Sötét jövő

Útmutató mammutcégekhez való elhelyezkedéshez

2023. február 03. - Wittigen

Akár akarod akár nem, a cyberpunk így vagy úgy de jelen van az életünkben. Még ott nem tartunk, hogy hagyományos értelemben vett és jogokkal rendelkező mammutcégeink is legyenek, de ami késik az nem múlik. Épp ezért úgy gondoltuk, hogy egy kis felkészítő kisokost összettetünk a HR csatattal.

(Nem) létező HR osztályos kollegáink törekvéseinek és több száz névtelenül beküldött kérdőívnek hála, engedjétek meg, hogy prezentáljuk az interjú kisokosunkat mammutcégekhez történő elhelyezkedés során felmerülő furcsa kérdések értelmezésére. Váljék hasznotokra.

Vallás

Amennyiben a vallási hovatartozásod firtatják, légy nagyon óvatos. Meglehet, hogy előre tudják, hogy meg fogsz halni, vagy többet tudnak nálad a túlvilágról és a halál utáni létről.

Klónozás

Ugyan a klónozás egy üdvözlendő biztonsági védőháló veszélyes munkakörökben, mielőtt aláírnál egy klónozási kitételes szerződést tájékozódj a következő szabályokról/kérdéskörökről

  1. az országra/bolygóra/naprendszerre vonatkozó klón jogokkal kapcsolatban. Ne fuss bele abba a hibába, hogy olyan helyen írsz alá, ahol a klónokat tulajdonként kezelik.
  2. Bizonyosodj meg róla, hogy a klónozáshoz és annak előkészítéséhez szükséges folyamatok nem járnak az eredeti tested halálával
  3. Mindenképpen bizonyosodj meg a szükséges anyagi keretek felől, hogy elkerülhess egy esetleges adós-rabszolga pozíciót.

Nézzünk egy pozitív és egy negatív példát  Bal oldalt a Hyperion cég, és az ő NEW-U állomásai dinamikusan változó árazási rendszerrel és a DNS profilodból, fájdalom nélkül készült biztonsági mentéssel. Jobb oldalt a LYNX által kínált Everwork™ rendszer fixált és kötelező belépési árú adós rabszolgasorba taszító szolgáltatása, ahol ráadásul megsemmisül az eredeti tested.

Biotechnológiai modifikációk

A klónozás egyik altípusának lehet tekinteni a különféle biotechnológiai beavatkozásokat, ahol esetleg akaratod ellenére avatkoznak be a genetikai térképedbe. Mindenképpen győződj meg róla, hogy a szerződésed tartalmaz e ilyesféle kitételt, és az alapján dönts róla, hogy számodra elfogadható e.

Moralitás és mentalitás

Józanság kontra moralitás: mindig ajánlott a józan alkalmazót választani, mint egy morálisan jó alkalmazó helyett. Míg az, hogy egy galaktikus hadúrnak dolgozz szőrnyűnek tűnhet, de tartsd észben, hogy a kiszámítható, józan főnök kiszámítható munkahelyet eredményez. Jobb a "Sötétség hadseregében" szolgálni egy 9-5-ös munkában, minthogy az alig józan """hős""" elkerülhetetlenül megöljön, mikor elpattan a húr az agyában. Ha nincs más lehetőséged, és MINDENKÉPPEN a sötét oldalon kell munkát vállalnod akkor a legfontosabb dolog a túlélési ráták ismerete: civil szektor > kutatási szektor > katonaság. Illetve fontos tudni a """hősök""" prioritását. Míg ők lehet, hogy egy ártatlan biztonsági őrt is megölnek, csak azért mert az a dolgát végzi, még a legsötétebb gonosztevők sem ülik meg a takarítóikat, szakácsaikat, mert az szimplán "nem cool". Hasonlóképpen teljesítményorientált cégnek dolgozni jó lehet a karrierednek, de soha ne feledd hogy problémák esetén lehet jobban megéri a fejeseknek mindenkit likvidálni

Hosszútávú küldetések során, mint például mélyűri kolonizáció, nagy távolságú szállítmányozás, történhetnek balesetek amit rajtad túlmutató események idéznek elő. Bizonyosodj meg róla, hogy nincs a szerződésedben túlélési záradék, mely rád terhel minden anyagi kárt melyet egy hajó/legénység/nyersanyag elvesztése eredményez, amennyiben megfelelő bizonyítékkal rendelkezel ártatlanságod felől. Álljon itt két negatív példa, egyik az Alterra cégtől

Egy pedig a Weyland-Yutani megakoglomerátumtól:

Amennyiben észleled, hogy a munkahelyedre rendszeresen érkeznek tesztalanyok (és meglehetősen kevés távozik), vagy gyanús rakományok nagy mennyiségben, keress sürgősen más álláslehetőséget. Bármi/bárki érintett a dologban, nagy eséllyel okkal nem mondják meg nektek mi az, aminek következtében problémák esetén ismeretlen veszélyforrásnak, illetve céges coverup veszélyének vagy kitéve.

Agumentációk

Ha a cég ajánl balestből elvesztett végtagok helyére pót végtagot, vagy cafetériában agumentációs lehetőséget, bizonyosodj meg róla, hogy a szükséges gyógyszerekhez hozzá lehet-e egyszerűen jutni és nem kerülsz adós rabszolgaságba, miután kilépsz/kirúgnak a cégtől, mely az agumentációt és az immunszupresszánsokat adta. Mert jobb végtag nélkül élni, mint cyberpszichózissal. 

Amennyiben az interjú során szóba kerül az esetleges munkáltatói agumentációs program, mindenképpen bizonyosodj meg a következőkről

  1. hogy szerződésed nem tartalmaz olyan agumentációs záradékot, mely akaratod elleni agumentációt tenne lehetővé.
  2. illetve bizonyosodj meg arról, hogy ha igénybe veszed a céges agumentációt még te rendelkezel e a tested felett, és nem válik céges tulajdonná

Példaként egy ilyen záradékra álljon itt egy kiszivárgott belső chatlog a Sarif Industries vezetője és a jogi osztály feje között, mely Adam Jensen agumentálhatóságát taglalja

Az agumentációhoz, vagy bármilyen csereszervhez kapcsolódóan, mindenképp győződj meg hogy a megfelelő forrásokból  gyógyszerek rendelkezésre állnak, és nem egy cég kezében központosul a gyógyszerek monopóliuma. Ennek tipikus példája a Neuropozyne nevű gyógyszernek a tulajdonlási helyzete. Kezdetben a gyógyszert a Darrow Industries gyártotta, majd a jogokat eladták a VersaLifenak, aki a piacon kialakult monopólium helyzetét kihasználva mesterségesen növelte az árakat.

Kiborgizáció/robotizáció

Az agumentációs lehetőség extrémebb esete a részleges vagy teljes robotizáció. Mindenképp győződj meg róla, hogy nem a szerződésed apróbetűs része nem rejt utalásokat az esetleges halálod utáni vagy netalán a szerződés életbelépésétől számított azonnali teljes robotizáció és ezzel együtt a tested megsemmisítésére. Ha mégis tartalmazna, de ez nem zavar, akkor nem árt meggyőződni a következőkről:

  1. Az önakaratod megmaradásának mértéke?
  2. Milyen hardware-t és szoftvert építenek bele az agyadba és az hogyan befolyásolja majd a létezésedet?
  3. Elvesznek e a jogaid a folyamat következtében?
  4. Milyen lehetőségeid vannak  végleges halálhoz?

Az ördög a részletekben rejlik

Megacégeknél gyakori a titkolt agenda, vagy valami titkolt kísérletben/fejlesztésben való részvétel. Ezek nyilvánvalóan nem lesznek feltüntetve a szerződésedben, különben nem lennének titkosak. Nagy vonalakban figyelj a következőkre:

  1. Kerüld el azokat a szerződéseket amik túl szépek hogy igazak legyenek.
  2. Ha már mégis elfogadtál egy szerződést akkor figyelj oda a részletekre és ne pánikolj: Ha egyszerre jön ugyanattól az embertől egy evakuációs üzenet a semmiből, és egy pánik e-mail hogy ne menjetek az légzsilipbe, akkor előbb engedd be a kollégád az zsilipbe, majd ha ő élve átjutott kövesd őt.
  3. Figyelj rá, hogy a szerződésed a halálod után ténylegesen véget érjen ha nincs klónozás kitétel, amennyiben van klónozási kitétel, lásd az erre vonatkozó bekezdést.
  4. Tanulj meg átlátni a céges-újbeszél zsargonon.
  5. Részletesen tanulmányozd át a szerződésedet, hogy a cég pontosan mit is vár el tőled és mire kötelezhet. Intő elemek lehetnek:
Örökös alkalmazottság Adósrabszolgaság Céges halál szekta

Mesterséges Intelligencia közreműködés

Amennyiben tartalmaz a szerződésed estleges mesterséges intelligencia záradékot bizonyosodj meg róla, hogy a 3 törvényt a cég mindenképpen alkalmazza. Illetve, ugyan egyből feltételezni, hogy a cég által szolgáltatott bárminemű mesterséges intelligenciának hátsó szándékai vagy külön parancsai lennének az paranoid hozzáállás, még az aláírásod előtt fektessétek le, hogy alkalmazásod alatt mekkora az önrendelkezésed foka. 

Whistleblowing és Te

A whistleblowing egy erős és szükséges eszköz, hogy a megacégeket kordában lehessen tartani, ezért a szivárogtató embereket a megfelelő módon kezelik általában ezek a cégek. A következő tippeket tudjuk ajánlani:

  1. Dolgozz egyedül.
  2. Ne legyen társad, ne beszélj senkivel a terveidről és a már összegyűjtött anyagaidról.
  3. Legyen több, OFFLINE mentésed különféle adathordozókon.
  4. Gondoskodj róla, hogyha te nem élnéd túl, akkor is valahogy eljusson a megfelelő hivatalokhoz a mondanivalód, ezekre néhány lehetőség:
    1. Időzített email több szerverről több email címre.
    2. Időzített kézbesítés több harmadik fél által.

Tisztában kell lenned azonban a következményekkel. A következő oktatóanyag lefedi a szükséges pontokat:

Ugyan nagyjából minden országban törvények és szervezetek védik azokat az embereket akik jelentik a piszok dolgokat, de ez nem azt jelenti, hogy a cégek nem próbálják meg még házon belül elhallgattatni az illetőt. Álljon itt példának a következő anyag egy fedett ügynökünk rejtettkamerás felvétele. 

A bejegyzés trackback címe:

https://sotetjovo.blog.hu/api/trackback/id/tr6817923915

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása