Sötét jövő

Spekulatív dokumentum filmek az idegen élet kialakulásának lehetőségeiről

2022. december 26. - Wittigen

Melodysheep videóival már foglalkoztunk többször is (itt és itt). A legelső kicsit depresszív volt, a második az majdnem egész boldog. De mondd csak, szeretnéd érezni kozmikus mivoltad méretét? Mert nem lesz ennél jobb kisfilm rá sorozat rá.

Az első rész egy felvezetés, igazából a már említett két kisfilm keveréke. Keserédesként tudnám jellemezni. Mi van ha mi késve érkeztünk az intelligens élet színpadára? Mi van akkor ha épp ellenkezőleg, nagyon is korán? Ez a központ kérdése ennek a kisfilmnek.

A második epizód már egy különleges múzeummal foglalkozik, ahol az összes életformából van kiállítva egy. Itt térünk rá tényleg a spekulatív részre, hogy különböző állandókkal milyen irányt vehetne az evolúció. Vajon egy sötétebb bolygón hogy alakulna egyes szervek alakja és funkciója? Na és ha más színtartományba tartozik az anyacsillag? És mi van akkor, ha a bolygó pályája valami egészen más mint a miénk? Ezek mind mind olyan dolgok, melyek a jelenlegi tudásunk alapján megjósolható változásokat eredményeznek az evolúcióban. Mondjuk a 15:14-től látható irányt nem támogatom. Giger meg igen. De kinek mi. A második felébe belépünk a teljesen más alapú élőlények és vad teóriák világába. Az epizód ismerős kérdéseket jár körbe, de ezt a maga módján és vizuális megjelenítésével.

A sorozat harmadik tagja már nem az evolúcióval foglalkozik, hanem hogy miként találhatnánk meg kialakult civilizációkat. A SETI 6 évtizede kémleli az eget, de eddig nem találtak mást csak fals pozitív jelzéseket. De mi van akkor, ha az intelligens civilizációk nem rádió jelekkel kommunikál, hanem valami valami sokkal fejlettebb? Lézer bóják, neutrínók, gravitációs hullámok, DNS-be rejtett üzenet. Ezek csak néhányak sok száz lehetséges szcenárióból. De mi van akkor, ha rossz időben és rossz helyen vagyunk? Vagy csak szimplán nem a megfelelő eszközzel kutatunk? Milyen lehetőségeink és eszközeink vannak az élet nyomainak felkutatására és detektálására? Milyen nehézségekkel kell szembenézni? És különbenis, milyen típusú életformák létezhetnek, vajon a Kardasev lépték hogyan segíthet nekünk?

A bejegyzés trackback címe:

https://sotetjovo.blog.hu/api/trackback/id/tr5617947604

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása