Sötét jövő

Könyvtár: Gin Bowman könyvek és MU projekt hír

2023. november 29. - Wittigen

Nagyon nagy projektbe vágtam a fejszémet, mely több mint 40 könyvön keresztül ível majd, és lehet több évet fog felölelni. És ha már itt vagyok, gondoltam egybekötöm a hasznosat a még jobbal, úgyhogy írok az MU könyvekről is.

A Mysterious Universe szériáról már írtam néhány posztot, de soha nem vettük górcső alá a teljes univerzumot, mert nem volt rá még késztetésem, de mivel egy Facebook posztban már célozgattam egy projektre, az MU almanach projektre, most már van indokom és friss emlékeim a könyvekről így tudok nektek egy pontosabb betekintést adni az MU széria világába. Kezdjük is a NOS éra vége felé Anthony Sheenard Sötétség előtt és Árnyak ébredése könyveivel, melyek teljesen más arcát mutatják az univerzumnak.

A 2366. évben járunk. Párizs mellett, egy kietlen és mérgezett földdarab közepén egy politikailag súlytalan gyülekezet él, amelynek vezetője, Nathan Gillian csodákat képes tenni. Nathan ügyesen egyensúlyoz a világi hatalmasságok és az egyházfők között, s hogy a hatalom birtokosainak kegyét elnyerje, néha eltűnik egy-egy titkos szeánszot levezetni. Ám az egyik éjszaka, egy ilyen szeánszon, a Novus Ordo Seclorum egy oligarchája előtt riasztó esemény következik be, és a közösségnek menekülnie kell a Földről. A cél a távoli Alchiba egyik bolygója. Valaki vagy valakik azonban még ezt a kivonulást is meg szeretnék akadályozni. A hatalmi harcok következtében szinte mindenki belesodródik az ügybe: a Konföderációs Hírszerzéstől kezdve a Szentszéken át az időutazásokat felügyelő rejtélyes Katedrálisig bezáróan. Ám a résztvevők szándékai ismeretlenek… Gin Bowman egy önmaga szerint is jelentéktelen ember épp befejezte az űrfelderítői alapkiképzését, és kap egy hét eltávot. Ez sokaknak boldogság lenne, azonban ő nem tudja mihez kezdjen magával, így természetesen belebonyolódik egy abszolút nem rá háruló ügybe. Miközben valami okból segít a lánynak (amit maga sem ért) kénytelen megküzdeni saját démonaival is. Aztán azon kapja magát, hogy Európa előkellőségei között forog, és épp családjának eredetét kutatja, pontosabban a miérteket. Gin nem tudja, de egy hatalmi játszmába került, ahol sokan szeretnék mozgatni mint egy bábut a sakktáblán, és érzi, hogy sokan tudnak, vagy tudni vélnek információkat, amiket vagy részben vagy egyáltalán nem fednek fel előtte és ez mérhetetlenül frusztrálja is. 

Ez a két történet a NOS éra olyan szakaszába kalauzol el minket, ahol megismerkedhetünk azzal az emberrel és születésének és korai életének eseményeivel, melyek abban csúcsosodnak ki, hogy testvérével átszakítsák az univerzumok közti falat, mely elhozza a Dominátus korát, kicsit egyszerűbben: a von Anstettenek császárságának kiindulópontja. Ez az ember pedig nem más, mint Gin Bowman, polgári nevén Illius Tiberian Gillian. Ez a két könyv azért teljesen más, mert a megszokott lezser és véres (és néhol testnedves), de amúgy vidám és fesztelen sztorikhoz képest ez sötét és nyomasztó, mert ahhoz, hogy Gin azzá válhasson ami, előbb össze kellett törni mindent. A NOS éra is tele van a már később megismert és gyakorta forgatott és használt történet elemekkel és technológiákkal, de még átjárja egy ilyen noir-os, borús hangulat. A széria első könyve 4 ember, Nathan, Michael, Emily és Anna Gillian körül központosul, és e négyesből 3 komoly mentális problémákkal rendelkezik, mely rányomta életükre a bélyeget. Van itt minden, skizofrénia, bipoláris személyiség zavar, paranoia. Nem voltam rá felkészülve, hogy Brett Shaw vidám és tökös kalandjai után bevetnek a késő 24. század sötét és politikailag ármányos helyzetébe.  A Sötétség előtt története nem más mint egy kétségbeesett kapálózás, ahol reménykedsz, hogy boldog lesz a végkifejlet de ettől az igazság nem állhatna távolabb, és egy ponton túl minden csak romlik. Gin Bowman szüleinek és a Megújult Spirituális Krisztusi Egyháznak a története át van szőve vallási ármánnyal, mert ebben a könyvben nem démonok és idegen fajok jelentik a veszélyt hanem a keresztény egyház szúrós szeme. Sokkal közelibb emberi élményt nyújt főleg az első könyv, mint bármelyik (a Pretoriánus személyi lezúzása megközelíti, de még talán az is messze áll) másik. Legszívszorítóbb része talán az, amit Emily művel az amúgy is sérült húgával, és ennek a következményeit olvasni, Sheenard nagyon jól adta át a kétségbeesést és reménytelenséget, és hiába tudtam a kifejletet (mert fordított sorrendben olvastam a könyveket valamiért) akkor sem tudhattam mindent, főleg, hogy az író az Árnyak ébredésében szándékosan ferdített, mert mindenki is hazudik Ginnek abban a könyvben. A második könyv az MU széria veleje (tehát a mágia és egyéb őrült technológiák és történések) háttérbe kerülnek, és az író egy sálat köt a szemünk elém, amin épp hogy csak kilátunk Ginnel együtt. Ennek ellenére az egyensúly tökéletesen van eltalálva a sci-fi elemek és Gin önmagának keresésének motívumai között. Az Árnyak ébredése sokkal inkább ráfókuszálunk arra a  karakterre aki majdan (ha Sheenard befejezi a Bowman szériát valaha, még lesz egy könyv állítása szerint) elvezet minket Brettig és rajta túl. MU rajongóknak kötelező olvasmány, ha érdekel, hogy hol van a magja elrejtve a Dominátus korának.

Mikor olvasd?

Nos ez nem a te kezdő könyvsorozatod lesz, kiadását tekintve ugyan korai könyv, és míg nagyjából élvezhető önmagában is ez a sorozat akkor olvasandó, ha már mélyen benne vagy az univerzumban, de legalább a Brett Shaw és a Katedrális könyvek után. A könyveknek vannak apróbb bajai, Molyon sokan panaszkodnak a szerkesztés és a lektorálás hiányára, amit sajnos sem megerősíteni sem cáfolni nem tudok, ugyanis én teljesen másra figyeltem a könyvekben. Maga a történet igazából másodlagos ebben a két könyvben, a lényeg ezekben a regényekben a Bowman ikrekről kapott háttérinfó, mert mind tudjuk, hogy mire hivatottak, és ez adja a két könyv savát és borsát, de ezt kizárólag csak akkor fogod tudni élvezni vagy érdeklődéssel forgatni, ha van már megelőző tudásod.

MU almanach projekt

És akkor most a projektről. Mióta először véletlen elolvastam a Szűz az infrafényben novellát az MU világa rabul ejtett, és pályára állított a többi regény felé, és hamar be is faltam az akkor megjelent összes Shaw könyvet. Azóta ott tartunk, hogy néhány könyv kivételével meg van az összes, és ezek nagy részét olvastam is (még adós vagyok magamnak a legtöbb York könyvvel és a Katedrálissal is, a cikk írása idején, posztolás idejére azóta végeztem a Katedrálisokkal). Az MU széria immár töretlenül hasít szerintem több, mint lassan húsz éve, és nem úgy tűnik hogy leállna, sőt, ami azt illeti, egy új korszakba nyerhetünk lassan betekintést, ha a papír árak és a gazdaság is úgy óhajtja. A sorozat negyvenvalahány könyvet számlál melyekben tömérdek visszatérő és egyszer megjelenő karakter, hely, cégről és azok viselt dolgairól olvashatunk. Ezek számára még csak tippelni sem merek (mint utóbb kiderült, csak ez a két könyv 97 bejegyzéssel gazdagította az induló enciklopédiát). Nem egyszer előfordult, hogy könyvekkel vagy évekkel később volt meg a személyes euréka momentum, ahol leesett az odáig rejtőzködő összefüggés. Most hogy így a kezembe került az eddig olvasatlan Bowman széria adta magát a soha vissza nem térő lehetőség, hogy azon kívül, hogy olvassak jegyzeteljek is. Így a hosszú bevezető után had ismertesselek meg benneteket az MU almanach projekttel. Szerettem volna hozzátenni valamit a kedvenc univerzumomhoz, de Gale-lel ellentétben én nem vagyok író, még csak fanfic firkász sem, így az, hogy valami novella író versenyen induljak az abszolút kizárt. Viszont rendszerezni és leírást írni nagyon jól tudok (előző és a jelenlegi munkahelyemen is én írtam azokat a segédleteket amit a többiek mankónak használhattak), így jött az Almanach/Enciklopédia ötlete. Feltett szándékom átrágni magamat az összes megjelent könyvön (van ami új lesz, van amit már sokadjára fogok olvasni), hogy minden jelentős vagy jelentéktelen karaktert helyet és céget összeszedjek nektek, és valamilyen kereshető formában prezentáljam azt. Erre pedig mi sem jobb lehetőség mint egy saját wikia oldal. Ez az én részem, amit szeretnék hozzá tenni a kedvenc univerzumomhoz, hogy átláthatóbbá tegyem mindneki számára legyen szó régi motorosról, vagy újonan érkezőről. Jelenleg a két, ebben a cikkben tárgyalt könyv szerepel még csak benne, a tervem pedig az, hogy akkor végzek masszív adatbetöltést amikor végeztem egy könyvvel. Vagy lehet majd ti megelőztök, mert szeretném kollaboratív erőfeszítés lenne. Erre a célre nemsokára élesítek egy közös komunikációs platformot is Discordon, csak azon még kell ezt azt kalapálni.

A bejegyzés trackback címe:

https://sotetjovo.blog.hu/api/trackback/id/tr8818057752

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása