Sötét jövő

Neuralink klinikai tesztek nemsokára - de akarjuk mi ezt?

2022. július 17. - Wittigen

Különböző érdekes orvosi hírek már fordultak elő itt a blogon, pl.: a 3D nyomtatott szegycsont és egyéb protézisek, szaruhártyák és bőr, sebtömítő zselé és társai. Most azonban egy kicsit más területre eveznénk: nemsokára kezdődnek a Neuralink klinikai tesztjei. És ezzel együtt nemsokára az emberek agyába rickrollozhatsz. De vajon tényleg akarjuk mi ezt?

Még februárban bukkantam rá a Neuralink álláshirdetésére, ahol klinikai teszt vezetőt kerestek a majdan 2022-ben induló tesztelési fázisukhoz:

Ezzel egy időben azonban napvilágot láttak olyan vádak, mely azért marasztalták el a céget és Muskot, illetve magát a Neuralinket mert rosszul bánt a tesztalanyokkal. A vád az, hogy állítólag a 23 majomból 15 elhalálozott a beültetett ketyerének hála. Szép vádak, de cserébe a részletek ködösek, a híroldalak meg össze-vissza hozzák le. Nézzük a szembenálló felek lajstromát:

Vádlók padján: PCMR aka Physicians committee for responsible medicine - namost 3 probléma

  1. Doktor nem igazán akad a soraik, egyes források szerint mindössze csak 4 százalékuk az.
  2. Valójában egy vegán állat jogvédő csoport, ezekről az állatvédő csoportokról pedig tudjuk, hogy nem áll távol tőlük, hogy hazudjanak valamiről.
  3. Az Amerikai Orvosi Szövetség - akik viszont tényleg orvosok, elítélik őket és a tevékenységüket károsnak ítélik.

Vádlottak padján: A Neuralink Corporation egy neurotechnológiai vállalat, amely beültethető agy-gép interfészeket fejleszt, és amelyet többek között Elon Musk pénzel.

A vád: A 23 majomból 15 belehalt a beültetésbe vagy annak komplikációiba

És akkor a teljes kép:

Na most, a híroldalak jó szokásukhoz híven annyi módon hozták le a hírt, hogy ember legyen a talpán aki eligazodik az így létrehozott útvesztőben.

  • A Consequence oldal azzal hozta le, hogy 23-ból 15 majom KIMONDOTTAN a beültetés miatt halt meg.
  • A NYPost és Insider úgy hozta le, hogy az állatok szenvedtek a Neuralink tesztelése közben, de nem a beültetésbe vagy az az után fellépő komplikációkba haltak bele.

A PCMR 600 oldalnyi dokumentumot szerzett meg hála California törvényeinek (ezen dokumentumokat én nem találtam meg publikusan), melyek átnézése után hivatalosan is megvádolták az Amerikai Mezőgazdasági hivatalnál mind a Neuralinket, mind pedig a californiai Davis Egyetemet. A vádak egy pont körül összpontosulnak, hogy a kísérlethez felhasznált majmok szenvedésnek voltak kitéve és több is a beültetés miatt halálozott el vagy kellett elaltatni. A szenvedés okainak részben a beültetett implantokat jelölték meg részben pedig az elégtelen tartási körülményeket. Ennek pedig erősen ellent mond a cég válaszai, amiből kiderül, hogy a kezdeti kísérletezések során, pontosan az nagy rizikófaktor miatt olyan majmokat kaptak, akiket egyébiránt is már eutanáziára soroltak, így nyilvánvaló, hogy az altatások száma magas lesz. Illetve amit a PCMR nem engedélyezett anyagnak nevez és egy majom halálának okozójaként azonosít valójában egy 2001 óta FDA által elfogadott bioragasztó volt. Ami pedig a hiányzó ujjakat illeti, kutatás bizonyítja, hogy az ebben a kísérletben felhasznált majmok szoktak agresszívek lenni egymással, és ennek az eredménye az, hogy esetenként eltűnik egy-egy ujj. Továbbá az egyetem etikai csapata felügyelte a kísérleteket, és 6 majmot pont az ő javaslatuk miatt altattak el. De természetesen ez lehet korpós PR duma. Aztán ahogy említettem a vádló fél sem játszik tiszta lapokkal, mikor próbáltam utánajárni akkor több Google találat is szélsőséges állatvédőként fémjelezte őket, illetve az AMA hivatalosan is azon az állásponton van, hogy káros a tevékenységük. Szóval ennyit sikerült kiderítenem, majd az USDA elvégzi a saját nyomozását az ügyben, az FDA meg vagy engedélyezi az emberi kísérleteket vagy nem. Illetve azóta nincs hír arról, hogy a klinikai tesztek mozdultak volna bármelyik irányba. Az én véleményem az, ha tényleg igaz a halálozási ráta és az oka akkor ez nem túl biztató az implant, sem pedig a cégre jövőjére nézve. Mert mégis mire lehetne számítani egy ilyen cégtől, ha már az állataival sem bánik jól? Viszont kétségekkel kezelem, mert ne haragudjon a világ, nem hiszek el mindent egyből egy állatvédő csoportnak, főleg ha az vérvegán és 1,3 milliónyi szál fűzi a PETA-hoz. A kocka 3. oldala meg már csak az én meglátásaim. Nem feltétlen tartom jó ötletnek egy ilyet tenni az agyunkba. Nyilvánvalóan most még csak a megszakadt idegpályák áthidalása a cél, de a későbbi alkalmazási területei egy közvetlen agy-pc interfésznek nyilvánvalóak. Ami pedig a veszélyeket illeti, már a vezeték nélkül kezelhető inzulin pumpák is bebizonyították, hogy ilyen jellegű technológiát nem kellene kitenni a nyílt világnak. És ne áltassa magát senki, ha ezt a vackot netre kötik, vagy bárhogy máshogy fog kommunikálni, mint közvetlen kapcsolat, az lesz az új sport, hogy ilyeneket törnek fel. Ez már kész rémálom forgatókönyv. Ja apropó rémálom forgatókönyv, mi van akkor, ha ez a vacak bemondja az unalmast? Ugyan úgy jár mindenki, mint az Argus esetében?

A bejegyzés trackback címe:

https://sotetjovo.blog.hu/api/trackback/id/tr3917777424

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása