Szóval szép nagy köröket futott be hogy egy cég csinált kultivált mammut húst. De persze a helyezt kicsit árnyaltab, mint ahogy azt lefesti az összes cikk címe vagy akár tartalma is. Lássuk hát, hogy akkor készülhetünk a mammut burger rágcsálására a sarki mekiben vagy sem.
A tartályban növesztett hús ötletével már foglalkoztunk bővebben, így nem mennék mélyen a részletekbe, olvasd el ezt a cikket, mert ott mindent is leírtunk. Kiegészítésnek még hozzá vehetitek ezt is, mert tartalmaz érdekes részleteket. Most hogy megvolt a gyors ismétlés, kezdjünk bele.
Elméletileg ez tényleg a kultivált hús, nem úgy mint az Oroboros steak esetében
A Vow nevű ausztrál cég márcisuban bemutatta az általuk mammutból tenyésztettnek nevezett húsgolyót. De hogy érték ezt el? Namost ugye a Future meat akikről a linkelt cikkben is olvashattok már létező sejteket használ föl tenyésztéshez, amit ma is élő emlősöktől vételeznek, majd azokat tenyésztik bioreaktorban. Namost a bökkenő az az, hogy Mammut már nem, maximum nagyon távoli rokona él. De akkor találtak egy tökéletesen megőrzött mammutot amiről tudtak még élő sejteket szüretelni? (mondjuk a lehetőség adott, hogy valahol a szibériai tajgában a permafrost őriz egyet amit még vadorzók nem találtak meg). De akkor hogy? Nos jöhet minden konteós rémálma: hát gén módosítással. Mondjuk ehhez le kell ásni a marketing bullshit aljára. Szóval a tényleges eljárás úgy nézett ki, hogy a Vow más kutatók által, publikusan elérhető mammut genom térképek alapján indult el, hogy aztán Jurrasic Park módjára kipótolja a hiányos szakaszokat, no nem nemváltó béka génekkel, hanem a legközelebbi rokonéval az afrikai elefántéval.
És az így kapott kotyvalékot beletolták birka izom őssejtekbe, majd azt tenyésztették tovább és ebből csináltak egy röplabda méretű húsgolyót. Most akkor felmerül a kérdés, hogy ez mennyire tekinthető echte mammut húsgombócnak? Ebben a videóban, lehántolva a marketing bla-blát róla, 0:30-tól elhangzik a sejtekben detektálható bárány és mammut izom alkotóelem számának különbsége:
Kérdés, hogy mennyi lett végül kicserélve az alapot adó birka izom sejtben, és mennyire tekinthető birkának ennek ellenére, ha a mammut állomány már eleve higítva van elefánttal. A másik kérdés, hogy egyáltalán evett e belőle valaki? Nos a jogos kérdésre nekik is az a válaszuk, hogy nem, nem merték. Az indoklással teljesen egyet is értek: a protein láncokat nem láttuk az elmúlt 4000 évben, így ki tudja, hogy milyen hatással lenne ránk, milyen allergiát váltana ki egy esetleges fogyasztóból. Az a bajom az egész dologgal, hogy míg a hústenyésztésről írtam és van sok-sok elérhető tudományos papír, addig a Vow nem tett közzé semmilyen anyagot, csak azt mondták egy színes-szagos marketing videó keretében mondták el, hogy mit csináltak, ami így ebben a formában édes kevés (amúgy sütés közben azt mondták, hogy olyan illata van, mint a krokodil húsnak). A hús még koránt sem áll készen bolti terjesztésre, nem hogy alkalmas lenne emberi fogyasztásra, de a Wov nem titkolt célja, hogy betörjenek az Európai piacra.
via.: Reuters