Sötét jövő

Képregény: Ide azzal a lúdvérc gránáttal

2020. szeptember 20. - Wittigen

Most nem sci-fi, hanem egy kis alternatív történelem keverve egy kis fantasyval. Íme: Az utolsó előtti huszár.

Sok képregényes csoportban bent voltam, és az a véleményem, hogy sok alulról szerveződő kezdő képregényesnek az a baja, hogy valami világmegváltó rajzstílust akar, amivel "kiemelkedik a tömegből" csak cserébe azt éri el, hogy valami random mangahatású lesz, vagy szimplán csak gyenge. A Cryo*Dead-nak is szeressem bármennyire megvannak a hibái, melyet így újraszerkesztés közben találok meg. Ilyen "magunknak csinálunk" képregényből istenigazán a Bloodlust fogott meg (itt vannak arról a cikkjeink), mindaddig, míg két éve össze nem futottam az első kedvcsináló poszttal a Huszárosoktól.

És az valahogy megfogott, nem tudom, hogy azért, mert megrögzött véleményem, hogy a magyar mitológia/hiedelem világ tökéletesen adaptálható modern fantasy környezetbe, és lehet belőle izgalmas és jó irodalmi művet készíteni, (szavaimat igazolja Böszörményi Zsófi és Gergő, sorozata) vagy mert a srácok iszonyatosan odatették magukat aztán a második video trailer csak fokozta a hangulatot.

Olyannyira, hogy mikor elrajtolt az Indegogo kampány 1 nap alatt meglett a kitűzött célösszeg, a teljes időtartam alatt pedig nagyjából 5x annyi pénz jött össze. Hála ennek a hatalmas érdeklődésnek, jöttek a vendég alkotók, híztak az adakozói jutalmak, és növekedett a hype. A kampány lezárultával a srácok munkának láttak, és nagyjából 2 év várakozás és némi csúszás után szeptember 13-án kézhez kaptuk a képregényeket. Nem csigázok tovább senkit: szerintem megérte megszavazni a bizalmat Bálintnak és Krisztiánnak, mert sikerült egy értékelhető valamit letenni az asztalra.

Íme itt van a rendezői változat egy bolti Vaják képregény mellett (amiatt még mindig fújok a Szukits-ra de ez van).

Az átadó egy picit döcögősen indult, de minden ilyen elsőalkalmas dolog ilyen, úgyhogy ezt inkább ilyen fun factként hozom fel, mintsem hibaként. Íme a Rendezői csomag tartalma:

  • póló - benne egy kivetnivalót találok, és az gyártás. A nem a rajzzal vagy pólóval van a baj, hanem a kettő összeházasításának módjával. Gale készített nekem pólót mely hasonló módon volt elkészítve, és annak a mintája pár mosás után elvált az anyagtól, félek ő is így fog járni.
  • Ex libris és könyvjelző - szép fényes, minőségi papírra lett nyomtatva, de azért óvni fogjuk ;)
  • Poszterek - Gyönyörű nyomatok, szerintem sikerült valami pöpec nyomdát találniuk, mert tényleg nem találok a nyomdamunkában kivetnivalót.
  • Alternatív borítós képregény - én a Nóthóf Ferenc féle borítóval kértem, és a színek, ha a képen nem is látszik, de tökéletesen élénkek, a nyomdamunka a kiadványokon egyszerűen tökéletes
  • 144 oldalas keménytáblás rendezői kiadás - egy rendes kötött gerincű !NEM RAGASZTOTT! tömör kiadvány, fentebb mellé is tettem egy Vajákot. Picit nagyobb, de kényelmes a fogása, pont jó méret, még kényelmesen tudod szétfeszítés nélkül lapozni, és táskában is jól el lenne.

Összességében a külcsínnel tökéletesen meg vagyok elégedve, nézzük mit rejt a belső?

Mind a rendezői változat, mind pedig az alternatív borítós képregény ugyan olyan gonddal lett elkészítve, nem spóroltak vele sehol, a színekben nincs különbség. A 0. rész már adott egy betekintést, hogy stílusirányzatilag mire számítsunk, de az fekete fehér volt, hála azonban az Indiegogo kampány sikerének, sikerült a ~40 oldal körüli hosszúságú 1. részt teljesen kiszínezni és a rendezői változat még az újraszínezett prológust is tartalmazza.

Krisztián szerintem tökéletesen megtalálta a maga stílusát. Nem harsány, nem próbál valami újat letenni. A stílusa párosítva a színezéssel tökéletesen adja át a sztorit, könnyen követhetővé, és az olvasását élvezhetővé teszi.

Nem túl sok színt használnak egy oldalon belül, pont annyit amennyire szükség van. Az első részben egy eltűnt falu, egy eltűnt huszárszázad után nyomozunk, és feltűnik valaki, aki igencsak éhes. Nem, nem a 0. részben feltűnő Hétszűnyűre gondolok, őt ott és akkor lerendezték, a magyar népmesék egy másik eleme elevenedik meg, és lép vérengző útra. Van itt egy kis harc, egy kis robbantgatás, némi szellem és egy kis boszorkányság.  Keresek, de igazából nem találok hibát, pöpec első fejezet lett, azonban még a 10 oldalas prológus fejezettel együtt sem mutat meg túl sokat sem a karakterekből sem pedig a világból. Azonban ez feltehetőleg nem is a célja (majd az interjú során rákérdek azért :D) de a srácok a karakterek interakcióin keresztül meglebbentik azt a bizonyos fátylat, hogy mire számíthatunk, és így látatlanban (és az eddigi munkájukra támaszkodva) azt mondom, hogy bízok a tervükben, és kíváncsian várom, hogy mit tudnak kifőzni. Irtóra tetszik amúgy a kreatív fegyver és páncélzat kreálás.

 

Mire is gondolok? A képen baloldalt egy teljes páncélt láthattok, melynek darabjait szétosztották maguk között (kicsit ilyen Mátyás király féle Fekete Sereg érzésem van). Arról hogy miért nincs mindenkinek egy ilyen páncélja, vagy hogy igazából mit tud ez a páncél még nem tudunk semmit, gondolom okkal van szétosztva. És istenigazból Rebeka páncélszoknyájába vagyok beleszerelmesedve, nem tudom miért, de zseniális ötlet (egyszerre hasznos és nőies így laikus szemmel, bár biztos vagyok benne, hogy valami szagértő nekem fog esni, hogy ezért és ezért nem jó). Aztán ott vannak a fegyverek. Csillagszemű egy ponton úgy csihol fényt, hogy a fegyverébe épített dinamót kerregteti fel. Zseniális! Aztán ott van a patronos lángoló huszárkardja, melyről kaptunk egy egész pofás tervrajzvázlatot, és úgy néz ki, mint amit amúgy meg lehetne építeni. Egyszóval hihetően alternatívak :)

Záróvélemény: Egyetlen egy negatívumot tudok felhozni: R Ö V I D. Nagyon hamar átrágtam magamat a képregényen, és ugyan van még mit tanulmányozni, mert a balladába még bele sem olvastam, de most várhatok még sok időt, míg újra visszatérhetek huszárainkhoz. :( Amgy nemsokára indul majd a webshopjuk, és szerintem mindenképpen érdemes beszerezni a képregényt két okból is: egy érdekes történet szagát hozza felénk a szél, több dolgot is beleértve: mentések végső állomása, a főbb karakterek rejtélyei stb, illetve az, hogy egy hazai alkotókat támogathatsz és bővíted az amúgy kiváló (de szegényes felhozatallal bíró) magyar fantasy zsánert.

--------------- Frissítés 2022.04.14 ---------------

Részemről mérhetetlen szomorúsággal tölt el, hogy ezt a kis frissítést hozzá kell adnom ehhez a cikkhez. Ismét írtunk a Huszárosokról, ezúttal azonban nem pozitív vonatkozásban. Azt a cikket itt találjátok, elég hosszú lett, de megéri elolvsni, mert tovább árnyalja a helyzetet. Viszont a Scamhuszárok cikk nem változtat e cikk hangvételén.

A bejegyzés trackback címe:

https://sotetjovo.blog.hu/api/trackback/id/tr3316201044

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása