Sötét jövő

Superdeep - az orosz Thing

2023. április 23. - Wittigen

Áhh, igen a kola-félszigeti mélyfúrás, ugyan csak 23 centi széles volt, de mindenki fantáziáját megmozgatja. És szerintem egy csiszolatlan sci-fi forrás lehetne. Ezt próbálta kiaknázni Sergey Torchilin és Victor Bondarkjuk filmje a Superdeep.

Valahol a Szovjetunió végóráinál járunk, és egy virológusból, egy katonai (vagy KGB-s) tisztből és egy katonai különítményből álló csapat felsőbb utasításra a Kola-félsziget felé veszi az irányt, mert az ottani Szahara nevű kutató állomáson fura hangokat rögzítettek. Önmagában ez nem lenne probléma, igen ám, de a hangok forrása  a bázison kívüli, ami 12 km mélyen nem teljesen normális, illetve ami aggasztóbb, az az, hogy eltűnt 20 ember. Ja és azt majd elfelejtettem mondani, hogy a kutatás vezetőjét azzal gyanúsítják, hogy egy új feltételezhetően biofegyvernek is kiváló betegségről rejteget információkat, ami a katonaságot naná hogy érdekli. Ezzel a felütéssel érkezünk meg a Kola-félszigetre, ahol azonnal meleg fogadtatásban részesülnek egy kibiztosított gránát képében, ami egész jó előre vetítés hogy mi fog kedves kis kompániánkkal történi.

Az az igazság, hogy ezt az ötletet már ellőtték Carpenter The Thingjében, bár ott ufó volt nem pedig egy gomba. Olyan magyar narancs érzésem van, tudjátok: kicsit savanyú, kicsit pici, de a miénk. Na ugyan ez orosz The Thing-gel. Ennek ellenére nekem tetszik a gombaspóra/penész ötlete, melyet egy létező gombafajra alapoznak a Ophiocordyceps unilateralisra. Mi ezt a gombát zombihangya gombaként ismerjük, bár itt egy kicsit felturbózták változatát. Itt a sztori szerint a jégkorszak fogta meg, és a permafroszt tartotta kordában, mert a virulens vackunk nem bírja a mínusz fokokat. Mi meg pechünkre rátaláltunk, és nyitottunk hozzá egy kétlépcsős, de majdnem egyenes utat a felszínre, már csak arra kell rájönnie, hogy hogyan hidalja át azt a csúnya-csúnya permafrosztot. A film kicsit identitás zavaros, már ami a jelmez a jelmezeket és a zenei aláfestést illeti, elvégre a szocializmusban vagyunk, egyes helyeken meg nyugati érzésem van, főleg mikor az egy  orosz katona gengszter módra tartott pisztollyal oson. Én kénytelen voltam angol "szinkronnal" nézni, és az szörnyű, no meg szerintem szándélkosan megváltoztattak szavakat, hogy ismerősebb legyen az angol közösség számára, legalábbis nem hiszem, hogy az oroszok annyira pulykát ennének újévkor. Meglepődésemre van magyar szinkronos változat, nálunk "A pokol mélyén" címmel futott, abból ezt a jelenetet meg nemes egyszerűséggel kivágták. De ha tehetitek vagy eredeti szinkronnal nézzétek, vagy magyarral, mert még az is veri az angol szinkront. 

Végítélet: A sztori kicsit meh-re sikerült, bár csak többet hoztak volna ki belőle. A film ígéretesen indul, de tele van a tipikusan rossz döntések halmozásával, pl.: van hazmat ruhájuk de egy feltétlezett penész/gomba spórák ellen egy szövet maszkkal védekeznek, majd mikor a karaktereink konstatálják  hogy az egész gyengélkedőt elárasztotta a penész bármiféle védelem nélkül bemennek, és ehhez hasonlók, vagy a végére belefér egy teljesen indokolatlan smaci egy már bomlófélben lévő de még alig életben lévő katonával, hogy aztán jól megfertőzze magát. Ahol a film azonban remekel, az a spóra fx-ek, a protézisek és robotok voltak, mert azok zseniálisak voltak, és a fizikai díszletek ismételten bebizonyították hogy van helyük és sok esetben verhetetlenek.

Emellett a Szahara állomás dizájnja egész földhöz ragadt és tetszetős. De sajnos ennyit tud felmutatni, nem lesz belőle orosz gyöngyszem választás sajnos.

Akit esetleg érdekel, itt egy egész jó videó arról, hogy hogyan működhet a spóra:

A bejegyzés trackback címe:

https://sotetjovo.blog.hu/api/trackback/id/tr7618020074

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása