Sötét jövő

Interjú a Az utolsó előtti huszár alkotóival

2020. november 02. - Wittigen

Az Utolsó előtti huszár útját nagyjából a kezdetek óta követem, és ti olvasók talán tudjátok, hogy élek halok a háttérinfókért, és nincs is jobb annál, mikor az írót vagy az alkotót lehet kérdezni a művük születéséről. Szóval nagyjából 2 hónappal a premier után sikerült tollvégre kapnom az író-alkotó párost.


Sötét Jövő: Mielőtt belevágtatok a Huszárokba volt bármiféle tapasztalat self-made képregényben? Azt tudom, hogy Bánk írja a Nekronin történetét, de volt a Huszárok előtt saját képregényetek amivel próbálkoztatok, vagy jött az ötlet és bumm belevágtatok?

Bánk: Igazából már jóval a Nekronin előtt volt egy képregény projektem A Hegy címen futó történet, ami annak idején megnyert egy pályázatot, készült belőle egy 25 oldalas pilot epizód, ami aztán kiegészült még egy 10 oldalas kis történettel és kétszer kiadásra is került szerzői kiadásban. Emellett volt még egy projekt (The Fallen Ones, A Bukottak) ami afféle megrendelésre írt képregény volt és ami külföldön is szépen futott, szóval nekem már volt egy kis tapasztalatom képregény alkotásban és kiadásban, bár tény, hogy a huszárok egy kicsit más úton indultak el a közösségi finanszírozási háttér miatt. Krisztiánt egyébként szintén az A Hegy című projekt miatt ismertem meg és azon is dolgoztunk együtt egy ideig, mielőtt belekezdtünk volna a huszárok megalkotásába.

Krisz: Nekem ez az első nyomtatásban megjelent képregényem, ezért igyekeztem nagyon magasra tenni a mércét magamnak. Általános iskolás koromban rengeteg képregényt rajzoltam a saját örömömre, majd egyetemen képanimátor szakirányon diplomáztam. Komolyan csak 2017 óta, a Hegy képregénnyel kezdtem el képregény alkotással foglalkozni, majd ugyan ebben az évben álltunk neki a Huszárok megalkotásának is.

Sötét Jövő: Miért pont magyar népmesei elemek illetve huszárok modernebb fantasyba ültetése mellet döntöttetek?

Bánk: Mindketten nagyon szeretjük ezt a világot, a magyar népi hagyományokat, babonákat, meséket, az egész folk-mitológiát, szóval mondhatni szinte adta magát a dolog. Egyszerűen szerettem volna csinálni egy huszáros akció-képregény egy csomó misztikummal és horrorral és Krisz pedig kapva kapott az alkalmon, ugyanis pont ebben az időben Ő is egy hasonló környezetben játszódó történeten agyalt.

Krisz: Mindig is imádtam a magyar népmeséket, mondákat, a horror és akció filmeket igy ezek fúziója egy elit szörnyvadász huszár alakulattal annyira izgalmasan hangzott, hogy meg kellett csinálnunk!

Sötét Jövő: Hogyan éreztétek magatokat az átadó napján, mikor realizáltátok, hogy mekkora sor is áll a kávézó előtt? Nem merült fel bennetek, hogy esetleg túl kicsi helyet választottatok?

Bánk: Mindenféle felmerült akkor bennünk, valószínűleg sem mi, sem pedig maga a hely nem számított ilyen méretű és mértékű érdeklődésre. Próbáltunk sietni, alkalmazkodni és hála a jó égnek a fantasztikus rajongótáborunk végtelenül türelmes volt velünk így az odavetődők 99%-a ki is várta a sort, csak néhányan adták fel hogy aztán mégis inkább postai úton vegyék át a képregényüket.

Krisz: Fantasztikus élmény volt! Leírhatatlan öröm volt látni azt a sok kedves embert, aki mind azért jött, hogy végre kézhez kapja a képregényt amit mi készítettünk. Felejthetetlen napot okoztatunk nekünk. :)

Sötét Jövő:Hogyan értétek el a sok-sok vendég rajzoló szereplését? Ti kerestétek meg őket, vagy ők ajánlották fel a segítsügekt?

Bánk: A hazai képregényes szcéna szinte egy kis család. Mindenki ismer mindenkit, ha nem is sörözünk minden hétvégén együtt, de az a legkevesebb, hogy tudjuk a másikról kicsoda és miket csinált eddig. A vendégalkotóinkat ráadásul személyesen is jól ismertük, így amikor megkerestük őket, mindegyikük igent mondott, aminek nagyon örültünk, mert mi úgymond kis halakként horgunkra akaszthattunk így pár igazán nagy halat, ha élhetek ilyen suta képzavarral.

Krisz: Az érzés, amikor a kedvenc hazai alkotóid, a te általad tervezett karaktereket rajzolják az valami óriási dolog. Reméljük hogy még sok közös munkában lesz velük részünk, nem csak borító, hanem rövid képregény formájában is! A zseniális László Márk hamarosan neki is kezd egy nagyon különleges huszár epizód megrajzolásának.

Sötét Jövő: Ahogy azt a képregényről szóló posztban is írtam, egyetlen egy problémám van a képregénnyel (mmint az sztori résszel, nem magával a kötetekkel) hogy rövid. Mondhatjuk éhes voltam, mint az a bizonyos kisgömböc. Ahogy túlléptétek a kitűzött célokat úgy hízott a rendezői és az összes többi változat tartalmat tekintve, nem lett volna célszerűbb az extrák és a kulisszatitkok helyett több sztorit adni? Vagy eleve úgy terverni, hogy 1 fejezet helyett legalább 2-3 fejezetnyi történet kerüljön a kezünkben, hogy legyen min nyammogni? Vagy, ha ezt az egyensúlyt felborítottátok volna fel a sztori - extra vonalon, akkor is szignifikánsan megdobta volna a költségeket?

Bánk: Ez egy soktényezős dolog. Az extrákat (mint pl. skicc oldalak, tervek, forgatókönyv részlet) tizedannyi időbe sem tellett megalkotni, mint magát a képregény oldalait, így ezt a két dolgot nem tudtuk kicserélni egymással. Az alap képregény így is 10 oldallal bővült, hisz a kampányban még 30 oldalas első részt reklámoztunk, ami a végére 40 oldallá hízott. Persze másfél éves (majdnem kettő) várakozás után ez is soványkának tűnik, de ezt a szekeret be kellett rúgni, a történetet el kellett indítani (képletesen és szó szerint is), szóval innentől már jóval gyorsabban fognak pörögni a dolgok. Jönnek a vendég alkotók álltal rajzolt mini-epizódok, készül a második rész, de nemsokára még egy nagy meglepetést is be fogunk jelenteni a nagyérdeműnek.

Krisz: Egy 40 oldalas első rész, az átlagos 22-25 oldalas képregényekhez képest szerintem egyáltalán nem rövid. Bárcsak lett volna még időnk több epizódot is elkészíteni ez idő alatt. Így is csak segítséggel tudtunk elkészülni. A feleségem, Adri mágikus kezeit dicsérik az első rész színei, és a testvérem is sokat segített az előszínezésben (a készítés folyamatáról részletesen írok a rendezői változatban). A konkrét képregény rajzolás mellett rengeteg időt felemésztett a szervezés, nyomdai előkészítés, kiadványok szerkesztése és még sok más munkakör, amit az ideális esetben egy 6-10 fős csapat csinál.

Sötét Jövő: Valaki a prológus kapcsán fejtegette, hogy az keveset mutat be a karakterekből (annak nem is igazából az volt a célja) de többet igazából csak Csillagszeműről tudtunk meg. Gondolom az a terv hogy a történet folyamán szakaszosan lesz bemutatva az összes karakter bővebben.

Bánk: A történet igazi főszereplője Csillagszemű, de azt tervezzük, hogy mellette minden részben valamelyik másik karakterre állítjuk majd a reflektorfényt. Azt előre nem árulom el, hogy a második részben ki lesz a második főszereplő, de szépen mindenki sorra kerül majd, illetve természetesen elhintett félmondatokkal, elrejtett kis részletekkel mindegyik karaktert folyamatosan építjük majd. (nem is beszélve a kiegészítésül szolgáló mini-epizódokról)

Sötét Jövő: Kicsit a jövőről: mi a terv? Miben reménykedtek? Szerintetek vajon hány fejezetre tudjátok elvinni majd huszármentés barátainkat?

Bánk: Az első ciklust hat részesre terveztük, az le fog zárni egy kerek sztorit, de olyan módon, hogy bármelyik rész hellyel-közzel önmagában is értelmes és élvezhető legyen. Ezen kívül lesznek extra mini-epizódok (8-15 oldal közötti részek) kiegészítésként és színesítőként, valamint készül már valami, ami teljesen elrugaszkodik majd a képregényes formátumtól.

Sötét Jövő: Ha jól vettem ki, akkor kb egy év múlva várhatjuk a következő részt tőletek, de addig is érkezni fognak a kis képregények. Ők csakis digitálisak lesznek, vagy a Patreon támogatók megkapják majd e őket fizikális formában is?

Bánk: Az extra részeket először digitális formában teljesen ingyenesen olvashatóvá tesszük (a patreon támogatók ezeket is megkapják kis fizikai füzetek formájában), majd ha 3 mini rész megjelent, akkor szépen bárki számára megvásárolható kötetté is szerkesztjük majd őket.

Sötét Jövő: Esetleg Rebekából is lesz szobor? Nem láttunk még belőlük túl sokat, de a párbeszédekből érződik, hogy karakán személyiség, és szívesen tudnám őt (sőt az egész bandát) a polcomon.

Bánk: Hat rész készül, amihez hat főszereplő társul, szóval a terveink szerint minden új epizóddal érkezik egy új figura is a jövőbeli gyűjteményekbe.

Ezek a válaszok zárják hát az interjút, részemről türelmetlenül és ugyanakkor türelemmel várom az új füzetek és csecsebecsék megjelenését, és szurkolok a srácoknak, hogy mentés baátaink befussák a nekik méltó utat.

--------------- Frissítés 2022.04.14 ---------------

Részemről mérhetetlen szomorúsággal tölt el, hogy ezt a kis frissítést hozzá kell adnom ehhez a cikkhez. Ismét írtunk a Huszárosokról, ezúttal azonban nem pozitív vonatkozásban. Azt a cikket itt találjátok, elég hosszú lett, de megéri elolvsni, mert tovább árnyalja a helyzetet. Viszont a Scamhuszárok cikk nem változtat e cikk hangvételén.

A bejegyzés trackback címe:

https://sotetjovo.blog.hu/api/trackback/id/tr9416210896

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása