Sötét jövő

Megvan, hogy miről fog szólni az Alien sorozat - spoiler, nem az Alienekről

2022. május 08. - Wittigen

Manapság mindenből sorozatot csinálnak, ami egyfelől jó, mert mondjuk egy 10 részes széria, átlag 30-45 perccel számolva, az 5-7,5 óra lehetőséget ad egy sztori kibontására, töredék büdzsével, mint ami esetleg 3 filmhez kellene. Ugyanakkor elmélkedtem már egy sort arról, hogy pl.: a Szárnyasfejvadászt miért nem kellett volna sorozatosítani. Ennek farvizén, vegyük szemügyre mit gondoltak ki a showrunnerek az Alienhez.

A 2023-ban képernyőkre kerülő Alien sorozatról lassan csepegnek az információk, van köztük hideg is és meleg is. Amit eddig biztosan tudunk, hogy a sorozatot a 2014 óta futó Fargo-t is jegyző Noah Hawley készíti. Átböngészve az iMDB oldalát úgy tűnik, hogy ez lesz az első sci-fi vonatkozású alkotása, de az némiképp bizakodásra ad okot, hogy kimondottan egy sorozatokkal foglalkozó embert találtak a rendezői székbe. No de a legfontosabb kérdé: miről fog szólni? A sztorit 30 évvel a Nostromo elé rakják, és nem az űrben fog játszódni. Noha A Weyland-Yutani cégcsoport mindenféle apró kis disznóságairól, a korpós felemelkedésrő, terraformálásról, mélyűri csíntevésekről akar sorozatot csinálni, szóval kapunkj egy jó kis WY propaganda sorozatot. De természetesen Hollywoodról van szó, szóóóóval nem maradhat ki a kötelező emberi kapzsiság megfűszerezve mostani szociális problémákkal. Idézem:

A nézők meglátják, hogy mi lesz akkor, ha azok az egyenlőtlenségek, melyekkel ma küzdünk nem kerülnek megoldásra. Ha nem tudjuk kisegíteni  egymást, és megosztnai a javakat mi fog velünk történni?

Esquirenek adott interjú

És míg nagyon szívesen néznék a WY pofátlan múltjáról egy sorozatot, abban a pillanatban, ahogy egy hollywoodi produkcióban előkerül a társadalmi egyenlőtlenség szó és az "eredetit tiszteletben tartó, de azt újra feltaláló előzmény/folytatás" mondatok, a fejemben létező cintányéros tapsikoló majom elkezdi a sajtá fejét csapkodni (kivétel a Szellemírtók Örökség, na az tisztelte az előzményeit). Nekem egy kérdésem van csak: oké, persze, valamiért kell a kortárs társadalom kritika (azt most hagyjuk el, hogy általában ezt nem sikerül jól eszközölni, majd mindenki más a hibás ha a film/sorozat bukik), de hol jön akkor képbe kedvenc fekete izénk? Nos erre talán választ ad 

Az Alien filmek és történetek mindig is csapdában voltak. Hol egy űrhajón, hol egy börtönben. Úgy gondoltam érdekesebb lenne ha egy kicsit kinyitnánk a világot, és a "mi történik, ha nem tudod visszatartani" kérdés eredménye kissé közvetlenebb".

Esquirenek adott interjú

Nyílván szerezni fognak maguknak egyett immáron ezzel sokadjára átírva a sztorit. Nekem ezzel az a bajom, hogy oké, megszabadult az egyik csapdától, de beleszald a másikba. Ahogy a 40. jubileumán megtapasztalhattuk a készítők nem bírják elengedni a "WY-nek kell egy fekete dög" ötletet és nem merik bevállalni azt, megmutassák, hogy mi történik akkor, ha a WY-nek már van egy fekete dögje. Illetve a másik megfontolandó dolog, hogy mi történi akkor, ha kiütjük az Alient a pixisből, akkor meg miről csináljunk sorozatot? Kicsit, mint amikor kiveszed a Metró 2033 szériából a metrót magát, akkor átlényegül egy Stalkerré (bevallott inspiráció) vagy egy Fallout-tá. A már megjelent két előzmény filmek közül egyik sem tudta megközelíteni sem Scott első filmjének lassú horrját, sem pedig Cameron akciódúsabb második részének érzését. Noha a Prometheus maga lassúságát én kedveltem, a Covenantnak meg volt existential dread faktora, de koránt sem a setting miatt, hanem azért mert lekapartam az arcomat tőle. Ami a törtépnet alakítását illeti, találtam egy interjú darabot, ahol Noha mesélt egy kicsit a sztori megközelítésről, hogy miként közelít meg egy projektet:

Ha van egy TV sorozatod, akkor nagyjából 10 órányi lehetőséggel rendelkezel. Mondjuk az akció elvisz ebből kettőt, marad nyolc üres óra. Ott mit mutatsz meg? Erről próbáltam az FX fejeseivel beszélni. A Légió sorozatomnál alkalmaztam a következő gyakorlatot: vegyük ki belőle a szuperhősös elemeket, érdekes marad e? Ugyan ezt meg lehet csinálni az ALiennel is. Kivesszük belőle, mi marad? Milyen témákat érinthet, milyen karakterek lehetnek benne, mi lesz az emberi arcú dráma? Ha ezekre a kérdésekre megvan a válasz, akkor visszatehhetjük bele az idegeneket, és máris dráma is lesz, csak Xenomorphokkal.

Observernek adott interjú

Ez is mint az iMDB oldala megnyugatató mert feltételezi, hogy leült és átnyálazta az univerzumot, és hogy mit adhat, és hogy ő mit adhat hozzá. A kérdés tehát adja magát, hogy egy ekkora mértékű elrugaszkodás vajon jót fog e tenni bárminek? Vannak részeltek melyek nem bíztatóak. Egyenlőre nincs több infó, majd amikor jön majd meglátjuk mit sikerült összerakni. Ja igen, még egy kis adalék: az első epizód címe Sohaország (Neverland) a másodiké Mr. Október (Mr. October) a harmadiké pedig Átalakulás (Metamorphosis).

via.: Screenrant

A bejegyzés trackback címe:

https://sotetjovo.blog.hu/api/trackback/id/tr2317826395

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása