Sötét jövő

Tessék, ezt eredményezte a pánikotok

Algoritmus által generált képek körül kialakult hacacáré - negyedik cikk

2023. január 11. - Wittigen

Az a baj, hogy szeretnék végre nem ezzel foglalkozni, de mint már sokszor mondtam, ez egy olyan ajándék, ami mindig szolgál új meglepetéssel. És tessék, művészek, alkotók, ez nektek szól, hogy a pánikotok és a fejetlen követelőzéseitek hová vezetnek.

A fenti képet Benmoran alkotta, nem ai segítségével, de referencia képek alapján. Majd ő ezt posztolta a Reddit /art fórumára, ahol nem sokra rá a modok eltávolították a posztot (de szerencsére még a közvetlen linken keresztül elérhető, valamint van backup is). Az ok? Úgy néz ki mintha generálták volna. És az alkotó hiába ajánlotta fel, hogy banhammert lengető modok rendelkezésére bocsátja az eredeti PSD fájlt, ők hajthatatlanok maradtak és elég türhő módon válaszoltak neki:

4 dolgot mondtak neki:

  1. Még ha festett és dolgozott vele akkor is nyílvánvaló a generálás tényel (lol).
  2. Keressen új stílust.
  3. sEnKi NeM FoG nEkEd HinNi
  4. És az AI jobbat tud mint, mint amit ő csinált.

És ez után az eltávolított posztból és az ideiglenes némításból permabannt csináltak a modok.  Aztán még priváttá tették a subredditet, mert "trollok vadul elkezdtek tüzelni mindenkire" és volt pofájuk azt nyilatkozni a Vice-nak, hogy, és idézem:

A moderátorok nem fizetett önkéntesek, akik idejüket áldozzák a közösség érdekében” – mondta az r/Art moderátora, a Motherboardnak, amikor arra kérték, hogy nyilatkozzon egy másik mod és Moran közötti üzenetváltásról. „Néha vannak rossz napjaik, néha a pillanat hevében mondanak ki dolgokat. Mindannyian emberek vagyunk. De, ha most visszavonnánk a tiltást, az azt jelentené, hogy az online trollok diktálhatnák a szabályokat, amivel nem értünk egyet."

Ja végülis, nem volt oka annak, hogy szétszedtek benneteket, mert kirívóan magas ívből szartatok arra, hogy alaposan csekkoljátok a bizonyítékokat, és még volt arcotok magas lóról leugatni valakit, megtagadva tőle minden lehetőséget a fellebbezésre. Gratulálok mindenkinek. Az interneten nem véletlenül váltak nevetség tárgyává a discord/reddit modok. Ezer és egy eset van amikor visszaélnek a pozíciójukkal, és hagyják figyelmen kívül a saját szabályaikat, és ez is most egy ilyen történet. Azonban a felszín alatt megbúvó probléma, nevezetesen az azonnali kapa és kasza ragadása és általában a generált képek egyenes tiltásának követelése az egyenes eredménye az előző cikkekben már említett félelmeknek és vagdalkozásoknak. Alaptalan vádak és permabannok, biztos ez az irány, ami felé a művész társadalom, mint olyan el szeretne mozdulni? Kicsit úgy érzem, hogy azok akik most hangosan óbégatnak hogy a generált képek nem számítanak igazi művészetnek elfelejtik, hogy ugyan ez megtörtént az első digitális rajzprogramok megjelenésekor. Akkor azért nem számított az művészetnek, mert "sokkal gyorsabban elkészül, mint egy olajfestmény, ami akár hónapokig készül" vagy éppen, "egy szoftverben csinálod, nem pedig hagyományos médiumokkal". Aztán telt múlt az idő, a digitális rajz beivódott a mindennapokba, megíródtak a szabályai, formái, új iparágak épültek rá, aki akarta az kipróbálta, aki nem nem, de ma már ez egy elfogadott dolog. Még ma is meglepődnek emberek, hogy egy-egy concept art bizony 20-30 óra alatt készül el. És most itt van az képgenerálás, és az egész kezdődik előről. Aztán ahogy majd megy az idő az emberek rá fognak jönni (mert rá kell jönniük), hogy ez is csak egy eszköz, pont úgy mint a rajztábla, a photoshop, az ecset. A művésznek időt, energiát, és tudást kell beletennie azért, hogy azt a végeredményt kapja, amit pontosan szeretne. És ezt sokan nem szeretnék felismerni és elfogadni. Még.

A bejegyzés trackback címe:

https://sotetjovo.blog.hu/api/trackback/id/tr10018023662

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása