Sötét jövő

A Virgin repte - egy elérhető árú űrturizmus hajnala

2021. július 27. - Wittigen

A Virgin Galactic útja 2004-ben kezdődött, akkor egy optimista 3 éves becsléssel. Nos így kicsivel több mint 17 évvel később, sikerrel jártak. Ám valaki kissé rossz vesztes, és nem szereti ha más megelőzi.

A Virgin Galactic Unity nevű hajójáról utoljára kicsivel több, mint két éve írtuk, akkor éppen átlépték a Kármán vonalat, (vagy épp majdnem, erről egy később). 14 napja történelmet írt a Virgin Galatic, és végre először utasokat szálított 86 km magasba, ami technikailag már az űr, ezzel megelőzve Jeff Bezos és a New Shepard kilövését (ami melesleg feletébb bizarr volt, kezdve a dildó rakétától a furcsa celeb ünnepésig miután Bezos túlélt a bulit). A hibrid repülő 14 km magasságban vált le a hordozó rakétáról, és saját erejébő jutott el a hangsebesség háromszorosával 86 km magasra. Ami technikailag már az űr és mégsem. Még mindig van egy aprócska nézeteltérés a IAF (Nemzetközi Űrhajósok Szövetsége) és az amerikai hadsereg között. Az előbbiek ha jól értem még mindig a 100 km-t, míg az utóbbiak meg a 80 km-t tekintik az űr határának, az ok kissé banális: Kármán jegyzeteinek értelmezésében akadó különbségek. Akárhogy is, a Virgin Galactic hivatalosan is megkapta a kereskedelmi engedélyt a felszállás előtt  hónappal, így lassan beindulhat az "elérhető árú" űrturizmus, a maga 75 milliós jegyárral, de hiába sietsz, Branson állítása szerint 6-700 jegyes várakozó lista van. Ugyanakkor, ha szerencsés vagy, nyerhetsz két jegyet egy körre.

A Virgin Galactic sikerének a farvizén a Blue Origin egy internetes fütykösméregetésbe kezdett, ezzel a képpel: 

Ez tulajdonképpen nem más, mint egy ovis harc, az "enyém jobb, bi-bi-biiii". Az internet meg annak rendje és módja szerint szét is tépte őket ért (az sem segít a helyzeten, hogy Bezost, mint személyiséget közutálat lengi körbe). Nem is említve azt, mikor valamelyik Falcon kilövés után nem tetszett nekik, hogy a kis 20 km magas ugrásukat az internet megint körbe röhögte (miután a Space X a semmiből jőve, ugyan ezt csinálta már évek óta sőt az idő tájt kezdték el a gyorsító rakétáit sikeresen landoltatni, és összegyűjteni). No mindegy, a Blue Origin PR csapatnak helyében én most némán hallgatnék, főleg amiatt is, mert már rég elvesztették az új űrversenyt, hisz ketten is megverték több fronton, hisz a hiper-szuper New Glen meg sehol nincs, maximum a tervező asztalon, a Space X meg kereskedelmi küldetéseket repül az iSS-re, az űrturisztikában pedig a VG lesz az ügyeletes. Akit érdekelnek a kommentek itt megkukkanthatja őket. Konklúzió: Bezos egy rossz vesztes.

A bejegyzés trackback címe:

https://sotetjovo.blog.hu/api/trackback/id/tr3116624486

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása