Sötét jövő

Lencse Kickstarter - interjú Odegnál Róberttel

The Dark Lense Kickstarter - an interview with Róbert Odegnál

2020. március 13. - Wittigen

Az internet fogaskerekei mozgásba lendültek, és ugyan még az előző hónapban startolt volna, de nem kell kivárni március 17-ét, a Lencse kampánya él. Ennek apropóján összeraktam nektek egy aprócska interjút a készítővel.

- FOR THE ENGLISH VERSION PLEASE SCROLL DOWN -

Megjegyzés: A Sötét Jövő semmilyen módon nem kapcsolódik a projekthez. A cikk írója pusztán rajongója az univerzumnak, és szeretné látni, hogy megszületik a folytatás.

Odegnál Róbert neve talán ismerős lehet néhányatoknak. Ő jegyzi A hívó kisfilmet, mely egy zseniális noir sci-fi, mely nem máshol játszódik, mint Budapest utcáin, valamint az ugyan azon a címen megjelent képregényt is mely egy alapozó kötet. Róbert már bizonyított, hogy meg tudja csinálni, amit kitalált, szóval több Kickstarterrel szemben, itt nem puszta ötletet pénzelsz, hanem van "kész termék" amit megnézhetsz, és dönthetsz, hogy hiszel a rendező víziójában (bár ilyen jövőkép ne legyen valós, mert akkor csúnyán megjárjuk).

Sötét Jövő: Tudom sablon kérdés, de mesélnél magadról? Ki vagy, hol tanultál, hogyan sodródtál ahhoz, hogy elkezdj filmezni, stb?

Odegnál Róbert: A Magyar Képzőművészeti Egyetemen diplomáztam grafika szakon. A diplomamunkám volt "A hívó" c. képregény egy része, és ezt folytattam egyetem után is, míg aztán a Vadvirágok Kiadó meg nem jelentette 2005-ben. Utána sokféle filmes munkában vettem részt, pl. storyboardokat rajzoltam reklámokhoz, és így közelebb kerültem a filmezéshez. Láttam, hogy nem lehetetlen leforgatni egy filmet akár önerőből sem. Ezután elvégeztem egy nagyon jó kis forgatókönyvíró iskolát, utána pedig egy filmrendező tanfolyamot. Ez a tanfolyam nem volt az igazi, sajnos addig sosem jutottunk el, hogy kamerát vegyünk a kezünkbe. Én viszont nagyon akartam forgatni már valamit. Így a nyári szünetben elkezdtem összehozni "A hívó" c. kisfilmet, amihez sok segítséget kaptam, különben nem tudott volna elkészülni ilyen minőségben. Jelenleg egy művészeti suliban tanítok animációt, és mellette próbálkozom rendezni mindenfélét, amit csak lehet.

Sötét Jövő: Miért éppen most kezdtél neki a 2. résznek?

Odegnál Róbert: Három éve készülök erre a kampányra, rengeteg vfx trükköt és grafikai munkákat is legyártottam hozzá, és most érte el a kritikus tömeget, hogy elindítsam. Régi vágyam volt, hogy folytassam "A hívó"-t képregény és film formában is. Pályáztunk is vele anno a Filmalaphoz, de nem jött össze, úgyhogy gondoltam, megpróbálok egy közösségi finanszírozást.

Sötét Jövő: Mennyire érzed magad jobban felkészültnek, mint az első film készítésekor?

Odegnál Róbert: A hívó volt a második kisfilmem, ráadásul saját pénzből készült, kevés tapasztalattal. Azóta háromszor is volt szerencsém pályázatot nyerni kisfilmmel a Magyar Tv-nél, és így normális költségvetésből tudtam dolgozni profi szakemberekkel. Jobban látom már a produceri és pénzügyi részét is a filmkészítésnek. Az írótársam, Horváth Áron is sok forgatókönyvet megírt azóta, és sokáig fejlesztettünk közösen egy sci-fi sorozatot a Közép-Kelet Európai HBO-nak. Ez a sorozatterv most eladási fázisban van, meglátjuk, hogy mi lesz belőle. Jó lenne ezeket a tapasztalatokat kamatoztatni ebben a szerelemprojectben.

Sötét Jövő: Egyáltalán ez most folytatás, vagy előzmény, vagy egyik sem, és csak ugyan abban az univerzumban játszódó történet, de full más karakterekkel, egy másik Hívóval?

Odegnál Róbert: A "The Dark Lens" folytatása lenne "A hívó"-nak. "A hívó"-ban van egy jelenet, amiben a verőember, a "Tréninges" megkéri a látnokot, hogy segítsen neki a húga felkutatásában. Aztán jól megveri. Ezt a szálat szeretnénk most kibontani. A "The Dark Lens" erről a közös nyomozásról szólna egy olyan városban, ahol legális a drog, és ahol a drog hatására sokaknak előjön a különleges képessége. 

Sötét Jövő: Hogy találtátok ki az univerzum stílusát?

Odegnál Róbert: A stílus "A hívó" című képregényemből indult, de persze a mozgókép kicsit más műfaj. Azért a látványvilágnál próbáltam megtartani valamit a képregényből is. Azt akartam, hogy Budapest mindenképpen felismerhető legyen a film kockáin, és a karakterek is jellegzetesen közép-kelet európaiak legyenek. Ezt a közeget ismerjük és szeretjük Horváth Áronnal. Viszonylag kevés magyar sci-fi készül, úgyhogy ezt az űrt próbáltuk betölteni a rendelkezésre álló eszközeinkkel. 

Sötét Jövő: A Hívó nagyjából 1,5 millió forintból készült (ez csak a kisfilm vagy a képregény ÉS a kisfilm?), most közel 14 milliós célkitűzésetek van, mennyivel kap nagyobb büdzsét majd a kisfilm így?

Odegnál Róbert: A kért összeg 70 %-a menne a kisfilmre. Ez egy normál magyar kisjátékfilm büdzséje, és nálunk ugye elég sok trükknek is ki kellene jönnie ebből a pénzből. De szerencsére rengeteg 3D-s modell készen áll már, úgyhogy ennyiből nagyon látványosra meg tudnánk csinálni a filmet. És ezúttal nem egymagam csinálnám a trükköket, hanem be tudnák vonni pár profit is. A többi pénz pedig a perk-ekre menne, nyomdaköltségre, fordítási díjra, szerkesztőre, stb..., és még a Kickstarter is levesz jó sokat, nem beszélve az átutalási tranzakcióról + az adóról. De sokat kalkuláltunk, és ennyiből mindent nagyon szépen meg tudnánk csinálni.  

Sötét Jövő: Mi lesz, ha nem lesz meg a megfelelő mennyiségű pénz? Látom nem flexibilis a kalapozás típusa, szóval ez azt jelenti, hogy ha nem jön össze a zseton, akkor itt a mese vége?

Odegnál Róbert: Igen, így van. Ez elsőre ijesztőnek tűnhet, de az az igazság, hogy kevesebb pénzből nagyon nehéz lenne kihozni ennyi mindent jó színvonalon. Ha nem lesz meg a pénz, akkor próbálkozunk majd más utakon is, bár az biztos, hogy ez egy nagyobb rápihenés után lesz csak.

Sötét Jövő: Ha esetleg sikeres, ÉS minden is elkészül, vannak távlati tervek?

Odegnál Róbert: Igen, a képregényt is és a kisfilmet is folytatnánk akkor. A kisfilmmel biztos, hogy házalnánk profi helyeken, mert szerintünk ez a világ alkalmas lenne nagyjátékfilmnek, vagy akár sorozatnak is. A rajzolás/képregényrajzolás pedig mindig megmarad szenvedélynek, még ha néha szüneteltetem is.

Sötét Jövő: Abban az esetben, ha nem sikerül a kampány, a válaszod az volt, hogy pihenőpályára kerül a projekt. De mit gondolsz a webcomic irányba való elmenetellel?

Odegnál Róbert: Nagyon jó ötlet! Ez persze attól függ, hogy mire lesz időm munka mellett, mert egyelőre még a filmes munkáim is inkább csak hobbik. De az biztos, hogy izgalmas lehet úgy dolgozni, hogy nem hónapok, évek munkája után tudom csak megosztani az emberekkel a végeredményt, ahogy ez egy nyomtatott képregény vagy egy film esetében szokott lenni.

Ha szeretnéd támogatni a film létrejöttét, kattints ide.

 

- English version -

Disclaimer: I have no connetions to the project, I'm merely a fan of it. I really want to see it become a reality, for the sole reason of bein a fan.

The cogwheels of the internet are in motion. Although it would've launched in the previous month, The Dark Lense campaign have started, so we don't have to wait until 17th of March. On this occasion I whipped up a little article, an interview with the creator, Róbert Odegnál himself.

Some of you are maybe already familiar with Róbert's name. He is the guy behind the brilliant noir/sci-fi short film, called The Developer, and its prequel (of sorts) comic, with the same title (both linked articles are in hungarian, but in the first you can watch the short, with english subtitles). Róbert already proved that he can realize his dreams. So unlike other Kickstarters, here you are not only supporting an idea, with just concepts, but there is proof, a finished product if you will, which you can check out, and decide if you believe in the director's vision (however, please, this is one of the future visions that I don't want to see to become reality :D).

Sötét Jövő: I know that this is a template question for every interview, but please nonetheless, tell us about yourself: where do you come from, where did you study, how did you become a filmmaker?

Odegnál Róbert: I acquired my degree at the Hungarian University of Fine Arts , I majored in Graphical arts. My thesis work was part of the original Developer comic, which later I finished, and in 2005 through Vadvirágok Kiadó (a publishing company) I was able to publish it. Later on I took part in a lot of different small films in various roles, for example storyboarding for advertisements, and that sort of thing, thats how I got close to the film industry. I saw that is it possible to make a movie from your own resources. After this I went on, and finished two related courses, on screenplay writing and on directing. Sadly the latter was a bit stale, and we've never held a camera in our hands, let alone direct anything, but I really wanted to shoot something, so on that summer (with a lot of help) I started working on the Developer. I cannot emphasize enough on the fact, that I'm grateful for all the help I received during that time, without them, it would've been impossible to make it in such quality. Currently I teach animation in an Arts school, and besides I try to direct anything and everything.

Sötét Jövő: Why did you decide that in 2020 you want to continue the universe? Why now?

Odegnál Róbert: I've been prepearing for 3 years by now, I've already made several VFX and graphical element for it, and it only recently reached the critical mass for me to start. It was one of my deepst desire to continue The Developer both in movie and in comic format. We've applied for funds to the Filmalap (hungarian association, which provides funds for films - the editor) but that fell through, so the only thing left is crowdsourcing.

Sötét Jövő: How much you think you improved since you did the original short?

Odegnál Róbert: The Developer was my second short film, it was made on a limited budget (only 5000$), with relatively limited knowledge about cinematography. Since that, I've had the luck to be awarded with 3 funds grant for 3 different shorts by the Hungarian TV, so I was able to work with professionals, and with a way bigger budget, than before. I have a better understanding of both the finance and the producer side. My partner, Áron Horváth (screenwriter) has written several screenplays since then, and for a long time, we've developed a sci-fi for Central-East Europian HBO. That idea is now in the pitching phase, we'll see what it'll become. I'd like to utilise those experiences in this loveproject of mine.

Sötét Jövő: Is this a continuation of the original short, a prequel, or none of the above, and will it be completely different story altogether, just set in the same universe?

Odegnál Róbert: The Dark Lense is in it's heart a continuation of The Developer. In the original short, there is a scene, where the gangster, the guy who is in training clothing, asks the Developer, to help him find his sister, then he beats up the Developer. This would be the story of the 2. short film. It would take place in a city where drugs are legal, which awakens special abilities in many.

Sötét Jövő: How did you create the universe's unique atmosphere and style?

Odegnál Róbert: The sytle started with the comic, and later changed a bit in the final short. My goal was to keep as much as I could from the comic. I wanted the people to recognize Budapest on the frames, and I wanted the characters to be tipically central-east europian. This is the environment that we know and love with Áron. There is only a limited amount of hungarian sci-fi made, this is the empty space, that we try to fill in.

Sötét Jövő: The Developer was made with only 5000$, now the budget is nearly 10 times that. How much will you dedicate to the film only from the funds?

Odegnál Róbert: 70% of the set goal would go towards the making of the film. This would be the budget of a normal film, but we have a lot of VFX work to be done, which has to fit into the budget. As I mentioned, several 3D models are already finished, and this Kickstarter would grant us the ability to complete the vision. And this time I wouldn't be working alone on the VFX, for we could hire professionals. The rest (30%) would go towards the perks, printing costs and such, and other expenses (Kickstarter, tax, transfer costs etc). We did the math and came to the conclusion, that with 49000$ we could make this a reality.

Sötét Jövő: What if the Kickstarter fails? As I see, it's fixed crowdsourcing, not flexible-goal type. This means, if 49000$ is not reached, then thats the end of the story?

Odegnál Róbert: Yes, sadly. For starters this may seem frightening (the needed sum that is), but the truth is, it cannot be done good from less. If we won't succeed, we will try defferent paths, but one thing is for certain, we will only continue after a long hiatus if this happens.

Sötét Jövő: If the Kick succeeds, and the short is made, are there any future plans?

Odegnál Róbert: Yes there are. Both the comic and the short would get more sequels. We would definietly try to make it into a series, or even a bigger movie, with professionals, because we think this universe has the potential. And comic drawing will always be there as passion of mine.

Sötét Jövő: To the "What happens if the project fails" question you answered, that the project will be put on hold. At the same time, you said, that comic drawing will be there as passion. What do you think about going into a webcomic kind of direction?

Odegnál Róbert: I think it is a good idea. Of course this greatly depends on my freetime besides work, as comic drawing is only a hobby, just as my film ambitions. But I think it is really exciting to work on something, and then giving it to the fans, not only after a few months or years like is the case is with traditional printed mediums or traditional films.

If you would like to support the project, plsease click here.

A bejegyzés trackback címe:

https://sotetjovo.blog.hu/api/trackback/id/tr6615516782

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása