Sötét jövő

Könyvtár: Korai karácsonyi ajándék - Keresztmetszetek egy messzi messzi galaxisból

2020. november 29. - Wittigen

A keresztmetszetes Star Wars könyveket talán senkinek nem kell bemutatni, magyarul is megjelentek. Azonban ez nem ma volt, és az eredeti 6 film keresztmetszetes könyveihez csak horror árakon lehet hozzájutni (a Sithek bosszújának kezdő ár általában olyan 10000 forint környékéről indult). Azonban ez ma megváltozott.

A keresztmetszetes könyvek a mai napig szeretett és legfőképpen keresett kiadványok a rajonók között, amivel anno az eredeti kiadó jól el is bánt, Magyarul megjelent az eredeti trilógia egy könyvben, megjelent a Baljós árnyak és a Sithek bosszúja, a Klónok támadását meg nem fordították le. És ezek is évekkel ezelőtt voltak, újranyomtatás nincs, így rajongótól rajongóhoz vándorolnak általában horror árakon. A teljes keresztmetszet sorozat birtoklásának vágya esetén pár hónapja még 25-35 ezer forint mélyre kellet nyúlnod a zsebedben (attól függően hogy milyen állapotúak a könyvek, és mennyit volt arca egyes embereknek elkérni érte). Szerencsére a DK nem felejtette el a keresztmetszetes sorozatát és már szeptember/október tájékán elő lehetett rendelni a 2020-as változatát az ÖSSZES keresztmetszetes könyvnek egybekötve, egész értelmes áron, kb 11000 forintért (tekintve, hogy 9 könyvet kapsz ezét az árért, ez TÉNYLEG baráti).

A belcsíny hozza a megszokott minőséget, de azért okozott egy szívrohamot. Első átfutásra megijedtem, hogy csak a Ébredő erő féle Ezeréves sólyom található benne (aminek a képe elég szegényes, erről később), de a tartalom jegyzék átböngészése után megnyugodva tapasztaltam, hogy az eredeti, első megjelent könbyvben lévő Falcon is benne van é még bónuszént hozzá van csapva a Han Solo storyban látható Sólyom, még mikor Landóé volt.

Rajzok minősége: a nyomda munka, mint olyan kiváló, nem ezzel van a baj. A Lucas féle trilógiából származó képek olyanok, mintha fogták volna magukat, kivették volna az eredeti könyvekből és összefűzték volna őket. Azonban a Disney trilógiáról ugyan ez már nem mondható el. Hasonlítsátok csak össze ti is!

Ez az eredeti trió összesített könyvéből van. Ő pedig az Ébredő rőhöz kiadott változatban
A Gungan Suhanbongó egy viszonylag jelentéktelen jármű a filmben, mégis iszonyat részletesen ki van dolgozva, még a raktérbe is jutottak tárgyak. A First Order leszálló egysége úgyszintén jelentéktelen hajó, és úgy is bántak vele a készítők. Értem, hogy a közepe egy tároló helyiség, de tessen már kreatívan megtölteni.

 

Látszik a drasztikus megközelítés váltás. Ezek már nem hagyományos rajzok, hanem 3D renderek felszeletelve utólag kitöltve. Félreértés ne essen, nem a 3D modellek használatával van a gond, hanem sokkal inkább a kitöltéssel. Elég ha csak összehasonlítjuk a két Sólyom belsőt. Míg az eredeti részlet gazdag és órákig lehet gyönyörködni a csövek tekergőzősében, addig az Ébredő erő hajója unalmas. De ugyan ezt több másikra is el lehet mondani (ez nem azt jelenti, hogy nincs olyan illusztráció ami megüti a szintet, de nagyon sok helyen látszik, hogy spúrkodtak). De hogy ne csak szídjam, a könyvben van pár exkluzív illusztráció, az egyik a borítón is látható Y-szárnyú, mely hibrid megoldással született, látszik a 3D modellezés, de a belsejébe rendesen bele lett nyúlva, és ki lett töltve, a másik jármű amit megemlítenék, az a Birodalmi sikló, mely viszont az eredeti megközelítéssel készült.

A Sötét Jövőtől megkapja a 8/10 Halálcsillagot

Mellette

  • Minden jármű egy helyen
  • Friss, és még mindenhol készleten van, és valószínűleg ott is marad
  • Egy-egy gépből több ábra is van
  • Elérhető ár
  • A Skywalkerek felemelkedése modelljei is itt vannak (és csak itt a DK nem publikálta külön)

Contra

  • A "minden egy helyen" előnye és hátránya egyszerre, nehézkesen olvasható, nem akarom tesztelni a gerinc tűrőképességét, bár valaki kiterítette a 2013-as verziót, és az látszólag bírta
  • Az új trilógia rajzai váltakozó minőségűek
  • A mérete miatt a két oldalas rajzok közepei kb egy olyan 3-3 centin nehezen olvashatóak
  • Egynelőre csak angolul jelenik meg, magyar megjelenés nem ismert/nem tervezett

Ha érdekel, akkor én tudom ajánlani a Bookdepository-t, ahonnan meg tudjátok rendelni, én is ott vettem. Figyelem, NE keverjétek össze ezzel a borítójúval! Ő a 2013-as kiadás, ami kétszer annyiba kerül, cserébe csak asszem a Lucas filmek vannak benne.

A bejegyzés trackback címe:

https://sotetjovo.blog.hu/api/trackback/id/tr5016286010

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása