Sötét jövő

Csillagkapu 1 évad, nagy retrospektív

2022. június 02. - Wittigen

Régen faltam a sorozatokat, anyuval együtt néztük az Miss Marple és Hercule Poirot sorozatokat (amúgy David Suchet volt a legjobb Poirot, és Geraldine McEwan a legjobb Jean Marple), szomszéd asszonyunk (pótnagymamám, isten nyugasztalja szegényt) mutatott be érintőlegesen a Star Trek Enterprisenak és a DS9-nak. Nagyim meg, az NCIS és CSI mellett a cikkünk tárgyának, a Csillagkapu sorozatnak. Azóta eltelt több mint 15 év, és most újra nekiduráltam magamat (meg szerkesztő társamat is) a sorozatnak.

Én nagyjából mindent is láttam, amit meg lehetett nézni, az SG1 10 évadját, az SGA 5 évadját, a filmeket, az SGU felét. Traxorbomber meg minden tanácsom ellenére, ahelyett, hogy a sorozatot nézte volna, inkább a TVTropes oldalát bújta. Szóval egy nagy fába vágtuk a fejszénket, és nekivágtunk az elejétől, hogy az ős, 94-es filmtől beérjük a jelenlegi helyzetet (nem az Eredetet nem vagyok hajlandó még egyszer megnézni, inkább kitörölhetném az emlékeimből). Igazából nem úgy indultunk neki, hogy akárcsak egy cikk is lesz belőle, arra meg abszolúte nem készületem, hogy cikksorozat lesz majd évadonként, de azon kaptuk magunkat, hogy meg-meg vitatjuk az epizódokat menet közben és vitatkozunk részleteken, én meg valamiért elkezdtem jegyzetelni. Szóval, ha már annyit elmélkedtünk, akkor miért ne. Ez az első cikk egy kérdés hány részes sorozatban, ahol visszatekintünk a teljes sorozatra.

A film

Roland Emerich 1994-es eredetije a mai napig csodaszép, főleg a szettek és a kapunyitás effekt, a történet szép önhordó, és a sorozatban szerintem zseniálisan bontották ki. Tudom, a sorozat nagyon nem az a folytatás, amit elképzeltek neki, de több ponton jobbnak tartom azt a filmnél. Ez nem vesz el semmit abból, hogy időről időre visszatérek a bővített változathoz, és hogy meghallgathassam az OG openinget. Szerintem már mindenki rommá elemezte a filmet én nem is nagyon tudnék már mit hozzáfűzni. Mindenképpen nézzétek meg legalább ezt, ha nem óhajtotok 17 évados elkötelezettséget vállalni. No meg az se semmi, ami a háttérben történt, mindenképpen megér az is egy misét, főleg az ikonikus Csillagkapu effekt készülte, és maga a roham a film végén.

A sorozat

E01:

IMb értékelés: 8,1
Mi értékelésünk: 9

Abban mind ketten egyet értettünk, hogy az általunk nézett összes sorozat közül ez a duplaepizód a legjobb sorozat nyitány, amit eddig láttunk, leszámítva azt, hogy Sha'uri/Sha’re meztelensége, amit, mint tudjuk ez exec-ek kényszerítettek bele. Félreértés ne essék, a színésznő jól néz ki, csak értelmetlen volt a sorozat szempontjából hogy nagytotálból mutatták, főleg ha előtte is voilt egy hasonló jelenet, ahol szegény légierős nőnek ügyesen kihagyták mindenét.

E02:

IMb értékelés: 7,6
Mi értékelésünk: 7,9

Kowalsky meg a goa’uld. Sajnáltam, hogy ilyen hamar elhalálozik a karakter és nem láthatta, hogy a Stargate program mivé válik majd. Viszont cserébe nagyon sok mindent lefektetett a goa’uldok-kal kapcsolatban, szóval, amit elveszít, azt máshol vissza adja.

E03: 

IMb értékelés: 6
Mi értékelésünk: 3

Egy mára már nagyon idejemúlt epizód, mert ma már természetesnek hat a női katonák fogalma (az elmúlt években meg már játszanak kevert osztagok ötletével, nem tudom, hogy az hol tart). De ennek ellenére is, épített Carter karakterén. Viszont az hogy nagyon sulykolták bele a fejünkbe a tanulságot, az elvesz az élményből.

E04:

IMb értékelés: 7,1
Mi értékelésünk: 6,5

Broca Divide. Vadmacska Carter. Nem nagyon kell mást mondani. Na jó, ez így nem igaz, mert a vírusos mellékszál egész jól leköt.

E05:

IMb értékelés: 6,6
Mi értékelésünk: 3

Ez az epizód minden szempontból egy katasztrófa volt. Egyfelől minden karakter építést, ami eddig történt azt duplán fejbe talpal, a másik meg igazából az epizód felütéséből ered. A rész nagyon erősen épít bibliai elemekre, amik már önmagukban sem feltétlen működnek egy sci-fi szettingben, de nagyobb baj, hogy az egész problémát meg lehetett volna oldani, hogy térden lövik Carter exét. A 4. epizódban bemutattuk, hogy mennyire erős, és ügyes Carter, hogy egy szál késsel simán megoldja a saját gondját, erre itt sírós fejet vág, mikor összefut a megkergült volt férj jelöltjével. Az meg már csak a hab a tortán, hogy MINDENKINÉL van fegyver, de sem ki nem használja. Ja és többen vannak, mint az AWOL-os CSK csapat, szóval egyszerű győzelem lenne, de nem. Ennek apropóján itt egy kis skicc, amit kiötlöttünk a NID alapítására:

NID alakulásának oka
Elnöki jelentés az CSK-9 tagjainak parancsszegéséről
Elnök: Szóval az CSK-9 csapat vezetője Jonas Hanson megőrült, maga mellé állította a másik csapattagot, és a helyiek segítségével megpróbálta megakadályozni, hogy a másik kettő tag haza tudjon térni. Egyikük meghalt, a másikuk elérte a csillagkaput, és sikerült kódot transzmittálni, és utána haza jött?
Elnöki titkár: Nem uram, elrejtőzött a dzsungelben, és egyedül próbálta megoldani a helyzetet.
Elnök: Oké, biztos nem tudott átmenni a kapun, nem volt biztonságos. És mit tettek?
Elnöki titkár: Beküldtük a CSK-1-et, hogy megtalálják a probléma forrását, akik találkoztak az egyedüli túlélővel, aki vázolta a szituációt.
Elnök: És ezen a ponton visszaküldtek egy jelentést?
Elnöki titkár: Nem, mindenki közölte, hogy megtagadja a parancsokat, és inkább megoldják ők.
Elnök: Mi? Oké, mindegy, megoldották?!
Elnöki titkár: Háááát uram, miután találtak egy tökéletes megfigyelő pontot és megállapodtak egy lehetséges megközelítési tervben és a két rogue CSK-9 őr kiiktatásában, Carter hadnagy úgy döntött, hogy majd ő egyedül megoldja a problémát, és beszél a szekta vezetővel békésen.
Elnök: Ez egy rossz ötletnek hangzik. Sikerült?
Elnöki titkár: Nem, uram. Carter őrnagy megállapította, hogy a pasas teljesen megőrült, és hatalom mániás lett és istenként tekint magára. De szerencsére hozzá jutott a fegyvereihez!
Elnök: Nagyon jó, és lelőtte?
Elnöki titkár: Nem uram, a végén megint feladta magát.
Elnök: Oké, a maradék 4 ember támadást indított, és sikeresen megölte azt a KETTŐ katonát, aki a tábort őrizte?
Elnöki titkár: Nem uram, az egyiküket már elkapták az előző éjszaka egy rajtaütés során.
Elnök: Á értem, gondolom akkor kimentették őket egy merész akció keretében, és lelőtték azt a kettő katonát meg a többi ungabunga embert.
Elnöki titkár: Uram ez rasszista megnyilvánulás... De nem, hát, O'neill tábornok úgy döntött, hogy egyedül kimenti az elkapott foglyot.
Elnök: És hogyan?
Elnöki titkár: Odasétált éééés, lekötözte.
Elnök: És mi??
Elnöki titkár: Hát Oneil tábornok álruhában odament, levágta a köteleket és elkezdtek kisétálni a táborból.
Elnök: És mi történt?
Elnöki titkár: Megállították őket és lefegyverezték.
Elnök: Azonnal kerítse nekem elő Martin Kennedy-t, beszélnem kell vele az NID projektről!

És még valami:

E06:

IMb értékelés: 7,5
Mi értékelésünk: 5

Nem tudom, hogy hová tegyem az epizódot, de ez volt az első, amit mind a ketten azt mondtuk, hogy tekerjük át. Amúgy az első megjelenése a majd sokat alkalmazott "klónozták a CSK1-et"-nek. Az egész epizód a "lelki problémák feldolgozása nem egyszerű" tematika köré épül, O'neill háttere (értsd a fia öngyilkossága) jó volt úgy, amennyi meg volt jelenítve a filmben, nem kell még rátúrbózni. Érthető mind két szereplő (Oneill és Sarah) viselkedése is, de ettől ez még nem csinál egy jó epizódot.

E07:

IMb értékelés: 8,1
Mi értékelésünk: 7,2

Áh, igen, egy könnyed kis politikai csatározás, melynek az a végeredménye hogy megpróbáljuk megtalálni azokat a lényeket, akiktől még a goa’uld-ok is félnek. Namost (és később is az évad folyamán) szeretném a CSK-1-et és az SGC-t megvédeni, de az az E04,06 és 07 után nem lehet jó védelmet felépíteni. A Nox-ékkal meg az a baj, hogy az ő ultrapacifizmusa a végén nem működik a goa'uldok ellen, nekünk meg aztán végképp nem megoldás, mert ahhoz az kellene, hogy ne találjanak ránk.

E08:

IMb értékelés: 7,3
Mi értékelésünk: 7

Daniel az anyád keservit, még alig negyed éve vesztetted el az asszonykád, és erre az epizódra már a második pót puncit varnád le. Köss csomót a pöcsödre. Aztán meglepő módon nem ő lesz a közismert népi versike, a "kankó, tripper, szifilisz, XY mindent hazavisz" alanya, hanem az, akire a legkevésbé számítanál. Csak itt STD helyett nanovírus jut O'neill véráramába. Azon túl behozza az a goa'uldok mindenkin is kísérleteznek vonalat, amiből később még lesz szopás.

E09:

IMb értékelés: 8
Mi értékelésünk: 8,5

Thor kalapácsa. Megjelenik a "katonák vagyunk, nem bootleg Star Trek Federation" csírája, ami eben az évadban még gondozatlan kis kóró. A civódás Daniel és Carter között egész pofás karakter építés. Unas meg így sok év távlatából is ijesztő, gratulálok a maszkmesternek. Ami zavar ebben az epizódban az az, hogy miután megtalálták az Asgardiakat fel sem merül, hogy megjavítsák a kalapácsot, és elkezdjék kivakarni a kis parazitákat az áldozatokból, ennek ellenére pöpec rész.

E10:

IMb értékelés: 8,2
Mi értékelésünk: 8

Torment of Tantalus ez egyik legjobb rész az első évadban (de a sorozatban is egész szépen teljesít), valamint egy szép lezárása Catherine sztorijának. Kár hogy az Originsban módosították a történelmet MEGINT.

E11:

IMb értékelés: 7,3
Mi értékelésünk: 7

Nagyon jól kihasználják O'neill felelősség érzetét fiúgyermekek iránt, és ellentétben a 7. epizóddal itt működik is. General Hammond karaktere felvési magának az első piros pontont nagyon sok jövőbeni mellé, Imádom a karakterét és az őt játszó színészt is. Ami Teal'c és Drey'auc kapcsolatát illeti, eléggé labilis, nem is értem mit szerettek ezek egymásban. Ami még inkább zavaró, hogy Teal'c ahelyett, hogy azért menne, hogy megmentse a fiát ÉS a feleségét, csak a fiára koncentrál, és ott is csak arra, hogy amaz ne kapjon lárvát. Ami a másik párhuzamos sztori szálat érinti, Carter és Daniel megtalálja a kígyótároló urnát, és hezitálnak annak kiiktatásán, megint irritáló, és az első évad sok helyen ilyen. Ugyan senki nem mondja ki nyíltan, de amit Carter sugallni akar Danielnek az az, hogy nem nyírhatják ki a védtelen goa'uldokat, mert akkor ők is olyan gonoszak lennének, mint amazok. Ja, mondod ezt egy embernek, akinek a felségébe belepetézett Apophis nője. De amikor Daniel beleüríti a tárat az urnába az hatalmas elégtétel. Fontos epizód, mert bemutatja Bra'tac és Rya'c karakterét, akik később fontosak lesznek (ami azt illeti, a feleségéről most hirtelen nem jut eszembe, hogy tesz e majd bármi érdekeset vagy sem) valamint végre láthatjuk Teal'c szülőbolygóját, a Chulak-ot, de a Star Trek behatás a békésség tekintetében és a sorozat önmagának való keresése még zavaró megoldásokat hoz. Meg hát Teal'c felütése, hogy az asszonykája nem érdekli, minek a család, csak a kölke ne kapjon g'oauld lárvát. De sajnos, ez az epizód is még egy indok az NID létrehozására. Illetve ehhez az epizódhoz is készült egy mém kép, fogadjátok szeretettel:

E12:

IMb értékelés: 7,1
Mi értékelésünk: 5,9

Ez egy mezeien szar epizód, a 7. epizódot egyszerűen áttekertük, de utána mentünk tovább, de ez után tartani kellett egy szünetet. Na jó, lehet ehhez hozzá járul, hogy eddigre már megnéztünk 10 másik epizódot. Na de hogy miért szar? Daniel elkapja egy random idegen és fogva tartja, mert ő tűnik okosnak, a többiek agyába meg beültet egy emlékeket Daniel haláláról. Az idegen, akinek a nevét sem tudjuk, az epizód feléig nem szólal meg, de azért követeli, hogy Daniel mondjon el neki valamit egy ősi babilóniai sztoriról, majd hosszas huzavona után kiderül, hogy amúgy tud beszélni (és tud angolul), de Daniel nem igen tud neki segíteni, mert lehet nem emlékszik az infókra. Amikor Daniel felteszi a nyilvánvaló kérdést, hogy ha tud emléket beültetni, akkor agyat olvasni miért nem tud, akkor arra az a válasz, hogy PONT az veszélyes és fájdalmas. W.T.F. Az epizód felvezeti azt a meme-t, hogy a CSK team azt hiszi, hogy valamelyik tagjuk halott, de nem és csak tudatot módosítottak rajta. Ennek ellenére koránt sem annyira roszz, mint az űrtatáros és a bibliás.

E13:

IMb értékelés: 7,4
Mi értékelésünk: 7,4

Áh igen, Hathor feltűnik a színen. 13 epizódon keresztül goa'uldok-kal érintkeznek, és mikor egy nyíltan elmondja, hogy az, akkor meg nem hisznek neki, és őrültként kezelik. Danielnek van rá indoka, hogy lökött legyen, de O'neill és Hammondnak nem, és még józan döntést kellett volna hozniuk az epizód elején, és legalább megct-zni a nénit, de nem, és egyedül hagyják vele Danielt. Ami az epizódot illeti az egész helyzet ciki, cikin viselkedik mindenki, és mindenki SIMP-el Hathornak. Viszont mind ez okkal történik, jól van felépítve ÉS jól van eljátszva. A korai évadok kétélű kardok, és az internetnek meg van az a rossz szokása, hogy kizárólag az egyik oldalt nézi, lásd TVTroops discussion oldala, ahol felróják negatívumnak, a Values Dissonance-ot, hogy mennyire gáz, ahogy a női katonákkal bánnak, holott ez az epizód pont ezt hivatott még inkább elsimítani, és bizonyítani, hogy igenis egy nőnek is van helye mind a gonoszok mind pedig a katonák között. Szerintem Hathor egy zseniális női gonosz, akit csak nők tudnak legyőzni, ami meg plussz hab a tortán. Érdekes módon azzal már elfelejtenek foglalkozni, hogy Danielt most épp megerőszakolta egy goa'uld. Ami Carterék első találkozását illeti Hathoral a kis habfürdőjében, meg hogy miért nem lő azonnal, az megmagyarázható a sokk faktorral, meg hogy Hathor egyből szólítja az idomított pincsijeit (bocsi O'neill és Hammond). Azonban a második összefutásnál már-már bibliai epizód szintű a hiba, hogy nem töltik meg azonnal ólommal. Az meg, hogy láthatóan kisétál az ajtón, de ez senkinek fel sem tűnik, eh, már el is engedem. A CIA és a NID már megint nem kap goa'uldot kísérletezésre. És természetesen ehhez is készült meme részünkről, megalkottuk az SGC új inszigniáját, mert megérdemlik:

E14:

IMb értékelés: 7,5
Mi értékelésünk: 7,5

Az anyu faktorra van felépítve, ami néhol kissé túl van játszva, de ezentúl nincs baj az epizóddal. Ez egy a sok szerethető filler epizód közül ugyanakkor ráfókuszáltunk egy mellék szereplőre, aki később majdnem olyan fontos, mint maga a CSK1, vitte előre a goa'uld sztori szálat Nyirtivel, és tetszetős, hogy a goa’uldok átmentek aktív támadásba (kapu robbantós buli).

E15:

IMb értékelés: 7,2
Mi értékelésünk: 7,1

Az első értelmes reakció nem ütemezet kapu nyitásra, no nem az SGC-től. De ez megint egy irritáló epizód, mert random goa'uldra, rossz goa’uldra nem lövünk, de mikor Teal'c-et valós indokokkal letartóztatják, akkor automatikusan fegyvert rántanak. Megint kiütközik a 90-es évek katonai felfogása: "csak parancsot követtem" ami kissé rosszul öregedett. A másik kedvenc mondatom az O'neill szájából az a következő:

Az amerikai egyesült államoknak nem célja más emberek dolgainak/ügyeinek befolyásolása.

Hát majdnem kiköptük az éppen kortyolgatott italunkat. Ennek ellenére tetszetős volt, hogy Teal'c helyre tette O'neill-t , mikor az arra buzdította, hogy megszöktetik. Teal'c-nek kellett a vezeklés úgy érzem. Illetve az, hogy megalapozódik, hogy a Children of godsban miért áll át, mert már eleve nem úgy teljesítette Apophis parancsait, ahogy az gondolja, és "az ölj meg egyet" parancsnál, kiválasztotta a leggyengébbet, akinek nem nagyon volt már miért élnie, hisz leélte az életét. Az hogy ennek volt egy fia az pech volt.

E16:

IMb értékelés: 8
Mi értékelésünk: 8

Feltűnnek a színen a Tollanok én meg nem is emlékeztem rá, hogy mekkora parasztok voltak világ életükben. Igen őrizetben vannak, de okkal, és ha akkora entellektüelek, akkor az indokokat is fel kellene fogniuk, hogy Idegen világ, és: az SGC nincs meggyőződve, hogy barátságosak, illetve ez a világ mivel idegenek rájuk veszélyes, valamint (és ez a legnagyobb) a világ nem tud az SG program létezéséről. A Tollanok a Noxhoz hasonlóan turbó pacifisták, mondjuk, legalább indokuk van (bár az indokukkal pont meg kellene érteniük hogy milyen veszélyt jelentenek ők). Az meg hogy picsognak, hogy messze van a Tollana 2.0 (és hogy mi az, hogy egy alantasabb faj menti meg őket) az nemes egyszerűséggel hülyeség, elvégre ott a kapu rendszer, közelebb lehet menni. A Tollanoknak ugyan azt tudom mondani, amit Mass Effectezés közben mondtam a magamban mikor a tanács picsogott, hogy a Kroganokon óhajtok segíteni: Vagy befogod a pofád és segítesz nekem, vagy egyedül fogsz megdögölni a sötétben. Ennek tekintetében, amikor valamelyik rendszerúr majd feltörli velük a padlót az nagyon kielégítő élmény. Ez az epizód is megerősíti Trax ötletét a NID megalapulásáról. Illetve, ha már NID, ha a drága kedves tollanjaink nem voltak hajlandóak együttműködni, én önként és dalolva adtam volna át őket a NID-nek, és tájékoztattam volna Omoc-ot, hogy annyira gyökerek voltak, hogy átengedik annak a titkos szoláglatnak az ügyet, akiket ők is rühellnek. Mondjuk mekkora meglepődés lett volna a NID-nél. Aztán az a mondat, hogy "What your mind does'nt know, your hearth fills in" elsőre cuki, de gyakorlatilag azt jelenti, hogy "szép vagy, csak buta". A tollan emlékmütyür meg nagyon gáz, mert effektíve ez egy "Szia, alig egy napja találkoztunk, itt az összes érzésem, puszi, puszi." szitu.
Itt megjegyezném, kár hogy SOHA nincs kifejtve, hogy a Nox hogyan csinálja mindazt, amit csinálnak (a gyógyításon kívül, mert az nagyjából el van magyarázva).

E17:

IMb értékelés: 8,1
Mi értékelésünk: 7,8

Itt kerül elő a kapu azon technikai oldala, ami majd később oda vezet, hogy lazán olvassák ki a kristályokból az utolsó tárcsázott címet és más disznóságok. Mondjuk, az az 1 órás rés sok mindenkinek (többek között a ruszkiknak és a NIDnek is) lehetőséget ad, hogy szerezzenek maguknak egy saját kaput. De asszem innen még biztonságosan raktárba kerül, de akkor meg hogy kerül a ruszkikhoz? Meglátjuk.

E18:

IMb értékelés: 7,6
Mi értékelésünk: 7,3

Hivatalosan is megnyitjuk az epizódok listáját, ahol a CSK-1-et klónozzák. A konstans paranoia meg megalapozott a SGC részéről, minden máshol nevetséges lenne, de Hator után nem az. Ismét egy filler, de jó, és később még lesz haszna. 

EP19: 

IMb értékelés: 8,6
Mi értékelésünk: 8,6

Ez a rész feltehetően azért íródott, hogy megmutassák azt, hogy mi lesz abból, ha nem békésen próbálják kezelni a helyzetet, hanem küldj atomot előbb, és aztán tegyél fel a kérdéseket megközelítést alkalmazzák. Az érdekesség a helyzetben az, hogy O'neill tettei tökéltesen egy síkba esnek a film militarisztikusabb O'neill-jével. A sorozatban azért másabba leányzó fekvése, mert ott van Daniel és Hammond is (sőt, ugye Hammond többször is csak blöfföl). Csakhogy ebben az alternatív univerzumban nincs ki visszafogja, így a kapu rendszert tényleg fegyvernek használja többször is, és ennek meg is van az eredménye, mikor megpróbálnak tárgyalni a gonosz Teal'c-el, aki érthetően NAGYON morci, mivel Chulak-ot atommal simizték meg. Noha nem tagadom, nem is lett volna értelme barátságosan megközelíteni a helyzetet. Az epizód végén Carter kézigránátos akciója bátor húzás volt. Ez egy mi lett volna, ha típusú epizód, és nagyon jó felvezeti az évadzárót. Mert így tudjuk, hogy mi forog kockán, ha nem veszik komolyan a szituációt. Illetve a goa’uldok megint balós veszélyforrás képében tetszelegnek.

EP20:

IMb értékelés: 6
Mi értékelésünk: 7

Ez az első fejezet, mikor politikai téren próbálják leállítani a Csillagkapu programot. Mondjuk meg kell adni az NID-nek és Kinsleynek, hogy joggal, ugyanis kirobbantottak egy galaktikus háborút, és eddig semmi hasznunk nincs néhány középkori haveron kívül illetve néhány gyógynövényen kívül. Szeretném őket megvédeni (mármint az SGC-t), de objektíven tekintve (anélkül, hogy nem tudjuk, hogy Kinsley mennyire sáros) igazuk van az összes vádpontban, és miért akarják lezárni a programot. Attól az indoktól tekintsünk el, hogy az a mondat, hogy a katonaság nem engedhet meg kiadásokat olyan háborúra, amit nem tud megharcolni, megint úgy öregedett, mint egy pohár kint hagyott tej, de a SGC-nek több lehetősége is lett volna technológiát hozni, és azt visszafejteni. Ennek ékes példája a fegyverek. Az első évadban folyamatosan azt mutatták, hogy az összes földi fegyver hasztalan (kivéve néhány mázlis találatot), akkor legalább az összes staff weapont haza hozhatták volna, amit találtak, mert már akkora technológiai ugrást képvisel az is, elvégre hordozható plazmavető, aminek látszólag nem kell újratöltés. Daniel utolsó érvét az alternatív univerzumban történt dolgokról meg nagyon nem úgy kellett volna (és legfőképp nem akkor) prezentálni, mert ez így csak utolsó szög volt a koporsóban. Amúgy ez egy okos összegzése az utolsó részek előtt a sorozatnak. Mikor előjönnek az ötlettel, hogy nézzük át az összes küldetést, akkor az az érzésed, hogy oh fuck yeah, de mikor összegzik azt az évet, rájössz, hogy egy fuckfest a helyzet. Megmutatták az SG-1-nek, hogy annak ellenére ők hősök, külső szemlélő számára a csapat és a teljes SGC teljesen fölösleges veszélyforrás, aminek semmi haszna nem volt. Gyakorlatilag lerántotta a csapatot a magas lóról, és szembesítette őket a realitással. Illetve még annyit, hogy imádom, hogy Jack nem az alternatív univerzumban lévő háborún akad fenn (és azon, hogy nyakra főre dobálja az atomot), hanem azon, hogy Ő és Carter jegyesek, amiről meg mindannyian tudjuk, hogy össze kellett volna jönniük, de a rangkülönbségek nem engedték. :( Az értékelésről annyit, hogy ugyan lehet belül rázott minket a hideg, illetve Daniel próbálkozása az abszolút rossz volt, de az epizód jól volt összerakva. Jó az, hogy látjuk ténylegesen az eredményességét eddig az SG programnak, de booooi, ez nagyon rossz helyen van a There But for the Grace of God után, ami felvezeti az inváziót, utána szeretnénk inváziót látni, ehelyett kaptunk egy epizódnyi downtime-ot.
Ja igen, mémek, így éreztük magunkat Traxxorral, mikor Daniel párhuzamos univerzummal próbált érvelni:

 

EP21:

IMb értékelés: 8,5
Mi értékelésünk: 8,8

Az előző a fejezetben hittem azt, hogy az évadzáróra robban be a békés megoldás keresésének otthagyása, és jöhet az agresszív diplomácia és rájönnek, hogy ideje felvenni a bokszkesztyűt, mert a másik már felvette. Vagy, hogy ez legalább az SGC-nek ez leesik, de neeeeeeem, mert azért ebben a fejezetben is volt pöcsölés bőven. Ebben az epizódban tűnik fel a később majd standard fegyverzet részévé váló Zat'nik'tel, egy elég érdekes, többé nem használt képességgel. Történetesen ugyanis két lövés kábít, a harmadik azonban már dezintegrált. A bottal falakat lehet ROBBANTANI, de ha meglőnek vele csak megégsz, de nem robbansz darabjaidra, ellenben három Zat lövéstől. Hála isten erről később elfeledkeznek majd. Ez az epizód is ott hibázik, hogy sokadjára láttak goa'uldot mégis úgy csinálnak, mintha MEGINT először futnának össze velük. Aztán ott van Skaraa/Korel helyzete. Én értem, hogy O'neill a fiát látja benne vagy valamilyen szinten felelősséget érez a gyerek iránt, de sajnos túl vagyunk azon a ponton ahol meg lehetne neki bocsátani, ehhez képest két blődséget is elkövetnek.

  1. Az, hogy bezárják magukat Skaraa/Korel-lal a vezérlőbe, egy nagyon hülye ötlet, már csak azért is mert Korel a kapitány és mérföldekkel jobban ismeri a hajó rendszereit mint ők, és csak igazolja az NID és Kinsley álláspontját.1. Az, hogy bezárják magukat Skaraa/Korel-lal a vezérlőbe, egy nagyon hülye ötlet, már csak azért is mert Korel a kapitány és mérföldekkel jobban ismeri a hajó rendszereit mint ők, és csak igazolja az NID és Kinsley álláspontját.
  2. A sorozatos figyelmeztetés és Skaraa, Skaraa kiáltozás idegesítő, főleg annak tekintetében, hogy Kowalskira azonnal rázárták a kaput. Az elvárás, hogy Skaraa visszavegye a teste felett az irányítást abszurd, hisz már a Thor kalapácsában szereplő nő is megmondta, hogy még ő sem tudta, csak sugallani tudott neki, és mázli volt, hogy az átgyalogolt a kapun.

Szóval bőven túl vagyunk azon a ponton, hogy Skaraanak vagy bárkinek meg lehessen bocsátani, és itt lenne az ideje a harcnak... és mikor lelövik az hatalmas elégtétel. No meg, azért az a két hajó sértés, minden tekintetben, és azt még talán levakartuk volna az égről, de ennek ellenére látom benne a sorozat csíráját, és folytatni akarom. 9 pontos lenne, de -0,1 pont azért mert az öngyújtós gyerek 3 esélyt is kapott és csak utána lőtték le, -0,1 meg a cliffhanger epizódért, de ezt nem igazán lehet felróni neki, mert így garantálja, hogy kíváncsi vagyok a kövi évadra. Szóval így ért véget az évad.

SG 1. évad gondolatok: 

Ami a szereplő gárdát illeti, a szükséges cserék, Kurt Russel helyére Richard Dean Anderson, James Spader helyére Michael Shanks egész jól jöttek ki, de két különböző okból. A csere Jack O'neill esetében azért kellett, mert RDA sokkal jobban hozza a szarkasztikus, nem ultramilitarisztikus katonai ezredest, és emellett képes vicces lenni, nem pedig egy karót nyelt, atomot rájuk aztán kérdezzünk típus. Értem én, hogy fáj neki, hogy a gyereke volt oly ügyes és az ő szolgálati fegyverével vakarta meg a szájpadlását, és ez bőven elég is volt a filmben, a sorozatra már más kellett. Spader cseréje Shanks-re meg azért volt jó, mert a két színész nagyon hasonlított, de Shanks később jóval aktívabb volt. Arra azonban, hogy miért nem Spader játszotta tovább Danel-t nincs tiszta válasz. Ami az új fő karaktereket illeti, Don S. Davis (aka Hammond of Texas) és Cristoper Judge és Amanda Tapping tökéletes választások voltak, és bebetonozták helyüket a sci-fi fandomban.
Nagyon érződik, hogy keresték az irányt a Csillagkapu sorozatnak. Kezdetben inkább érződik egy Star Trek behatás alatt álló, békés felfedezős ötletnek, ami felett ott lebeg egy háború ígérete, melyet a készítők próbálnak nagyon elbagatellizálni. Az is kissé zavaró volt az elején, hogy konkrétan keresztül mentünk az összes középkori társadalmon amin lehetett, voltak űr tatárjaink, űr mezopotámiaiak, űr görögjeink, űr vikingjeink stb. Visszatekintve nyílvánvalóan ezt lehetett költséghatékonyan kihozni, ugyanis ilyenkor még nem volt a sorozat garantált siker. De ennek ellenére jóval több jó rész volt, és nem igen ugrottunk át részeket, és várjuk a folytatást.

Statisztikák:

Jó epizódok E01, E02, E04, E07, E08, E09, E10, E13, E14, E17, E18
Meh epizódok E11, E15, E16
Rossz epizódok E03, E05, E06, E12


A bejegyzés trackback címe:

https://sotetjovo.blog.hu/api/trackback/id/tr5217810207

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása