Sötét jövő

Netflix gyöngyszemek, a nagy gyűjtőposzt

2021. március 29. - Wittigen

Már régóta játszom az ötlettel, hogy látrehozok egy majd folyamatosan frissülő cikket az általam érdemesnek talált Netflixes filmekről és sorozatokról. Hát íme, ez lenne az.

A Netflixről azt kell tudni, hogy mivel boldog és boldogtalan akar egy szeletet a streaming platformok húsos bevételeiből, így elkezdték kivonogatni a tartalmaikat a platformról így a cég az egyetlen megoldás felé fordult, saját tartalmat kezdett gyártani, de kb MINDENT. Azonban szerény véleményem szerint az esetek több mint 60-70% luftot lő a próbálkozásaival. Vagy ilyen vagy amolyan okból. Vagy a történet rossz, vagy előszeretettel castolnak furcsán (pl L szerepére találtak egy afro amerikait az amerikai Death Note adaptációban, vag Ciri szerepére ázsiai/fekete színészt kerestek, míg a közfelháborodás miatt át nem írták a casting callt), vagy csak szabadon eresztik az írói részleget, ahol tumblr és wattpad allja minőségű írók is tanyáznak (szerintem kimondottan as 3. eset történt a Valós halál második évada esetében). De néha lehet gyöngyökre bukkanni a sártengerben, úgyhogy én most összegyűjtöm nektek egy csokorba az eddig érdemesnek találtatott Netflixes filmeket és sorozatokat.

1. Spectral - ő volt az első találkozásom a Netflix-szel, és azonnal beleszerettem a filmbe, és nem csak azért mert lehet látni a a háttérben a Gellért-hegyet meg a Lánc-hidat (habár megint nem magunkat, hanem valami déli államot alakítunk). 9/10-et adok neki, csak azért veszít egy pontot, mert sikerült az akkus csavarozó helyett egy ragasztó pisztolyt annak használni :P

2. Monday - Mi történt a hétfővel egy hetes ikerpár története (nem, nem egy hetesek, hanem heten vannak) az ő életük és annak nehézségei, egy olyan világban, ahol nem csak Kína tolta az egy gyerek rendeletet. William Dafoe szerintem nagyon jól adja a szabálykövető, de szerető apát. Noomi Rapace, aki Shaw doktornőt alakította a Prometheusban most itt 7x alakítja önmagát, ami szerintem hatalmas teljesítmény.

3. Szerelem, halál és robotok - Eddig filmek voltak, most jöhet egy sorozat, 18 epizódból csak 2 volt olyan, aminél azt éreztem, hogy ezt inkább nem kellett volna. Személyes kedvenceim a Szerencsés 13-as és a Ruhák. No meg a Titkos háború, amit nagyon-nagyon sokszor felhozok viszonyítási alapnak egyes helyeken. Sajnos a 2. és 3. évad nem ért fel az első zsenialitásához, de azért ott is akadnak érdekes részek.

4. Valós halál 1 évad - Soha nem láttam még sikeres sorozat adaptációját egy könyvnek, azonban a Valós halál első évada egyszerűen zseniális lett, áradoztam is róla jó sokat. De tényleg, majdnem 1:1-es adaptációja lett a könyvnek, sőt néhol sikerült is javítani rajta. Azonban a második évadot agyon csapták, majd ezekután bejelentették hogy az esett nézettségi mutatók miatt (amiért önmagukat kellene okolniuk) nem fogják folytatni.

5. Altered carbon anime - A Valós halál 2. évada elótt készült egy kitöltő anime, ami nem a könyvek alapján készült, hanem új történet (noha ismerős karakterekkel és ismerős helyszíneken), és ellentétben a 2. évaddal, őt merem ajánlani.

6. Alive - Koreai zombi sci-fi. A Busan Express (megint csak, második részt NEM nézzük meg) magasra tette a lécet ami a zombis filmeket illeti, és bár az Alive egy teljesen más kategória, hozta a szórakozás faktort.

7. Promare - Kill La Kill és Gurren Lagann egyveleg, magas oktánszámú akcióval keverve, és jó zenével társítva.

8. Vándorló föld - Egész pofás space-opera amit boldog-boldogtalan gyalult, hogy mennyire nem realisztikus (ugyan ezen emberek a Vasember valóság mértékéről folytattak eszmecserét). A film SOHA nem akart realisztikus lenni (a könyvről MÉG nem tudok nyilatkozni, ugyanis Cixin Liu megyegyező című könyve ugyan meg van, de el még nem olvastam), de ellenben jól néz ki, és jó a történet is. Egy dolgot kell számításba venni (csak úgy, mint a ruszki filmeknél): a túrbó kínai nemztei önérzetet.

9. Űrsepregetők - Ismét egy koreai sci-fi, ahol látványban és történetben is odatették magukat, és 2 óra tömör gyönyört tettek elénk az "ünnepi" asztalra.

10. Oxigén - egy igazán zseniális, egy helyszínen játszódó sci-fi dráma, mely nem követi azokat az agyon játszott kliséket melyet sok hasonló társa. A vége pedig számomra külön öröm volt.

11. Éjféli égbolt - Egy lassan haladó film, egy világvégéről és egy emberről, akinek el kell jutnia az Barbeau obszervatóriumba. Ahogy az Oxigénnél kiemeltem imádom, a kevés szereplős filmeket (és nagyon reménykedem, hogy egyszer kapok egy jó Mobil adaptációt a viselhetetlen helyett)

12. Hotel Artemis - Egy hotel ahol befoltoznak, ha és amennyiben megvan a megfelelő bérleted a helyi trauma csapathoz. Egy méltánytalanul kis visszhangot kapó cyberpunk kisfilm, ami az orvosos-gengszteres-sci-fi műfaj kedvelőinek igazi csemege lesz.

13. Nyugalom tengere - Egy pofás kóreai sorozat, mindenképpen úgy üllj neki, hogy ez nem egy sorozat (egész szép summát tennék rá, hogy nem lesz folytatása), hanem egy hosszú film, de anak tökéletes. Jó színészi játék, jó díszletek és kellően érdekes sztori.

+1 a ráadás: róla nem írtunk, de egyszerűen nem tudom nem megemlíteni: B R I G H T. - Az ork rendőrös sztori. A "kritikusok" nagyon lehúzták, a nézők pedig egyszerűen imádták, közöttük én is, és volt kollegámmal nagyon sokat beszélgettünk róla. Bátrokodnék rámutatni, hogy a film jelenleg urbanfantasy, de konkrétan a Shadowrun előszobája. Apropó, megint eszembe jutott, hogy akarok egy Shadowrun filmet...

A bejegyzés trackback címe:

https://sotetjovo.blog.hu/api/trackback/id/tr5516433872

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2021.04.07. 11:44:44

párat be fogok próbálni, köszi az ajánlót!
süti beállítások módosítása