Sötét jövő

Glukhovsky ellen körözés, és vajon mit jelenthet a Metro filmnek

2022. június 15. - Wittigen

Glukhovsky körözésének hírével mindenki foglalkozott már, nekem azonban egyből az jutott eszembe hogy vajon ez mit jelent a Metro film/sorozat számára. Megpróbáltam utána járni, és úgy néz ki, hogy totálisan leállt és nem is sok remény van arra, hogy egyáltalán meglátja a napvilágot, hacsak GD nem publikálja a forgatókönyvet.

Nincs egy hete, hogy végigfutott az interneten a hír, hogy a Metró íróját, Glukhovskyt körözési listára tették a háború ellenes posztjai miatt. Őszintén nem lepett meg, mert Dmitrij eleve kritikus volt az orosz államaparátussal szemben (és ez már a könyveiben is látszott, sajnos a '35-ön is), így a kérdés nem az volt hogy vajon körözési listára kerül, hanem az hogy mikor. Ennek apropóján kezdtem nyomozni keresőmotorokon hírek után, ami viszonylag nehéz, pont úgy mint cyberpunk tematikában keresni mostanság, így a CDPR játéka után. De a Yandex és a Google translate kettősét bevetve sikerült némi infót előásnom. És úgy tűnik, hogy a Metró filmet elkaszálták, ismét. A Pikabu.ru oldal alapján már a körözés kiadás előtt két hónappal is jegelve volt a projekt, ami állítólag gyorsan terjedt a neten, aminek én nem igen találom nyomát. Talán azért is mert a rendezők (Nikishov és Fedorovics) a Telegram csatornájukon osztották meg ezt az infót. A Pikabu oldal írója áprilisban beszélt a producerekkel, és ők azt mondták, hogy már akkor készen voltak a forgatással, de állításuk szerint a projektet nem fogják tudni befejezni, az indok pedig az volt, hogy Glukhovsky (továbbiakban GD) szót emelt a kormány, pontosabban az ukrajnai hacacáré ellen. Namost ez azért is érdekes, mert a rendezők erről akkor már tudtak márciusban, bő három hónappal az előtt, hogy hivatalosan is körözési listára tették GD-t. Az hogy az író tiltólistára került az azt jelenti, hogy más művei sem kerülnek majd megjelenésre oroszországon belül. Mondjuk afelől nem aggódok, hogy éhenhal, ugyanis viszonylag népszerű író, így nem lesz neki probléma más anyakiadót találni egy esetleges menedékkérés után. Azzal viszont egyetértek, hogy egy ilyen jellegű tiltás nem GDvel való kicseszés (aki már megkapta a maga rubel millióit a jogok eladásáért és forgatókönyv megírásáért), hanem azokkal az egyéb filmipar köré épülő apparátokra melyeknek a bevétele a filmtől függ, így technikailag megint azt a polgári réteget büntetik aki nem tett semmit. Ez nem jelenti azt, hogy nem értek egyet GD tettével, azon kevesek közé tartozik, akik bevállalták, hogy rejtélyes körülmények között esetleg eltűnjön. Szóval nagyon úgy néz ki, hogy semmi nem lesz a projektből, hacsak GD nem publikálja a forgatókönyvet. 

Összes eddig ismert dolog a filmmel kapcsolatban:

via.: pikabu

A bejegyzés trackback címe:

https://sotetjovo.blog.hu/api/trackback/id/tr4117851885

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása