Sötét jövő

Egy hotel, ahol befoltoznak

2023. január 23. - Wittigen

Hú, gyerekek, erről a filmről én eddig miért nem tudtam? 2018-ban kijött egy tökéletes sci-fi/cyberpunk sztori, mely olyan durván a radar alatt repült, hogy egyáltalán nem érdemli meg. Ez a Hotel Artemis.

A film Hotel Artemis nevű helyről szól, mely hasonlóan működik mint a Shadowrun "Roham" mentősei. Itt is megvan, hogy csak akkor kapsz ellátást, ha van tagságid, és itt is megvédenek mindentől már amennyire a lehetőségek engedik, illetve ha betartod a szabályokat. És itt toppan be Waikiki és Honolulu, utóbbi egy elég csúnyán perforált májjal. A többi már megy a maga útvonalán.

A szereposztás tele van nagy nevekkel: Jodie Foster (Conact, Elysium), Sofia Boutella (Star Trek, Kingsman, Múmia (a bukottt reboot, nem a Brendan Freaser fajta jóféle)), Dave Bautista (BR2049,) Charlie Day (Pacific Rim 1&2), Jeff Goldblum (Jurrassic Park, Függetlenség napja), és mindenki szerintem zseniálisat alakít. Jodie Fosternek nagyon jól áll az agorafóbiás, megtört orvos, és imádom a határozott, és a "te engem nem kúrsz fel" attitűdjét. Ami Bautistát illeti, őt alapjáraton nem kedvelem (se a 2049ben nem alkotott maradandót Draxxot vagy kit meg rühellem) de itt találtak neki egy jól álló szerepet. Bőrnyakú lett, és zseniális. Alapból jámbornak tűnik, de amikor kiadják az ukázt vagy elhatározott valamit akkor vége mindenkinek, mint a botnak. Charlie Day-t akit én a PacRimben ismertem meg itt is marha jót alakított, Jeff Goldblum meg mint a Wolf king, zseniális volt. Ami a sztorit illeti, egyszerű, de pont ezért működik. A karakterek hátterével viszonylag keveset foglalkoznak, és azt is amikor kell, és a jelen eseményeire fókuszálnak, amiatt nem kapunk hosszú és felesleges expozíciókat, de az elejtett félmondatokból, párbeszédekből össze tudsz magadnak rakni egy képet, és az irányba állít. Itt megjegyezném, hogy Waikiki és Honolulu (a sztorit elindító testvérpár) kapcsolata nagyon tetszik, hogy tényleg képesek őszintén beszélni és áldozatot hozni a másikért, valamint az is nagyon tetszik, hogy végre a betyárok között van becsület és a régi ismeretség számít valamit és hajlandóak áldozatot hozni egymásért és nem döfik egymást hátba.

Sokan olcsó John Wick másolatnak tartják, egyfelől a karakterek másfelől a hotel miatt, mert amúgy könnyű párhuzamot vonni a Continental és az Artemis között. De igazából a hasonlóságok odáig tartanak, hogy bérgyilkosok és elit tolvajok és gengszeter főnökök tűnek fel a filmben (tehát az archetípusok, amiket nem tudsz elkerülni) valamint adott egy rejtett hely, ami ezen embereknek segítséget nyújt. De ha már Wick, jobban szeretném úgy elképzelni, hogy az Artemis kórház-hotel egy, akár a Wick univerzumában is létezhető intézmény rendszer, mert teljesen beleillik. És ahogy Nice is felsorolja nagyjából minden városban van ilyen "biztosítási tagsággal" működő teljesen felszerelt kórház, ha esetleg folytatnák, Maiamiban és New Orleansban is akad ilyen, illetve ha berlini intémény (milyen vicces lenne összekötni az Atomic Blonde-val) is van, akkor gondolom Európa szerte is vannak intézmények, egy egész jó világot ki lehetne kerekíteni az alvilág orvosainak üzelmeiből és esetleg sztorijaiból.

A díszlet dizájn kiváló, nem tudom miért, de az itt ott feltűnő artdeco elemek nagyon jól harmonizálnak a bika biztonsági zárakkal, az érintőkijelzőként is funkcionáló műtő függönnyel és az egyéb hight tech low life ötletekkel, mint például 3D szerv és fegyver nyomtatás. Apropó fegyver nyomtatás: azt mondjuk nem értem, hogy ha funkcionális szerveket tudunk nyomtatni amik egyből passzolnak, akkor amikor stikában fegyvert nyomtatunk, miért egy stubnosed revolvert tudunk nyomtatni ami alig néz ki különbbül, mint a legeslegelső 3D nyomtatott fegyver egy revolver tárral. De a revolvertől eltekintve (ami amúgy sem kap túl sok szerepet), ez egy marha jó cyberpunk kisfilm, tökéletes civil tüntetéses héttérrel, mindenképpen adjatok neki egy esélyt.

A bejegyzés trackback címe:

https://sotetjovo.blog.hu/api/trackback/id/tr8417958936

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása