Sötét jövő

GiTS:SAC 2045

2021. június 09. - Wittigen

Nos, a release óta eltelt elég sok idő, pontosan több mint 1 év. Én meg ennyi ideig halasztottam, mert az első két epizód irgalmatlanul kiégetett. Aztán mégis megacéloztam magamat, és végig daráltam, és mégiscsak rejtőzik benne valami. Mondjuk legalább egy második évad ígérete.

Amikor először megláttam a trailert kicsit szörnyülködtem, hogy úr isten, meg fogják csúfolni a Ghost in the shell sorozatot, és némiképpen igazam volt. És ugyanakkor még sem.

A sorozat időrendileg a Solid State Society film után játszódik, ahogy a cím is mutatja 2045-ben. A 9-es részleget feloszlatták, a csapat szélnek eredt. Najó ez nem teljesen igaz, Őrnagy, Batou, Ishikawa, Paz, Saito éppen bérlegényt játszik valahol Dél-Amerikában, míg Aramaki belügyminiszterként "tengeti" az életét, Togusa meg újra rendőrködik (noha feleségétől elvállt, ami egy kicsit fáj, ha már MINDEGYIK filmben és sorozatban fixen együtt voltak). A történetről elég annyi, hogy valakik már megint trükköznek a kiber alkatrészekkel, a többi már erősen spoiler lenne.

Ugyan azzal a tehnikával készült mint a Netflix által jegyzett Rebőr, és ugyan azokkal a hibákkal is rendelkezik (steril, élettelen hátterek, Motokonak iszonyat baba arcot adtak), és még akad néhány ráadás, kezdve mondjukazzal, hogy az első 5 epiód egyáltalán nem kellene. Illetve igen is meg nem is. A sorozat kb fele, egy túlnyújtott felvezetés, egy hozzáadott idegesítő karakterrel, akivel nem is foglalkozunk utána, aztán ott van a rózsaszín hajú cuki techie lányka karakter, akit imádni kellene, de legszívesebnben katapultálnád az űrbe, mert irritáló, de sajnos központi karakter (és akkor arról ne is beszéljünk, hogy Mary Sue). A furcsa az, hogy a sorozat mindvégig teljesen japán kézben volt, a rendezőtől kezdve a forgatókönyv írókon át (sőt, az a Kenji Kamiyama dolgozott rajta, aki az összes Stand Alone Complexért felelt), mégis olyan érzésem van, mintha az eredeti GitS:SAC-ot elfeledték volna, és teljesen a nyugati nézőközönségnek gyártották a sorozatot, ami hozott magával néhány felesleges dolgot, ahogy írtam. A 6-7 fejezet környékén robban be és válik igazán Gitsessé, Gary Harts őrnagy megjelenésével a színpadon, akarom modnani egy izolált orvosi szobában. A sorozat vitathatalan csúcsa kb az utolsó 4 epizód illetve a banki rész, mely egy görbe tükröt mutat a valóságnak, az elöregedő társadalomról és a digitalizálódó világról.

Összeségében hasonló érzés, mint a LRD második évada. Ez a sorozat többre lenne hivatott, benne is van egy igazán jó sztori magvai, és ki kellene bontani, de ehhez a 12 epizód akkor lett volna elég, ha több szól a lényeges sztoriról, nem pedig elcsesszük a felét felkészítéssel. Az igazság szerint  az első 5 fejezetet kondenzálni kellett volna, 2-3 epizódba, és akkor több lehetőség maradt volna.  Azt mondjuk nem tudom nem elismerni, hogy mikor Aramakit egy F-35-össel viszik a helyszínre, azért annál nincs nagyobb flex a világon. Remélem a második évaddal (ha lesz, mert ugye a Netflix néha értelmetlenül lengeti a kaszát) majd többet kezedenek a sztorival, mert egy pofátlan cliffhangerrel ért véget.

Utó irat és jó tanács: ugyan azt tudom nektek is mondani, amit 5t3v3n nekem sokszor: Tekerd végig a rákba az első 3 epizódot, a 4. és 5.-et már nézheted, és utána kezdődik el istenigazából a sztori. Utána meg majd várhatod a második évadot.

A bejegyzés trackback címe:

https://sotetjovo.blog.hu/api/trackback/id/tr9416523082

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása