Sötét jövő

Könyvtár: Alapítvány - Egy hatalmas univerzum gyors összegzése

2020. augusztus 04. - Wittigen

Grinderbar kollégánk, aki amúgy egy elég termékeny író, az Alapítvány sorozat trailerének megjelenése óta nem írt nektek cikket. Felettébb egyszerű oka van ennek: belevetett magát az univerzumba, hogy pótolja eddigi hiányosságát az irodalom terén, és hogy a MU univezumról szóló cikkhez hasonló útmutatót írjon nektek. Át is adom a szót neki.

Az Alapítvány, mint fogalom, már nagyon régóta velem van. Tizenéves voltam még csak, amikor először találkoztam a könyvvel. Nagyon sokáig egy bank ugrott be róla, egy olyan társaságról, ahol különböző emberek szövetkeznek, lekötik a pénzüket, majd jó pár év múlva nagy haszonnal kiveszik. Aztán később elolvastam a borító szöveget, és megértettem homályosan, hogy valami Asimov írta a könyveket, amiben tudósok egy csoportja hozta létre az Alapítványt, és ott kísérletezgetnek. De különösebben nem keltette fel az érdeklődésemet.
Egészen mostanáig. Miután megnéztem az Alapítvány sorozat első előzetesét, úgy éreztem eljött az idő, hogy végre megismerkedjek ezzel az univerzummal.

Csak akkor folytasd tovább az olvasást, ha nem zavarnak az esetleges spoilerek, mivel egy hatalmas világot fogok most leírni. A könyvek inkább a filozofikus elbeszélésekre építenek, mellőzik a nagy csavarokat. Szóval ha tudod, hogy a Star Wars-ban van halálcsillag, vagy a Gyűrűk Urában megsemmisül az egy gyűrű, akkor itt sem fog meglepetés érni. A történetek nem a csavarokra vannak kihegyezve, hanem egy folyamatot mutatnak be. A vége pedig homályos, és az olvasóra van bízva. Ezért bátran ajánlom a továbbolvasást.

Az alapítvány sorozat egy hatalmas univerzum, az Alapítvány-Birodalom-Robot regényciklus része, amit Asimov írt 1940-től 1993-ig. Legelső novellája Robbie néven jelent meg. A történet, az univerzumi időszámítás szerint 1998-ban játszódik. Egy kislány és egy robot barátságáról szól, itt még csak kezdetleges robotok léteztek. A lány szülei nem nézik jó szemmel a barátságukat. Itt történik meg először az, hogy egy emberi lény szeretet érez egy élettelen robot iránt. A szülők el akarják választani Robbiet a kislánytól, de az megmenti az életét, így a szülők is megbíznak a robotban, és kezdetét veszi egy új korszak.

Rengeteg regényt és novellát írt még Asimov, ami a folyamatosan fejlődő robotokról szól. Ide tartozik például az Én, a robot is. Ami a filmmel ellentétben rövid novellák gyűjteménye, ami a robotika törvényeit vizsgálja különböző helyzetekben. Ahogy az emberiség fejlődik, egyre újabb és újabb problémák merülnek fel. A robotok pedig egyre jobban kezdenek hasonlítani az emberekre. A galaxist szépen lassan meghódítják. Ezek az események mind le vannak írva 60 novellán/regényen keresztül, azonban mivel a robotok fejlődése csak érinti a cikk témáját. Az Alapítvánnyal az utolsó 7 könyv foglalkozik. Én ezeket olvastam el, ez az egész univerzum záró sorozata.

A fonalat a galaktikus kor 12020. évében vesszük fel. Ahol egy fiatal matematikus Hari Seldon karakterét ismerhetjük meg. Később az ő neve nagyon fontos lesz. A könyveket nem megírási, hanem időrendi sorrendben olvastam, így minden információ új vol, íme a sorrend, ahogy én haladtam:

  • Az Alapítvány előtt (Prelude to the Foundation), 1988
  • Előjáték az Alapítványhoz (Forward the Foundation), 1993
  • Alapítvány (Foundation), 1951
  • Alapítvány és Birodalom (Foundation and Empire), 1952
  • Második Alapítvány (Second Foundation), 1953
  • Az Alapítvány pereme (Foundation's Edge), 1982
  • Alapítvány és Föld (Foundation and Earth), 1986

Seldon a matematika segítségével rájött arra, hogy a jövőt előre ki lehet számítani, persze csak elméletben. A valóságban minden változót ismerni kellene. (Akkoriban az egész galaxis, egy hatalmas birodalom alatt egyesült, 25 millió lakott világgal. Csak a fővárosban Trantoron, ahol az események játszódnak 40 milliárd ember él. A birodalmat úgy kell elképzelni ami hatalmas technikai fejlettségen áll. A betegségek gyógyíthatóak, az űrutazás mindennapos. Az ember az egyetlen értelmes életforma a galaxisban.)

Seldon nem győzi hangsúlyozni, hogy lehetetlen a feladat. Az akkori birodalmi császár, I. Cleon, első minisztere javaslatára magához kéreti Seldont, hogy magyarázza el elméletét. Eto Demerzelt az első minisztert úgy ismerjük meg, mint egy hideg, számító gonosz karaktert, aki egyfolytában Seldon nyomában jár. Miután Seldon elmondta lehetetlen a vállalkozása, a császár csalódottan útjára bocsátja, és bolondnak titulálja, mert haszontalan a felfedezése. Seldonhoz nem sokkal utána csatlakozik egy idegen, aki Hummin néven mutatkozik be neki. Szerinte az élete veszélyben van, legfőbb ellensége pedig Demerzel aki az életére tör. Ezért menekülnie kell. Hummin elviszi Seldont, Trantor egyik egyetemére, ahol egyfajta mentességet élvez, a birodalmi szabályoktól itt biztonságban érezheti magát. Hummin elmondja Seldonnak az elméletét, miszerint a birodalom haldoklik. Egy lassú folyamat elején járnak. Ami nem az ő életükben fog bekövetkezni, hanem egy több ezer éves káoszban. Ezért kérleli Seldont, próbálja meg a pszichohistóriát kifejleszteni, amivel megjósolható, vagyis pontosabban, egy előre kiszámított útra terelhető a majdani második birodalom létrejötte. Így a birodalom széthullása után nem egy 30 ezer éves káosz korszak köszöntene be, hanem Seldon szerint ez az idő lerövidíthető mindössze 1000 évre.
A későbbi nemzedékek csak úgy fognak rá hivatkozni mint a Seldon-tervre. Itt nem fogok belemenni a részletekbe, egyedül Seldon és Demerzel karaktere fontos. Az egyetemen Seldon megismerkedik egy nővel, Dors-nak hívják, akivel végig együtt maradnak. Kalandos utazásokon vesznek részt, állandó menekülésben. Több szektort meglátogatnak a Trantoron. Ebben a korban már nem ismerik a robotokat. Sőt a földet is a legendák világába sorolják. Seldonék nyomozásba kezdenek utánuk, hátha segítséget nyújthatnak a pszichohistória megalkotásában.
Igazából az első kettő regény és a harmadik eleje, egy kalandos utazást mesél el. És azt, hogy idegen emberek hogyan lesznek barátokká, majd egy családdá végül. Dahl nyomornegyedéből, kimentenek egy fiatal fiút, és egy jobb sorsra érdemes hőkutast. A fiút végül örökbe fogadják Seldonék, a másikból pedig nagy tudós lesz, aki Seldon munkatársává válik. Demerzelről pedig kiderül, hogy végig Seldon mellett volt, Hummin néven. Hogy még nagyobb legyen a meglepődés kiderül róla, hogy ő egy robot. Egyike az utolsóknak a fajtájából. A robot ezt a csavaros utat választotta arra, hogy meggyőzze Seldont, képes a pszichohistória kifejlesztésére. Karaktere az idők kezdete óta jelen van ebben a robot univerzumban. A robotciklusban is feltűnik, akkor még csak mint nyomozó. Majd Demerzel, de ismertebb nevén R. Daneel Olivaw megjegyzi Seldonnak, hogy nem az Alapítvány, a Seldon-terv az emberiség egyetlen reménye a megmenekülésre. Neki van egy terve ami még segíthet. Majd ezután titokzatosan eltűnik. Persze ekkor még semmit sem értettem. Ezt csak a történet legvégén fogom elmondani.

Közben pörögnek az évek. Az nem derül ki hogyan, de a két tudós, Seldon és Amaryl egyre több eredményt ért el a pszichohistória kutatása terén. Raych is felnőtt, aki mint szüleire tekint Dorsban és Seldonban. Az egyetem nagy összegekkel támogatja Seldon munkásságát, a terv egyre jobban halad. Raych-ot elküldik egy másik szektorba Mycogenre kémkedni. Mert az itt élő kiskirály túl erősnek bizonyul, és félő, hogy megdönti a császár hatalmát. Vagyis idő előtt összeomlik a birodalom, a tervet még elkezdeni sem lehet. Természetesen sikerrel járnak, de ez nemcsak Raych érdeme volt. Megismerkedett Dahl szektorban egy Manella nevű kéjnővel. Később annyira megszerette, hogy összeházasodtak. Dors ezt nem nézte jó szemmel, de a kulcspillanatban Manella megmentette Seldon és Raych életét is. Mert ő nem csak egyszerű örömlány volt, hanem egy beépített birodalmi ügynök. A kiszámíthatatlan sors, mégis úgy hozta, hogy a császár meghal. De nem az ölte meg akire számítottak. A halál váratlan helyről, belülről érkezett, ami kis híján felborította az egész tervet. Ismét haladunk az időben. Seldon 60. születésnapján járunk. Ha létezik olyan, hogy felhőtlen csúcspont egy történetben akkor ez az. A terven már több százan dolgoznak. Az egymást váltogató császárok és önkényurak, nem foglalkoznak Seldonnal. Elég nekik az éves beszámoló a tervről, de továbbra is támogatják annak létrejöttét. Raychnak és Manellának született egy kislánya Wanda. Aki különleges képességek birtokába került. Képes volt az emberek gondolatát olvasni, bizonyos fokon irányítani is őket. Egy nagy boldog család képét látjuk. Amaryl pedig mint nagybácsi tűnik fel, aki sok időt tölt Wandával. És kiderül a lány rendkívüli intelligenciája. Most hogy felértünk a csúcsra irány a mélypont. Wanda folyamatosan rosszat álmodik. Úgy érzi nagyapját valakik meg akarják ölni. Egy tudós elárulja Seldont. Kifejleszt egy olyan szerkezetet, amik az elektromos hullámokat teljesen összezavarják, tönkreteszik. Dors rájön erre. De az életével fizet érte, mivel ő is egy robot. Seldon ezt legbelül érezte, de sosem lett kimondva. Majd ismét évek telnek el. A pénz egyre jobban fogy. Amaryl egyre betegesebb lesz, a munka teljesen felemésztette. Wanda pedig egyre inkább kötődik nagyapjához. Raych és Manela egy távoli bolygó egyetemére költözik, egy újabb gyerekkel. Helyi lázadások törnek ki a bolygón és Wanda elveszti szüleit. Nem sokkal később Amaryl is meghal a túlterheltségben. Már csak ketten maradtak. A támogatásokat közben megvonják. Már szinte semmijük sem maradt. Ekkor egy idegen fiú érkezik, akiről hamar kiderül olyan mint Wanda. Rohamtempóban elkezdik ketten keresni a hozzájuk hasonlókat. Majd együtt manipulálni kezdik az embereket, és minden támogatást megszereznek az Első Alapítványhoz. De pont ezért, Seldon szerint nem elég egy Alapítvány, rögtön kettő kell. Az első technikai fölényben lesz, valahol a galaxis peremén, Terminus bolygót választották helyszínnek. Míg a második alapítványon a Wandához hasonlók fognak élni, ami a galaxis másik végében lesz. Ők a háttérből fogják irányítani az eseményeket. Csak akkor avatkoznak közbe, ha az első Alapítvány halálos veszélyben lenne.

A terv kidolgozásának leírásával nem foglalkozik a könyv. Eljutunk arra a pontra, hogy sikerült megalkotni a pszichohistóriát, az első telepesek is készen állnak, körülbelül százezer fő, hogy elinduljanak új otthonuk felé. Hogy hol található a második alapítvány, arról nem esik szó. Seldon, mivel tudja, hogy a galaxis számítása szerint is 1000 év sötétségbe borul, ezért egy nagy könyv, az Encyclopedia Galactica létrehozását szorgalmazza, ami a galaxis minden lényeges tudását tartalmazza. Később ez a könyv adja majd meg a korai Alapítvány erejét.

A harmadik könyvben Seldon már egyedül van, aki mint tolószékes öregember jelenik meg. Már látja, hogy a birodalom hamarosan széthullik. Még éppen eltud köszönni az induló telepesektől, felmondja üzeneteit a jövőre nézve, majd meghal. A Seldon-terv útjára indult.

Az elkövetkező eseményeket nem fogom ennyire részletesen leírni. Nem is lenne értelme. Nagy vonalakban az Alapítvány egy előre meghatározott pályán halad. Ami időközönként válságokkal találja magát szembe. Az adott korban mindig fog születni egy-egy nagy ember aki képes lesz az Alapítványt végigvezetni a válságon. Amiből mindig egyre erősebben fog kikerülni. Közelebb kerülve a második birodalom megalakításához. Ahogy nő az Alapítvány, egyre inkább elkezd hasonlítani a régi birodalomra. Majd mikor elég nagyra nőtt, kénytelen az Alapítvány és a még megmaradt régi biodalom háborúba menni egymással. De itt nincsenek komoly csaták. Egy két párbeszéddel lerendezik ezeket a nagy eseményeket. A csaták mindig a háttérben történnek. Az alapítvány legnagyobb veszélye, egy előre nem tervezett ember. Akinek Öszvér a neve.

Ő egy mutáns, aki eddig nem látott szellemi erővel bír. Képes manipulálni a környezetét. Rövid idő alatt, az egész Alapítványt és a Galaxis nagy részét megszerzi magának. A terv nem tért ki a létezésére. Nem is tudtak vele mit kezdeni. Csak a második Alapítvány beavatkozása mentette meg a helyzetet. Lassan 400 év telt el az Alapítvány létrehozása óta. Az emberek galaxis szerte tisztelik és félik Seldon nevét. Mint Istenre úgy tekintenek. Meggyőződésük, hogy az Alapítvány olyan pályán halad, ami legyőzhetetlenné teszi őket. Ezért katonái nem ismerik a félelmet, mert minden háborúból győztesen fognak kikerülni. A második alapítvány helyét továbbra sem tudják, de tisztában vannak a létezésével. Úgy gondolják hiába segítettek nekik az Öszvér ellen, mégis veszélyes lehet, ha egy csapat manipulátor uralkodik felettük. Keresésbe fognak, hogy elpusztítsák a második alapítványt. Itt is átszövik a történetet a rokoni kapcsolatok. Végül egy kislány teszi meg a felfedezést. A második Alapítvány sosem volt elrejtve. Mindvégig Trantoron volt. Felmerül egy nagyon fontos kérdés. Ha mi az első Alapítvány nem tudjuk, hogy ti a második Alapítvány voltatok a háttérben, és ti nem tudjátok biztosan, hogy mi úgy cselekedtünk ahogy ti akartátok, akkor lehet, hogy nem is a második alapítvány manipulált végig?

Mi van akkor ha egy harmadik erő volt a háttérben, amit egy sokkal ősibb program vezérelt. A robotika 3 törvénye:

  1. A robotnak nem szabad kárt okoznia emberi lényben, vagy tétlenül tűrnie, hogy emberi lény bármilyen kárt szenvedjen.
  2. A robot engedelmeskedni tartozik az emberi lények utasításainak, kivéve, ha ezek az utasítások az első törvény előírásaiba ütköznének.
  3. A robot tartozik saját védelméről gondoskodni, amennyiben ez nem ütközik az első vagy második törvény bármelyikének előírásaiba.

Igen ám, de az évezredek eltorzították ezt a látásmódot és megszületett a 0. törvény. Ami sorszámából adódóan előbbvaló az első 3-nál. Vagyis:

     0. A robot nem árthat az emberiségnek, és nem nézheti tétlenül, ha az emberiséget veszély fenyegeti.

(Daneel amikor rejtélyesen eltűnt ennek szellemében kezdett el dolgozni.)

A galaxisban béke uralkodik, az Alapítvány már nagyobb területet birtokol mint az első birodalom. Úgy látszik a terv megvalósul. Golan Trevizét bízzák meg a Föld felkutatásával. Az ő különleges képessége, hogy képes mindig jó döntéseket hozni. A Földtől, az emberiség bölcsőjétől válaszokat várnak, amivel megérthetik a második alapítványt is. Kis csapat gyűlik össze Golan körül. Bolygóról bolygóra járnak. Olyan helyszínekre jutunk el, amik a robot univerzumban, fénykorukat élték, de itt csak lepusztult romok már. A kutatásaik során egy Gaia nevű bolygóra jutnak. Mert azt hiszik ez a Föld. De az nem más mint egy élő organizmus. Egy hatalmas test, öntudattal. A bolygó 3 választási lehetőséget kínál fel Golan számára.

Az alapítvány létrehozza az új birodalmat, katonai erejére támaszkodva. A másodikban létrejön a birodalom de a második alapítvány fogja a háttérből irányítani. A harmadik választás pedig, hogy Gaia, Galaxia néven kiterjeszti hatalmát, tudatát az egész galaxisra. Minden élőt és élettelent behálóz, egyetlen közös tudatba olvasztja őket. Amíg ez nem következik be, addig az Alapítvány fog uralkodni. Golan a harmadik utat választotta. Sokáig nem értette döntése értelmét. De mivel képessége szerint sosem hoz rossz döntéseket, ezért elfogadja azt. Folytatják kutatásukat a Föld után. Egy Solaria nevű bolygón, véletlenül megölnek egy telepest, akinek gyerekét kénytelenek magukkal vinni. A bolygó sajátossága, hogy lakossága hermafrodita. Találnak egy csillagtérképet, aminek segítségével eljutnak a Földre. De az sugárszennyezett, ezért a Holdon szállnak le. Itt hosszú idő után előkerül Daneel. Aki elmondja a 0. törvény értelmében, ő építette Galaxiát. De pozitron agya meghibásodott, már képtelen megjavítani. Ezért tudata átköltözik a megmentett fiú testébe. Választ kapunk arra, hogy Goran miért Galaxiát választotta. Az emberiség történelme során csak ezt a galaxist hódította meg, a többiben viszont hemzsegnek az idegenek. Amik sokkal erősebbek lehetnek az embernél. Egyetlen galaktikus birodalom sem lenne képes velük felvenni a harcot, csak az egyesített tudat elég erős, hogy sikeresen védekezzen. Így az emberből végül a saját teremtménye lett. Elvesztette önállóságát, nem azonnal, de idővel mind egy nagy közös tudat részévé vállt. A Seldon-terv csak csali volt. Igazából a hangsúly mindvégig Galaxián volt.

De vizsgáljuk csak meg kicsit jobban ki is volt Asimov és mit is jelent Galaxia. Asimov Szovjet-Oroszországban született 1920-ban zsidó családba, majd 3 évvel később szülei emigráltak az USA-ba. Asimov egész életében ellenszenvet érzett a vallás iránt. Először ateistának, majd később humanistának vallotta magát. Az alapítvány sorozatban sem jelenik meg Isten fogalma. A technika az isten, és Hari Seldon áll a csúcsán. A papság ugyanúgy létezik, de középkori búcsúcédulát osztogató csalókhoz hasonlítja őket. Akik tudásukat kihasználva csak megvezetik az embereket. Galaxia pedig megfeleltethető egy rendszernek, ami egyenlőséget hirdet, a javak igazságos elosztását, amit egyetlen tudat kormányoz. Nem tudom akik akkor olvasták a könyveket milyen érzéssel fogadták Galaxia megjelenését. De szerintem az emberiség egész történelme során, ez ellen az egyetemes gonosz ellen harcolt, amit itt Galaxia jelent. Ez a tökéletes vereség, az egyéniségünk feladása, a testi épségünk érdekében. Hadd zárjam az egész írásomat egy sokat ismételt idézettel.

"Az, aki feláldozta szabadságát biztonságáért, egyiket sem érdemli meg!"

Benjamin Franklin

Gondolatok a bemutatott trailerről:

Egyelőre a trailer alapján apróságokat tudok felhozni, hogy nincs benne sok szemű kutya, Trantor egy fedett világ, nem éri a nap, a  birodalomnak egységes nap és űrhajó a jelképe (a megjelenített logo eléggé stilizált és minimalisztikus lett). A karakterek közül egyedül csak Seldont ismertem fel, de a trailer alatt, mintha nagyon ugráltak volna össze-vissza az időben (az utolsó jelenetek egyike akár még Galaxia is lehet). A karakterek bőrszínéről nem igen esik szó, szóval a többiekről ötletem sincs. Úgy képzelem el, mint ahogy a Vajákot is megcsinálták, csak itt nem 3, hanem mondjuk 10 időszálon egyszerre, és azt látjuk majd, hogy a döntéseik milyen hatással lesznek a jövőre. Mint a felhőatlaszban. Ezért fér el Seldon és valami Gaia szerűség egy előzetesben. Plusz érdekesség: ugye az Apple pénzeli és streameli majd a sorozatot, és a könyv üzenete pedig a jövő, hogy mind egyek vagyunk és kapcsolódunk egymáshoz. Egy ilyen nagy cég nem ugyanazt akarja? Hogy mindenki almával járjon

A bejegyzés trackback címe:

https://sotetjovo.blog.hu/api/trackback/id/tr9916101522

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása