Sötét jövő

Sebzett felületre fújható bőr spray

2019. február 23. - Wittigen

Volt már mindenféle sebgyógyító cuccunk vagy vérzés elállító eszközünk, most itt az ideje, hogy a kozmetiaki résszel is foglalkozzunk, íme hát az AVITA Medical találmánya. Remélem mindenki emlékszik erre a jelenetre az Én a robot című filmből:

Najó, attól a jelenettől még talán messze vagyunk. ahol Will Smith karaktere műbőrt spréz magára, de ez egy egész sci-fibe illő, mégis valós megoldás. És a bónusz? Még csak nem is szintetikus. Íme a személyre tenyésztett bőrspré, mely segít új bőrt növeszteni. Súlyos égések esetén a bőrátültetés az egyik megoldás, de ez hosszadalmas folyamat, és ugye ott a kilökődés esélye. Régebben voltak próbálkozások halbőr  használatára (a brazilok használtak anno talápia halbőrt) váltakozó sikerrel, de eleddig nem volt tökéletes megoldás az így felmerülő problémára, egészen mostanáig. Az AVITA Medical egy sajátos eszköz és ötlet párossal áltak elő. 

Íme az egész kompakt és helyre "ReCell" rendszer, mely akár az égési sérülések kezelésének a jövője lehet. Miért különleges az eszköz? A bőrátültetés két módon történhet: valahonnan a páciensről vesznek bőrt, és azt ültetik át a sérült területre, vagy keresnek egy donort, akivel ugyan ezt eljátszák. Mind a kettő hosszadalmas folyamat, a másodiknál meg még számolni kell az esetleges kilökődés esélyével. A ReCell azonban a páciens bőrsejtjeiből, pontosabban a pigmentsejtekből és keratinocytákból (szaru termelő sejtek) állítja elő az új sejteket, melyet egy általuk fejlesztett oldatban 30 perc alatt tenyésztenek, és állításuk szerint 80-szor akkora területet tudnak lefedni vele, mint egy átlagos bőrátültetéssel. A felvitel és egész érdekes, az így tenyésztett bőroldatot egy pumpálható szórófejjjel ellátott fecskendővel viszik fel (ezt láthatod az eszköz tálcáján). Az eredmény pedig magáért beszél.

A képen szereplő alany testének 62% megégett egy autóbalesetben kialakult tűzben, de 3 hónappal később gyakorlatilag alig látszik valami (és amúgy a baleset után 24 nappal később hazaengedték). Amerikában eddig 36 égési sérültekkel foglalkozó központ kezdte meg a hitelesítési és beszerzési eljárást, és ebből a számból már 25 ki is van képezve a használatára az Egyesült államokban.

via: Gizmodo, MedicaldesignAVITA Medical

A bejegyzés trackback címe:

https://sotetjovo.blog.hu/api/trackback/id/tr2714623000

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása