Sötét jövő

Megelevenedik a Planzets anime - űrszemét takarítósdi

2021. április 03. - Wittigen

Minden gyerek kukás akart lenni életútvonalának valamelyik pontján. Ovisként mi is kergettük a kukáskocsit az udvaron, és egyszer kaptunk is ajándékot tőlük, és ez azért mély nyomot hagyott bennem, noha nem azon a területen kötöttem ki. Azonban valakiben szintén mély nyomot hagyhatott, mert most éppen kukás autót készülünk küldeni az űrbe!

A közelmúltban felpörögött az űrben forgunk téma, főleg ami a takarítást illeti. Írtunk egy nagyon jó filmről, egy hanyagolható könyvről, néha felhozom a Planzets animét (aminek a második fele értelmetlen, de ez egy másik sztori). Aztán néha eszembe jut, hogy mennyi szemét (és ritka nemes fém) van a Föld körül, és milyen jó lenne ha valaki elkezdene ezek betakarításával, újrahasznosításával vagy épp biztonságos eltűntetésével foglalkozni (ezt pedzegettem is ebben a cikkben). Az Aggódó Tudósok Társaságának adatbázisa kb 3372 működő műholdat tart számon, azonban a földkörüli pályán keringő, de halott műholdak száma ennél nagyobb (pontos számot nem találok, de az ESA és a NASA is ennél többret teszi a halott műholdak számát ami Föld körüli pályán kóricál, vagy úgynevezett temető zónákban csücsül), nem beszélve az amúgy nem követhető, de veszélyt jelentő űrszemétre (a legöregebb "túlélő" űrszemetünk az amerikai Vanguard 1). És itt csatlakozunk be cikkünk témájába ismét. Az ESA még egy 2013-ban feljutatott műhold hordozó adapterének eltávolítására írt ki egy helyre 32,2 MILLIÁRDOS forintos pályázatot, amit a ClearSpace nyert, és 2025-re el kell takarítaniuk a Vega Secondary Payload Adapter (VESPA) "műtárgyat" az űrből, hogy más fontosabb műholdakat űreszközöket megóvjanak. A VESPA jelenleg 600-880 km közöti sávban található, a CSP-1 küldetést azonban elsőnek csak 500 km magasra lövik fel, majd a sikeres funkcionalitás tesztek után emelik a célponttal megyező orbitális pálya magasságra, ahol megpróbálják elkapni a VESPA-t és belelökni az atmoszféránkba. Több magyar oldal is olyan szalagcímmel hozta le a hírt, hogy megpróbálják visszahozni a Földre, hogy újrahasznosítsák, mint vlami Falcon-9 hajtóműrést, de nem erről van szó. SZimpla takarító meló.

Arról nincs infó hogy mikorra tervezik az első kilövést, illetve legnagyobb sajnálatomra, kizárólag színes-szagos cgi képeket és egy promó videót találtam csak, aminek a lényege a fenti is látható kép. De ez a botsáskaként kinéző műhold még művészi elképzelésnek is kevés. Ettől függetlenül én reménykedve nézek a projekt felé, mert lenne takarítani való a saját portánk előtt. Szóval megy a megfigyelendő dolgok listájára.

via.: ESA

A bejegyzés trackback címe:

https://sotetjovo.blog.hu/api/trackback/id/tr5716317728

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása