Sötét jövő

Amikor dekás vagy de lélekben bárd - Commodordion

2022. november 24. - Wittigen

Képzeld el, bank biztonsági őr vagy, egy este betör hozzátok valami banda este, felébresztenek a nyugalmas álmodból, persze tűzharc is kialakul mert a fiatal kollegád egyből lő, és akkor a tűzoltó berendezések életre a védelmi rendszerek meg ellened kelnek, mert egy figura két konzolból eszkábált tangóharmonikán négyszögjelet jelet játszik.

Nos, ha valaki is közel jutott a dekás-bárd archetípus megalkotásához, akkor az Svédország Lund városában élő Linus Åkesson, aki megalkotta a Commodordion hangszert két funkcionális C64 összeházasításával.

A jobb oldal felel a dallamért, a bal oldal az akkordokért, a fujtató meg a hangerőért egy nagyon okos trükkel. Linus kb 3 éve dolgozik a projekten szabadidejében, olyannyira szétosztva, hogy közben két mellékprojekt is elkészült belőle. Ebből az egyiket, Qwertuoso-t használja, ami egy közvetlen program arra, hogy SID (Sound Interface Device) chipen játsz billentyűzet segítségével, mintha egy szintetizátoron játszanál, a másik oldal egy teljesen egyedi és új kódot futtat. A baloldalon futó proginak két módja van, élőzene és programozás, így effektíve lehetővé teszi, hogy az oldalt mint egy automatikus dob gép használd, még szélesebbé téve a zenei repertoárt, mindez a két C64 billentyűzetéről képernyő nélkül vezérelhető. Ez hordoz magában némi nehézséget, mert azért elég nagy területről beszélünk, de ezt Linus azzal próbálja ellensúlyozni, hogy a használt billentyűket megpróbálta közel mappelni egymáshoz. A legérdekesebb része szerintem az egész ketyerének a rossz floppykból és fekete szigszalaból eszkábált fújtató, mely egy mikrofon segítségével érzékeli az eszközben a légmozgást, és az alapján befolyásolja a hangerőt. Ha a zaj szint egy bizonyos fix (de állítható) érték fölött van, az egy egyesnek számít, fordítva meg nullának. Az utolsó 512 érték átlagolása adja meg a hangerőváltozást, melyet a gépek folyamatában számolnak ki. Sajnálatos módon a szükséges szűrök beiktatása együtt jár egy pici laggal, de Linus szerint ez további bütyköléssel kiküszöbölhető. A hangerősítést egy bolti DAC végzi, mert minek szenvedjünk mindenhol egyedileg épített és nehezen szervizelhető alkatrészekkel, ha van kész megoldás? Ha érdekel titeket bővebben Linus kalandozásai az elektro-bárd világban akkor a személyes blogján olvashattok erről és még más projektjeiről is. És itt egy videó arról, hogy hogyan néz ki és működik a dekás tangóharmonika.

Valaki nem akarja bestatolni valamelyik Shadowrun vagy Cyberpunk 2020 rendszerbe? Ha egyszer eljutok odáig, hogy játszak bármelyikkel is, akkor lehet hogy hoznék egy dekás-bárdot.

A bejegyzés trackback címe:

https://sotetjovo.blog.hu/api/trackback/id/tr8817982422

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása