Sötét jövő

Magyar könyvek, melyek megérdemelnék a vászonra vitelt

2022. november 15. - Wittigen

Régóta mondom, hogy lenne mihez nyúlni sci-fi témában, és gondolom mindenkinek volt már gondolom olyan érzése, mikor könyvet olvasott, hogy "ez a könyv vászonra kívánkozik". Nos íme a mi gyűjteményünk ilyenekből.

Nemere István - Műkincsrablók, Kupola város és társaik

Na most Nemere István egy elég fura figura az irodalom terén, ugyanis hányja magából a könyveket, nagyjából bármilyen témában. Konteó included. Na de most nem konteós részét akarom megemlíteni, hanem a sokak által kedvelt ifjúsági szériát, a Műkicsrablókat és a Kupolaváros titkát. Ezeket leginkább filmekként tudom elképzelni, mert túlzottan elnyújtott lenne sorozatként, de ügyesen kiválogatva a megfelelő részeket 3-4 filmet simán kitermelhetne. Két korosztálynak is tudna teljesíteni, a szüleinknek, akiknek a gyerekkora volt esetlegesen ez az ifjúsági regény, illetve az új korosztálynak aki pedig egy jó űrkalandra vágyik. Abszolút megfelelne amúgy a kor igényeinek, diverz kaszt (és nem dísz diverz) az üzenetei és amit elmond (felnőtté válás, felelősség vállalás) igen fontos lenne, talán most mindennél fontosabb mint bármikor. A 3. könyvben már a teljes lánycsapat is bejön a srácok ellensúlyozásaként (kicsit mondjuk már ellapul a sztori a vége felé, de még az is jó), és még mindig nem érzem feleslegesnek őket.

Csepregi Tamás - Szintetikus álom

A Szintetikus álmot kimondottan egy lazán összefűződő sorozatként tudnám elképzelni. És mindenképpen Budapest utcáin, amik megfelelően fel vannak tuningolva neonfényekkel és kínai tésztaárusokkal és mocsokkal. Amikor Csepregi a könyvet írta akkor kinevették, hogy a cyberpunk már el fáradt és nem éri meg írni. Little did they know, hogy nem sokkal később reneszánsza lesz. Én még általános sulisként találkoztam a könyvel, és azóta fogva tartanak Pest-Buda Agglomerátum Rt. mocskos utcái.

Hívó univerzum

Na ő nem konkrét megfilmesítés lenne, hanem csak szeretnék egy normális büdzsével megtolt filmet látni belőle. Hogy miért? Nos ő nem adaptáció lenne, hanem egy teljesen egyedi ötlet, teljesen egyedi képpel. A szememben a Hívó és a Sámán kiváló kisfilmek, megérdemelnék hogy kiteljesedhessenek, ha már annyi más hulladékra adunk pénzt. Mindenki tudja ki(k)re gondolok, mikor ezt mondom. Odegnál Róberttel beszélgetve, lenne még az univerzumban elég erő több filmre is. Reméljük meglátják benne a fantáziát, és mehetünk majd egyszer moziba is.

Mysterious Universe

Az MU nem olyan régen zárta le egyik nagy sztori ívét, és épp várunk arra, hogy beröffenjen a következő. Szóval az MU széria nagyon is életben van. Kezdetnek elég lenne az első "vadhajtással" puhatolózni. A Hogyan legyünk Sherlock Holmes novella egy tökéletes rövidfilm lenne, mely felvillantja az MU nagyjából teljes eszköztárát, és tökéletes lenne a vizek tesztelésére. Aztán lehetne tovább menni, bár tekintve, hogy milyen csökevényes a mi merészsgünk ami filmeket illeti, lehet, hogy az NFI-nél kiverné a biztosítékot az MU conceptje és költségvetési keret igénye, mert abból azt csak akkor szabad megcsinálni, ha alaposan megtolják a büdzsét, vagy animációs film irányba mennek el, de akkor is tolják meg rendesen a büdzsét, és mondjuk lehetőleg a Digi Pictures csinálja.

Café Postnuclear

Őt nagyon régóta hajtottam, és végre 2022-ben, az újrakiadásával sikerült megszereznem mind két részt, és nem csalódtam benne, és úgy érzem tökéletes magyar Mad-Max filmet lehetne csinálni belőle, és lehetne talán az első próbálkozás képreégny megfilmesítés terén. Letisztult képvilág és sziklaszilárd dizájn, és igazából a storyboard készen áll. Szeretném látni, ahogy egy kispolákkal veretik a kiszáradt Balaton (ami nem is létezik) medrében.

Michael Walden - Cosmos Redshift 7 sorozat

A Redshit könyvek volumenükben hasonló filmet ennének képesek elvinni, mint a MU széria könyvei, és tökéletes lenne külföldi piacra való kitöréshez, csak cserébe sokba is kerülne, de megérné, mert egyes jelenet leírások már eleve ezüstvászonra kívánkoznak. Mondjuk egyet kérek, a hajó legyen jól át gondolva, mert parázs vita keveredett a posztunk alatt miatta.

+1 a ráadás: Böszörményi Gyula Gergő és Zsófi könyvei

 

Szegény Böszörményit ez évben távozott közüllünk a világfára, remélem már ott sodorja az álmok fonalát, de amíg élt megalkotta a legjobb magyar mágikus-fantasy sorozatot. Tudom, hogy ezen ciklusa nem tekinthető sci-fi-nek, de csak úgy, mint a Netflix gyöngyszemek listából a Bright-ot így innen sem tudom kihagyni se Gergőt sem pedig Zsófit. Ha belefeccölnék az időt ami az ötlet teljes kifejtéséhez kellene, akkor nagyon jó kosztümös filmt lehetne forgatni. Ezenfelül nagyon jó módja lenne arra, hogy megismertessék az ősmagyar hitvilágot, anélkül, hogy turbómagyar üzemmódba kapcsolnának, tökéletes vázolása lenne a magyar népmesei és hiedelem világának is. Mindemellett komoly témákkal is foglalkozik, amit gyerekeknek olyan módon tudott átadni Böszörményi, hogy amikor anno olvastam a könyveket fel sem tűntek, de most már látom őket. Egyszóval tökéletes táptalaj lenne egy, a forrásművet tisztelő alkotáshoz, javasolnám, hogy pilotnak csinálják meg az első könyvet, és nézzük meg, hogy onnét van e rá érdeklődés.

Hirtelen ennyit tudtam felsorolni, de már ez a 5 elem kitermelne magból legalább 1 sorozatot és sok egészestés filmet, nem értem, hogy mire várunk? A lehetőség adott, csak valaki fogja meg.

A bejegyzés trackback címe:

https://sotetjovo.blog.hu/api/trackback/id/tr9417930433

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása