Sötét jövő

Szárnyas fejvadászok kora, és miért félek én a felesleges folytatásoktól

2022. március 13. - Wittigen

A Sámán forgatásán szóba került, hogy egyes jelenetei elég erősen emlékeztetnek a Szárnyas fejvadász világára, az épületek az első filmére a világítás a másodikéra. Mondjuk, én ki nem állhatom a 2049-et. De hogy jön össze egy cikkben a Szárnyas fejvadász, a Sámán, és egy fekete virág?

Nos mint ahogy azt már említettem a Sámán stábjában ismét érdekes emberek verődtek össze, és az egyikük dolgozott az itt nálunk forgó 2049-e és hát kisebb vitába kavarodtunk (semmi komoly, nem dobtak ki a forgatásról). Bátorkodtam azt a kijelentést tenni, hogy a második rész még csak a közelébe sem karcolt az eredetinek, mire ő azt felelte, hogy „ne hasonlítsam a 2049-et a Szárnyashoz”. Mondom, mégis miért ne hasonlíthatnám, ha egyszer közvetlen folytatásnak szánták? Mert szerinte nem ugyan az a kategória. Hát végül is igen, az eredeti egy nagyon jó film, a másodiknak meg el sem kellett volna készülnie. De hát új szelek fújnak, és önmagukat gerjesztik.

Hát csak nem hagyják meghalni a Szárnyas fejvadászt az elég hanyagolható 2049 után, és nagyon úgy tűnik, hogy az Amazon csinál belőle sorozatot. A kósza hírek szerint élőszereplős sorozatot kapunk 2099 alcímmel, mely a 2049 folytatása lesz. Az hogy ez mit jelent azt senki nem tudja, egyfelől azért, mert 50 év azért hosszú idő, másfelől meg azért mert Ridley Scott nem mondott eddig semmi extrát, csak az, hogy a pilot epizód forgatókönyve kész, és írtak egy "bibliát", gondolom ami a világ leírását, eseményeit, fix elemeit tartalmazza. Az Amazon vagy egy időben, vagy egy kicsit később kezdett el saját tartalmat gyártani, mint a Netflix, részemről nem elég meggyőző minőségben. A Történetek a hurokból adaptációjáról már beszéltünk, ahol nagyon egyszerű dolguk lett volna, de a forgatókönyvírók a kezükbe sem vették a száz pár oldalas KÉPESKÖNYVET, hogy legalább tájékozódjanak arról, hogy mégis mit akarnak sorozatra vinni. De hogy jön mindehhez a Black Lotus? Nos, pont ő az, ami miatt kétségeim vannak.

A Black Lotus egy 2021-ben megjelent animációs film, ami nem igazán vert hullámokat, vagy én élek kő alatt. Ugyan az az egyre jobban elterjedő CG animáció, mint az Altered Carbon Rebőr vagy a GitS:SAC 2045. Már a két előző cikkben is említettem, hogy mik a hibák,úgyhogy nem nagyon mennék bele, csak röviden: ÉLETTELEN. De komolyan az egész sorozat, a karakterek, a hátterek, a környezet, a tárgyak, minden élettelen, műanyag. Az arc animációk lagymatagok, lassúak, több esetben nincsenek szinkronban az érzelmekkel amit közvetíteni kellene. Hát már a 2001-ben megjelent első fotorealsztikus CG film, a Final Fantasynak (aminek semmi köze a videójáték sorozathoz) többet tudott felmutatni. Egyszerűen nem értem, hogy  niért választják egyre többen ezt a stílust. Aztán itt van a főcímdalokban megmutatkozó furcsa tendencia. Azaz, hogy cseréljük le valami oda nem illő pop nyekergésre, mint ahogy ez történt a SAC 2045 esetében is (mondjuk, ha most kést szegeznél a torkomhoz sem tudnám megindokolni, hogy az eredeti Standalone Complex-hez miért illik Origa - Inner Universe száma, csak azt tudom, hogy mindig végig hallgattam). Szóval őszintén, nem tetszik az eredeti főcím dal, nem illik az univerzumhoz, de még a sorozathoz sem. Gale megszakértette irodalmi oldalról, és a szám gyakorlatilag egy szerelemről szól, ami megmentette az éneklőt. Nos a sorozatban nem segít a szerelem, csak bajt hoz, és a megváltást majd a vendetta adja. Úgyhogy gondoltam megnézem mi történik, ha ráigazítom Vangelis megfelelő számait, így jött össze két variáció is, mely máris más megvilágításba helyezi. Természetesen nem vagyok egy hangmérnök mágus, így az éles fülűek biztos hogy felfedezik, hogy mit műveltem a Prologue&Main theme résszel, de szerintem sikerült értelmezhető verziót összehozni, és érdekes módon máris más a leányzó fekvése, nem tökéletes, de picit szerintem jobb.

Mondjuk a sorozat többi baján ez nem segít, mert az animáció milyenségén és a zenén kívül akad több baj is, az első rögtön a sztori, a történet összegzés spoileres lesz, de igazából mindegy is, hiszen a sorozatok bevezető pár perces része KONKRÉTAN lerántja a leplet az egyik elemről azonnal.

A történet megint egy replikáns körül forog, aki egy teherautó platóján ébred fel, úgy hogy nem emlékszik semmire, de van nála egy olvasás védett fényképező. Így jutunk el abba a városba ahol az első film is játszódik, ahol valamiért, de tényleg semmi ok nélkül MINDENKI ki akarja nyírni a replikáns lányt (aki természetesen nem tudja magáról, hogy repli), de természetesen felébred benne a harci ösztön néha és átmegy gyilokgépbe. Ilyenkor természetesen lehet látni a szemét, ahol az ikonikus teliszemes ragyogás jelen van (,de ezekeről egy kicsit később). Aztán ezután kiderül, hogy ő egy replikáns, és hogy a Wallace corp egyik zártkörű rendezvényére vitték ki levadászni, csak úgy sportból, és hát nem kellett volna túlélnie. Szóval most vendettából végig megy a résztvevőkön, és mindet elteszi láb alól. Természetesen a végén kiderül, hogy ismételten a Wallace corp keveri a szart, csak úgy, mint a jubileumi Alien kisfilmekben a Weyland, ami meg már kezd unalmas lenni. 

Namost magával a vendettás gyilkolászással nincs baj, sőt akad egy-két nagyon jó jelenet, mint például amikor a rendőrfőni felesége sírva könyörög Lótusznak, hogy ne bántsa, elvégre ő csak elkísérte a férjét és semmit nem csinált (ami egy vaskos hazugság, ugyanis a kis pszichó majdnem elélvezve lövöldözött) Lótusz aszondja neki, hogy "hazudj másnak", és még bizonyítéka is van. Majd amikor lehullik a szőke cafka álcája az zseniális. Néhány helyen pedig maga a vizuális kompozíció egész jó, de sajnos csak pár képkocka erejéig. Az, hogy hol játszódik a történet dátumilag kérdéses (majd átnézem a képkockákat, hátha akad dátum, eddig nem találtam) a Wallace corp jelenlegi fejének fia itt vakul meg, és kísértetiesen hasonlít a 49 "fő gonoszára". így ez megint csak egy felvezetés a 49-hez, de ez a legkisebb baj. A nagyobb baj az a sztorival, hogy ha nem lenne benne néhány kötelezően odamásolt elem, akkor ez nem egy Szárnyas fejvadász sztori lenne, és bárhol és bármikor játszódhatna. Apropó kötelezően odamásolt elemek: a szárnyas fejvadász első részének vannak ikonikus elemei, melyek beégtek a köztudatba és minden azt követő alkotás próbálja ezeket emulálni. Így tesz a Black Lotus is, megjelennek kötelező elemek pl a cigi kígózó füstje, ott a kötelező whiskys pohár, a frame-by-frame elemzés, nagyjából ugyan azzal a szöveggel, csak Vangelis zenéje nélkül, akad egy Voight-Kampff teszt is, noha picit megváltoztatott kérdésekkel. Ezek mind mind emulálni szeretnék az eredeti film nitty-gritty érzéseit és mégsem megy, és újat nem tesznek hozzá, mintha abszolút biztosra mentek volna, hogy hozzon pénzt... oh igen, vissza a fenti körforgás képéhez, és máris mindent értek.

Replikáns szemtükröződés Kígyózó sűrű füst

Képelemzés (lehet, hogy a videónak nincs bélyegképe, de kattintsatok a lejátszásra és el fog indulni).

A felesleges rebootok és remakek korszaka után a felesleges folytatások és sorozatok korszakát éljük. Tömérdek eredeti ötlet születik naponta, melyek közül lehetne szemezni, de természetesen ez nem azt jeletni, hogy MINDEGYIK ötlet azonnali kasszarobbanás. A HW execek meg a gyors pénzszerzésen gondolkodnak, ezért nyúlnak már ismert de régóta téliálmot alvó filmek/univerzumok felé, nem pedig kockázatot vállalnak. Őszintén belegondolva, a Szárnyas fejvadász nem igazán bővíthető, mert a BR1 egy önhordó sztori volt, és nem túl sok lehetőség mutatkozott a folytatásra azért valahogy cipőkanállal beékelték a '49-et, de több nagy filmre nem nagyon van anyag (és ahogy már a cikk folyamán sokszor említettem, már a folytatás is köhögött). Ami az univerzumot illeti, szerintem nincs annyira kidolgozva, hogy érdekes legyen. Természetesen akadnak események, mint a csata a Tannhauser kapunál, és az újonnan befércelt 2022-es EMP támadás, de az utóbbi események ugyan abban a hibában élnek, mint a Disney aki foggal-körömmel ragaszkodik ahhoz, hogy az SW 6. és 7. része közötti harminc évbe csináljon mindent és nem tud elrugaszkodni évszázadokkal, ne adj isten ezredekkel későbbre vagy előbbre). Illetve egy azért mégis akadna, hamár az Alien és a BR viilága félhivatalosan össze lett kötve (A Prometheus bónusz tartalmai között volt ez a kép, illetve az Alien 20 jubileumi kiadás extrái között helyet kapott egy Nostromo dosszié is, ahol látszik, a Nostromo legénysége a Tyrell corptól kapja/kapta a fizetését). Bár a cím 2099-et visel, ami ismételten 50 év ugrás, de már most megmondom: ott is a Wallace cég és a replikánsok szabadsága lesz a téma, és ha bármire is számíthatunk a Lotus alapján, akkor nem lesz jó. És akkor meg sem említettem azt a közelgő vihart, amit a Gyűrűk ura előzményének hívunk.

A bejegyzés trackback címe:

https://sotetjovo.blog.hu/api/trackback/id/tr7917676204

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása