Sötét jövő

A nyugalom tengere - még egy (jó) kóreai űrdráma

2023. szeptember 02. - Wittigen

A kóreiaiak főleg inkább drámákban utaznak, de bebizonyították az Űrsepregetőkkel (melyet méltánytalanul elhordtak a kritikusok), hogy bezony tudnak csinálni jó űrdrámát. Lássuk, hogy vajon ismét megcsinálták-e a Silent Sea sorozattal.

Igen tudom, hogy most már több mint két éve jött ki, nekem is lassan több mint két éve van betárazva, de úgy vagyok sorozatokkal, hogy tetszik-tetszik, de elkezdeni valahogy már nem akaródzik, mert sok időbefektetés esetlegesen a semmiért. Jelen esetünkben 8, egyenként 50 perces epizódról beszélünk, ami 6 óra anyagot jelent. Oké ez csak 3 film, de míg a filmek esetében hamar kiderül, hogy van e értelme folytatni, a sorozatok esetében kicsit más a leányzó fekvése. Azokat ugyanis bárhol el lehet rontani, és ha ezt elég későn csinálják, akkor mocskosul rossz szokott lenni a szájam íze. Szóval ezzel a felütéssel kezdjünk neki.

A sorozat hátteréül megint egy természeti katasztrófa szolgál: tönkretettük a Földünket és fogytán az ivóvíz, meg minden más fajta víz is. Ezzel a háttérrel nem sokat foglalkozunk a fő fókusz egy osztagnyi katonán és néhány tudóson van, akit felküldtek a már rég elhagyottan álló Balhae nevű hold támaszpontra, hogy szerezzenek meg és hozzanak vissza legalább egyet a három egy rejtélyes mintából, de persze semmi nem olyan egyszerű, mint amilyennek az látszik. Kezdésnek elvesztik az űrrepülőjüket meg a bázist ismerő emberüket, aki még el tud mondani annyit, hogy ne igyanak a vízből. Baljós, nem de bár? Na de,miért elhagyatott a Balhae? Nos az eredeti állami álláspont az radioaktív szivárgásra hivatkozik, de akkor miért várja egy friss vízbe fúltnak kinéző hulla hőseinket a légzsilipen túl? Illetve, hol a radioaktív sugárzás? Gyülekeznek a kérdőjelek, és egyre inkább nyilvánvalóvá válik, hogy valakik többet tudnak a kelleténél, csak lakat van a szájukon. Szóval így érkezünk meg Balhae állomásra, ahol hirtelen nagyon gyors iramban kezdenek el szaporodni a hullák, és ez baj, mert az ideküldött legénység tagjaiból is került ki már kettő. És a mintának nyoma sincs. Szóval valami abszolút nem kerek. Nagyjából ennyit tudok elmondani anélkül, hogy még mélyebb spoilerekbe bocsátkoznék.

A sorozat a kezdetek-kezdetén nagyon sok kérdőjelet tesz fel az emberben, és több logikátlan dolgot hallhatunk a filmben, mi is és a karakterek is, és ahogy mi nekünk egyből riadót fúj a fejünkben egy bizonyos hang, hála istennek a karaktereknek is. És ezt nagyon imádom. A sztori lineáris, egy szálon fut, de hurkokat alkalmaz. Amik elsőre kérdőjelek azokat a jövőben a múltba történő visszaemlékezésekkel kapjuk meg. Tudom, hogy ez most kacifántos volt, de hadd szemléltessem egy példával: Az EP01-ben felmerült bennem a kérdés, hogy minek meg velük a Balhae-t megjárt tudós, illetve backupnak legalább miért nem kaptak képzést, majd az EP02-ben van visszaemlékezés, hogy igenis kaptak (és Song külön fel készült a helyből elvégre neki van mellékes célkitűzése is) és így tovább. Ami Dr. Song karakterét illeti, már az első eligazításon megkedveltem, mert ő azonnal megkérdőjelezi a nyilvánvalóan elhallgatott információk mibenlétét, és az sem tetszik neki, hogy az űrügynökség nem ad át kulcs infókat amikkel nyilván rendelkeznek, csak valamiért hallgatnak róla. Illetve köszönöm, KÖSZÖNÖM, hogy végre valakinek eszébe jutott a legénység tagjaira GoPro-t akasztani, ami megy is, és rögzíti az eseményeket, így lehet tisztázni a dolgokat. A Mass Effect 1 óta ezért rinyálok! Ez kiküszöbölt néhány felesleges vádaskodást és gyanúsítgatást. Apropó gyanúsítgatás: Nagyon tetszik, hogy dacára annak, hogy Song titkolta, hogy a nővére volt a Balhae vezetője, és mindenki gyanúsítja emiatt (amúgy neki is minden új és nem tud semmit azon kívül, hogy a nővére annyit küldött neki titkosítva, hogy "találd meg Lunát") van azért józan és és hamar előkerül, hogy Song csak azért állt kötélnek, hogy megtudja mi lett a nővérével. Azért akad egy két furcsaság amire nem kapunk választ: miért olyan sürgős a dolog? Miért csak 24 órájuk van a minták beszerzésére? A Balhae állomásnak semmi baja, és ezt az SAA vezetői is tudják, értem hogy tusolják a dolgot, de ahogy az sejthető is volt, ahogy felérnek hőseink, minden nyilvánvalóvá vált. Erre talán indok lehetne, hogy az RX vállalat (a leírás alapján én olyan cyperpunk féle, profitorientált cégnek képzelem el) két vakondot is épített a csapatba, tehát tudták mi volt idefönt, a honnan kérdés logikus az egyik vakondjuk idefent dolgozott és jelen volt aakkor, amikor elszabadult a pokol idefent, és ő leadhatta az RX-nek a drótot, viszont az SAA ezt honnan neszelte volna meg? Kérdések, kérdések, kérdések, amikre nem kapunk választ.

A sorozat egyébként a rendező 35 perces vizsgafilmjeként kezdte a pályafutását (még nem sikerült felhajtanom, csak ezt az egy apró darabot és ezt a videót találtam mely összehasonlíja a kettőt), de amennyit sikerült látnom a kisfilmből ez a "kisflimből hosszú filmet csinálunk" eset pont az volt, amikor az eredeti készítőnek van egy sziklaszilárd látomása, és végre megkapja hozzá a megfelelő zsozsettát, és képes lesz azt teljesen realizálni, és még hogy realizálták.

A világ vizuális felépítésétől le vagyok nyűgözve, és ugyan akkor szomorú is vagyok. A belső terek gyönyörűen funkcionális és letisztultak, mellőz mindenféle felesleges flashy jövőbéli dizájnt, a jelmez dizájn egyszerű de nagyszerű. Mindenképpen kíváncsi voltam, hogy mennyi volt a CGI és és mennyi a valós szett, nos én olyan 70/30 százalékosra tenném a megoszlást, és a 70 a fizikai szettek javára. A fenti hármasból a harmadik kép nem egy digitálisan megtoldott szett, hanem egy 1:1 méretben megépített. 

És nagyon sok ilyen szett darab van, és ez okozza szomorúságomat, annyi gyönyörű szett, annyi apró detail, de megjelenésekor nagyon elhordták, és emiatt nem lett annyira sikeres amennyire megérdemelte volna szerintem. És ez sajnos meglátszik, ugyanis szerettem volna egy SAA kitűőt vagy valami filmmel kapcsolato memorabiliát találni, de egyetlen egy dedikált képen kívül semmit nem találtam. És ez közvetlenül kötődik a következő kérdéshez: vajon folytatják e? Bonyolult. Több tényezős a dolog, pontosabban kettő.

  • Az egyik maga a Netflix: tekintve a trackrekordjukat, és azt, hogy a sorozat 2021 karácsonyán jelent meg és még mindig semmi hír, szerintem nyugodtan állíthatjuk, hogy a sorozat az igazából nem sorozat, hanem egy hosszú film. Szerintem a Netflix kukázta, mint oly sok valamire való sorozatát, hogy helyette legit hulladékot gyártson.
  • A második pedig inkább a hogyan folytatódna? Ugyan cliffhangerrel zárult, ahol Song, a doki nő meg Luna megmenekülnek, de a záró epizódban azt látjuk, hogy csak az első kettőt kanalazzák össze a hold felszínéről, az hogy Lunával mi lesz, aki mellesleg szkafander nélkül képes a Hold felszínén flangálni, nem tudjuk, potenciálisan akár ott is maradt. Szóval adódik a kérdés? Hogyan folytatódna? MI történne? Mi értelme lenne folytatni? Ugyanakkor a teljes niytottsága a lezárásnak lehetővé tenné, hogy bármikor folytthasák, akár jövőre, akár 5 év múlva, és lett azért néhány labda feldobva amit lehetne lecsapkodni. Mi az az RX azon túl, hogy egy cég, mi lesz Lunával, mi a cél mindennel? Ha Luna ott maradt, akkor hogyan mennek vissza? Volt egy terv, hogy hová lehetne menekíteni Lunát, azzal vajon mi lenne?

Szóval sajnos azt tudom mondani, hogy úgy üllj neki, hogy egy hosszú film, és nem pedig egy sorozat, ugyan nyitva marad a sztori vége, de annyira nem számít. A sorozat keveréke a Convenantnak, a Life-nak, csak amit az a kettő szarul csinált, ez jól. Az idegen létforma megfelelően hihető, nincsenek irritáló androidok, cserébe vannak tudósként viselkedő tudósok a nagy csavart, hogy a Balhae-n valójában klónozást és genetikai módosításos kísérleteket végeztek, és Luna valójában Dr. Song nővérének hold vízzel mutált klónja az hatalmas felfedezés volt, és nagyon jó időben durrantották el. Boldog ember vagyok, de igazából ez már csak hab a tortán, önmagában kivívta hogy kijelenthessem, hogy új gyöngyszememet avathatunk a Silent Sea képében.

A bejegyzés trackback címe:

https://sotetjovo.blog.hu/api/trackback/id/tr4718198857

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása