Sötét jövő

Film ajánló: Spectral

2017. május 18. - Wittigen

Vannak filmek, amik hatalmas hírveréssel érkeznek a mozikba, majd hatalamasat buknak (rád nézek Utazók). Aztán vannak azok, amik soha nem érik el a vásznat, pedig ott lenne a helyük. Az utóbbi kategóriába tartozik a Spectral című film is.

Edetileg vászonra szánta az Universal Pictures az első filmes Nic Mathieu munkáját, de többszöri halsztagtás után nem lett belőle semmi, és a jogok a Netflixnél kötöttek ki. A forgatás 2014. augusztus 7-én kezdődött, itt Budpesten, és a film nagy része itt is forgott, igaz, most éppen a polgárháború súlytotta Moldovai Köztársaságot alakítjuk.

Az Árpád-híd alatti római kori romok, mint moldávia háború sújtotta egyik városa.

Menekülés a Várból.

Citadella, mint támaszpont.

Airbus már repült, de V-22 Osprey még nem szerény hídjaink felett. :D

A történet agy DARPA fejlesztő és az általa feltalált spektrális szemüveg körül bonyolódik, mely érdekes dolgokat kezdett rögzíteni egy bevetés alkalmával. A dolog annyira titkos, hogy a moldáviai hadművelet főnöke nem küldi el a videó feedet a DARPA-nak tanulmányozásra, hanem kirendeli a vezető fejlesztőt a helyszínre. A CIA kirendelt ügynöke biztos benne, hogy csak egy aktív álcázó berendezésről van szó, de a művelt vezetője kételkedik, a helyiek pedig a háború szellemeinek tartják őket. Így vagy úgy, a katonák akik összefutottak ezekkel a "szellemekkel" belül megfagytak, a bőrük meg úgy néz ki, mintha megégtek volna. Szóval ideje ugyan annak a kamerának egy sokkal nagyobb változatát egy APC-re slappantani, és ideje anomáliákra vadászni...  És akkor ettől a pontól a dolgok állása megváltozik, és megkezdődik a verseny a túlélésért.

A többiért nézzétek meg a filmet, ha meggyőzött a beharangozó. Ha nem, akkor segítek még, de figyelmeztetlek, néhány dolog spoileresnek fog hatni, mind eszközök, mind történet szempontjából, de minden tőlem telhetőt megteszek, hogy ezeket úgy oldjam meg, hogy még mindig érdekes legyen a film. Nekem igazából egy gif keltette fel az érdeklődésemet, bár, ha megköveztek sem tudom megmutatni nektek. Szóval nemsokra rá meg is néztem. A filmet én a tudományos fantasztikum világán belül a "lágy" (soft sci-fi) kategóriába kell sorolni, de amúgy a "keményvonalas" besorláshoz jobban húz a szívem, de őszinte leszek, gőzöm sincs, hogy a központi történeti elemként felhasznált Bose–Einstein-kondenzáció képes e arra, amirt a filmben csinál. De ugorjunk tova a tudományos kérdésekről. A megmutatott technológiák abszolúte a hihetőség jegyében születtek, és elhiszem, hogy képesek arra, amire kitalálták őket. A szemüveg és a fentebb is említett nagyobb kamerára gondolok. Őrájuk, hogy képet is adjak hozzá.


Az első képen a történet indító elemét a spektrális szemüveget láthatjuk, mellyel a hordozó a fény több tartományában képes láti, no meg HUD-ként és taktikai számítógépként funkcionál a katonáknak. A második képen az IFL-8, a szemüveg nagytestvére látható, mely ugyan azt tudja és még többet, mint a szemüveg. Mínusz HUD funkcionalitás.

Sci-fi nem lehet sci-fi (de persze lehet, tudom) fegyverek vagy futurisztikus technológia nélkül. Ezek hangsúlyt is kapnak, van futurisztikus rakodó, hasonlót láthattunk már tényleges DARPA projektek között:

Említésre méltó még a sisak is, mely a futurisztikus kinézete melett, megőrizte a használhatóság látszatát:

A fegyverek különösen valósághűnek hatnak, és nem, nem lézer fegyvereket kapunk ezúttal, hanem plazmavetőket. Ja és a make-shift menekülő fegyvereket el ne felejtsem. A fémreszelék bomba marha jó ötlet volt. Naszóval, fegyverek: az összes eszköz a filmben, amivel közdenek, nem a laboratóriumi asztalokról származik, hanem a helyzet szülte őket. (A "felkészülünk a harcra montázsok, melyből kettő is van, nagyon jól sikerültek vélaményem szerint.) 

A talpas nagyot ütő. Valszeg egy 50 kaliberesről mintázta a film díszlet tervezője.

Nem szeretnék a fogadó végén állni, az egyszer biztos. :D

És talán a legjobb dolog, amire a tervezők gondoltak, az az összekapcsolhatóság. Avagy mi lenne, ha a többi fegyver betápot nyújthatna egy másiknak, amely ezzel egy hatalmasat tud lőni, lerombolva bármit, ami az útjába kerül. Oh boy, amikor eljött ez a jelenet, lehetett tudni, hogy nagyot fog szólni! (Ezt az ötletet figyelembe kellene venni a jövőbeni tervezéseknél, mert szeritnem igen hasznos lenne. Természetesen megfelelő felkészítéssel, hogy egy 6x-os túltöltés esetében nefolyjon el a fegyver a kezeim közül!)

Egy kis bakira azért felhvnám a filmes álmokat dédelgető olvasók figyelmét. 

Ha egy jelenetben használtam egy akkus fúró csavarozót... 
Akkor a következő jelenetben, egy ragasztópisztoly NE töltse be ugyan azt a funkciót! (Még cuki kis pneumatikus fúró hangot is varázsoltak alá...) De tényleg, nem olyan nehéz, ugyan azt a tárgyat felemelni az előző jelenetből.

Végezetül pedig térjünk rá a "szellemekre". Egészen tetszetős megjelenést tudtak kreálni aktuális ellenségeinknek, akiket a helyiek nemes egyszerűséggel csak a "halottak szellemeinek" neveznek. Nem a Szellemírtókban is látható lebegő szellem archetípust használták, hanem ragaszkodtak az egy kicsit földhözragadt változathoz, és hozzáadtak egy kis Tron feelinget, és voalá, egyedi entitások.

És ennyit a tárgyi és történeti említeni valókról, a maradék néhány dologról azért még szót ejtek:
A történet egyszerű, mint a faék, nincs felesleges, mélyebb mondanivalója, se mellékszála, ami részemről örvendetes dolognak minősül. A párbeszédek hihetőek, és nem próbálnak nagyon bulshittel sztorit tovább vinni, ami a nagy költségvetésű filmeknél sajnálatos módon gyakran megesik. Természetesen a hozzáértő személy ráncolhatja a homlokát bizonyos dolgokon, de ez melyik filmre nem igaz? A cgi kimondottan jóra sikerült. Egész jó kis esti popcorn majszolós film, ha engem kérdeztek, én csak ajánlani tudom.

A bejegyzés trackback címe:

https://sotetjovo.blog.hu/api/trackback/id/tr312430349

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása