Sötét jövő

Belefáradtam a Star Wars-ba

2024. január 20. - Wittigen

Egy hosszabb-rövidebb cikk érkezik SW-vel kapcsolatban, picit morgósabb és ingerültebb lesz, mint általában, de ki akarom adni magamból, mert elegem lett, belefáradtam és legvégezetül: fáj, hogy szétbarmolják gyerekkorom kedvenc emlékeit. Lesz itt minden, Mandalorian, folytatás trilógia, fércelés, retardált folytatások, kisfilmek, könyvek.

Talán feltűnt, hogy a harmadik Mandaloriai évad képei sehol nincsenek megosztva, nem úgy mint az előző két évadéi. Nos, ennek szimpla oka van: nem fejeztem be a sorozatot, a mai napig sem, (ugyan le van töltve, lehet majd a képeket kiszedem). Egyszerűen elvesztette a fókuszát, pedig nagyon jó sorozatnak indult, a második évad olyan magas ponton zárt, hogy mindenki (többek között én is) irgalmatlan spekulációba kezdtünk, hogy vajon akkor most ezzel új irányba viszik e a dolgokat és végre elfelejthetjük a 3 filmet. De nem. A harmadik évad filler-filler hátán, ráadásul elég gyenge fillerek, mint mondtam nem is fejeztem be. Aztán tavaly decemberében megjelent egy rajongói kisfilm, amit nagyjából mindenki korszakalkotónak írt le, és arról szól, hogy hogyan került Kylohoz a Vader sisakja.Nem untatlak benneteket a részletekkel, aki kíváncsi az megnézheti az amúgy gyengécske rövidet, de a lénye, hogy még csak nem is ő szerezte meg, hanem véletlen találta az űrben. És ez az alapvető koncepció annyira jól beleillik a jelenlegi kánonba (az idézet után kifejtem).  Azt hagyjuk, hogy egyesek ezt úgy hozták le, mint új SW film került fel a netre (mintha nem lehetne Dunát rekeszteni ilyen jellegű kisfilmekkel) valamint belefért egy jó adag sárdobálás is. Idézem:

Nincsenek is könnyű helyzetben az alkotók, mert egyszerre kellene kielégítsék a régi rajongók teljesíthetetlen igényeit, hogy valami ismerőset készítsenek, ami mégis új, ez pedig szinte lehetetlen.

A szerző itt a Disney alkotóira gondolt. Nos, azok az "alkotók" maguknak okozták a nehézséget, én meg egyszerűen belefásulta abba, hogy az írók nem tudják, hogy merre vannak vagy valamiért legalábbis nem képesek hosszútávban gondolkozni. Jelenleg ott tartunk, hogy a Disney pedig beleszorította magát egy röpke 30 éves időszakba és minden csak oda vezet, hogy a semmiből jövő First Order hatalomra emelkedik valahogy. Hogy aztán Palpatine visszatérjen. Valahogy. Aztán megkaptuk az "isteni" hírt, Rey kap még filmet (hármat, hogy pontosak legyünk), és feltámasztja majd benne a jedi rendet. AMI LUKE FELADAT VOLT. Mindezt egy olyan rendezővel, aki eddig dokumentumfilmeket rendezett, majd mert azzal nyitja Sw-s pályafutását, hogy "ideje, hogy egy nő alakítsa a messzi messzi galaxis jövőjét". Néni, 2012 óta nő alakítja a jövőjét az IP-nak és nem túl sok sikerrel. Kiemelnék egy kommentet:

Ja és a hölgy Wiki oldalának legelső mondata is elég beszédes szerintem: Sharmeen Obaid-Chinoy (Urdu: شرمین عبید چنائے; born November 12, 1978) is a Pakistani-Canadian journalist, filmmaker and activist known for her work in films that highlight gender inequality against women.

Szóval számíthatunk rá, hogy a következő SW filmben, bár Rey mindenkinél szebb, okosabb, ügyesebb, egyszerűen minden tekintetben tökéletes volt eddig is, most majd jól leszámol a patriarchátussal, mert valamiért még így is elnyomva fogja érezni magát:D

Egyszerűen nem érdekel Rey. Már a Phasma könyvnél is boncolgattam, hogy miért venném meg a róla szóló könyvet, ha a filmekben annyi volt a szerepe, hogy kétszer megalázták, harmadjára meg belezuhant egy lángoló reaktortűzbe. Ugyan ez Kyloval és Reyel, utólag magyarázzuk azokat a részleteket amiket nem most kéne, hanem akkor kellett volna. Nem tagadom, az Expanded Universe is ugyan ezt csinálta sok esetben ez eredeti és az előzmény trilógia karaktereivel, azzal a hatalmas nagy különbséggel, hogy amennyiben az eredeti trilógia fontosabb karaktereiről írnak, akkor azokról már elég információt kaptunk a FILMEKBEN, vagy ha kis mellék karakterekről volt szó, akkor pedig olyanokkal kezdték, akik eleve érdekesek lehettek. Pl Boba Fett is ilyen karakter volt, viszonylag keveset szerepelt, egy kettő dolgot lehetett róla sejteni, illetve volt egy elejtett mondata, ami arra utalt, hogy volt akkora golyója, hogy mert ellent mondani a galaxis majdnem legnagyobb gonoszának, magának Vadernek, ami érdekessé tette a karaktert. Majd az EU írók tényleg érdekessé is tették. De nem azt csinálták, hogy a fő filmek béli karaktereket magyarázták utólag könyvben. A Disney meg? A Disney meg azt csinálja, hogy kiirtott mindent (oké az EU-nak tényleg voltak kiirtandó vadhajtásai), hogy aztán sunnyogva visszahozzon elemeket, mert semmi eredetit és lényegeset nem tud felmutatni. A fő filmekre meg, ami egy új korszakot kellett volna megalapoznia egy jellegtelen, koncepciótlan masszát sikerüljön összetapasztani. Aztán, ha kritikával illeted a Disney-féle filmeket akkor hirtelen megjelenik egy hadseregnyi új rajongó, hogy nehogy már bántsd a multimilliárdos céget.

 

Hogy miért éri meg ez a Disneynek az egy nagyon jó kérdés, mert vérzik a pénzt, mindenhol, mert a Marvel sem igazán szalad már úgy, mint ahogy ez előtt. Arról nem is beszélve, hogy a 8. rész premierje után ott rohadt a polcon a merch, mert nem kellett a kutyának sem, a használt könyves csoportokban (amikben én megfordulok) durván áron alul sem kellenek senkinek sem az új könyvek, de a régi EU könyvek meg azonnal mennek, néha nagyon túlárazva. 

Évek és a Diseny kellett hozzá de megértettem végre a szakadékot ami az eredeti trilógia rajongói és az előzmény trilógiát is kedvelők között volt. Egyszer apa azt mondta, hogy majd úgyis megunom az SW-t mire én a gyermeki bizonyossággal állítottam: olyan tuti nem lesz. Nos lett Fater, és igazad lett, noha nem meguntam, hanem belefásultam. Legalábbis ami a hivatalos Lord Mäus égisze alatt történő megjelenéseket illeti, mert más fronton még van élet az IP-ben, inkább afelé és a régi EU könyvek felé fordulok.

A bejegyzés trackback címe:

https://sotetjovo.blog.hu/api/trackback/id/tr2618280895

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása