Sötét jövő

Valaki meg akarja csinálni a Shogun Tango-t a valóságban

2023. március 06. - Wittigen

Emlékeztek még a Shogun tango kisfilmre? Iszonyat gyors sugárhajtású gépek melyek a föld fölött repesztenek. Fogat verseny kicsit földhözragadtabb formában. Persze azért nem teljesen úgy van a dolog, mint ahogyan azt sokan lefestik.

Pár napja jelent meg ez a videó az Alauda Aeronautics csatornáján, ami azt a célt mutatja, amit el szeretne a cég érni 2024-re. A rövidke táv mellé impozáns tecnikai adatok is tartoznak, mint 360 km/h végsebesség, hidrogén alapú hajtás (ezt mondjuk nem tudom, hogyan képzelik el a sugárhajtóművel, az elektromos propeller hajtástértem), a gyorsulás pedig impozáns 8,3 sec lesz 0-ról 100-ra. Lesz, ha sikerül összerakni a cuccot, mert most még csak digitális terv formájában létezik. Ez nem azt jelenti mondjuk, hogy nincs jó esélyük beváltani amit ígérnek. Az Alauda régóta foglalkozik már nagy és gyors drónok építésével, és vannak is valós modeljeik. Jelenleg az MK3-ast pörgetik, ami "csak" távirányított.

Az Mk3. 150 kiló és 100 km/h sebességre képes, payload nélkül, mert mint mondtam távirányított drón. A súly nagyrészét tippre az aksi teheti ki, és 150 kg mellé 10 perc repülési idő van, de egy max 45 másodperces boxutcai megállóval cserélhető az egész aksi, és lehet tovább veretni. Már feltéve ha nem melegedtek túl azok a motorok. Természetesen a pici drónokkal fel sem veheti a versenyt, mert azok felszállással egyetemben állva hagyják az Mk3-at is, de az irány érdekes lenne. Az már biztos, hogyha sikerül megoldani a hidrogén hajtást, akkor a box utcai kiállás ideje rövidülni fog, de nagyon sok mindent kell kiegyengetniük, mert ezernyi kérdés merül fel bennem: landolás hogy lesz megoldva, tényleg sugárhajtómű mellett akarunk járó motorba anyagot tölteni?

Így néz ki most egy "verseny", ami azt illeti nem túl látványos, mert még a pálya is virtuális, így nem túl néző csalogató, pedig a drón versenyek nézhetnek ki jól is. Kívülről. Mert az azért még mindig van mit kalapálni azokon az FPV szemcsiknek az átviteli sebességén (ez a klipp jól mutatja, hogy mit lát a pilóta belülről). Illetve ha végig nézek a csatornájukon, akkor a másik aggasztó jel az a videók nézettségi száma. Nem tekintve az elsőnek linkelt videót, akkor a régebbi videóikon van megtekintás, de az újabbakon nem túl sok, ami a Megabots-al történtek tekintetében aggasztó. Egy gyors recap azoknak akik nem emlékeznének rá: a Megabots csinált egy böhöm nagy robotot és szerették volna beindítani a mecha bunyó ligát, de nem jött össze, a cég beborult, dacára annak, hogy százezrek követték videóikat. (Hosszabban itt van 4 cikk, kronológiai sorrendben: 1, 2, 3, 4). Szóval meg vannak a veszélyek, de nyerhet is nagyot a cég, ugyanis a sebesség őrültjei szerintem kapnának az alkalmon, hogy alacsonyan lebegő sugárhajtású gépekbe szíjazzák magukat, és azzal veressék miközben az SW:Racer menü zenéje üvölt. Én is egy picit azért reménykedem benne, hogy sikerül nekik megcsinálni, kéne már egy jó fogatverseny liga.

A bejegyzés trackback címe:

https://sotetjovo.blog.hu/api/trackback/id/tr9118056536

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása