Sötét jövő

Szerelem, halál és robotok 3 évad - a második évad hiányzó fele

2022. május 21. - Wittigen

A Szerelem, Halál és Robotok első évadja hatalmas bombát robbantott a maga 18 részével, írtunk is róla itt. Aztán jött ennek a lökéshullámnak a hátán a második évad, mely megfelezte az epizódok számát, és úgy hagyott minket itt, hogy szerettünk volna még többet, de legalább már a sorozat végén megmondták mikor jön a következő éved. Nos tegnap. Lássuk, hogy mit sikerült összerakni.

1. rész: 3 robot - Menekülési stratégia: 

Úgy érzem ők a kabala figurái a sorozatnak, és igazából joggal. Az előző részt folytatjuk, csak ezúttal egy kicsit ijesztőbb jövőképet festettek le, ami sajnálatosan igenis valós (mikroplasztikok és társaik). Illetve foglalkoztak az egyik kedvenc témámmal, nevezetesen azzal a kérdéskörrel, hogy mi lesz akkor ha a kőgazdagék világvége bunkeresdit játszanak, de nem visznek magukkal kiszolgáló személyzetet ÉS nem értenek semmilyen kétkezi munkához. Arról már nem is beszélve, hogy kőgazdagék egy része tehet a robot lázadásról

2. rész: Balszerencsés utazás

A Blur Stúdió stilizált, de még még mindig realisztikus animációját láthatjuk ismét, ami a 3 robot után érdekes kontrasztot alkot. Egy bálnavadász hajón vagyunk vagy jelen esetünkben valami cápavadász hajó, ami egy felettébb kellemetlen potyautast szed magának össze. A legénység maradéka sorsot húz, hogy ki lesz az új vezető, és miután megvannak, amaz kijelöl egy önkéntest, aki lemegy a raktérbe. Csak azzal nem számolnak, hogy akit ilyenre kényszerítenek az nem lesz jó kedvében. És milyen meglepő, az anthropod beszél. És egyességre lehet vele jutni. A kisfilm során ingadozik a cél, hol azt hiszed teljesíti, hol azt hiszed nem, majd a legvégén miután mindenkit kinyírt (lehet szimpla bosszú?) felgyújtja a hajót és kereket old.

3. rész: A gép pulzusa

Az 1999-es, amúgy díjnyertes The Pulse of the very machine novella megelevnítése a manapság divatos, nyilvánvalóan 3D modellek, de cellshadeinggel elátott animációs metódussal (mint a Pacific Rim Black vagy mi). Az Ares I küldetés épp az Io-t deríti fel, Kivelsen és Burton meg épp valahol az isten háta mögött furikáznak, mikor egy gázkitörés felborítja őket. A vége egész érdekes, nem tudod megmondani, hogy Kivelsen most él e vagy halott, ugyan ez Burtonnél. Az egész lehet egy hallucináció (és akkor meg egész jó példája miért ne keverd a nagy stresszel járó melót morfium származékokkal) vagy lehet akár az is amit látunk. Ha választanom kell, szeretnék abban hinni, hogy a hold tényleg egy kedves AI aki nem akar bántani. Ezt tükrözi, hogy a megannyi kommunikációs lehetőség közül költeményeken keresztül kommunikál.

4. rész: Pöttöm hullák hajnala

Van egy nagyon pofás tilt-shift és terepasztal makett feelingje a kis résznek, a zombi világvégék meg valahogy amúgy is közel állnak a szívemhez (még akkor is ha mára nagyjából letűnt korszak). Olyan mint a Jégkorszak epizód az első évadból, csak több erőszakkal és vérrel, és az újrakezdés ígérete nélkül. A maga 5 percével a legrövidebb epizód, de mondjuk nem is lett volna nagyon még mit elmondani.

5. rész: Gyilok osztag

A trailer alapján erre a részre vártam, mert hasonló volt az első évad vámpírosához, erre azzal nyitunk, hogy egy ember a pélóját lengeti a kamera felé, majd le is hugyozza azt, szép kezdés, mondhatom. Mondjuk a robotmedvés sztori egész pofás, csak ne anyáznának benne annyit. Amúgy egy picit olyan, mintha a Broforce című játékot látnám megelevenedni.

6. rész: Raj

Végre egyszer egy tudós, aki nem akarja rosszra használni és nem őrül meg attól amit felfedezett. Kár hogy a másik politikus/tudós meg a maga céljaira szeretné használni. Amúgy nagyon tetszik az idegen ökoszisztéma, a dizájnok és minden, teljesen idegen (jut is eszembe, van egy talonba rakott doksi film amit fel kellene dolgozni). Gyönyörűen bemutatja, hogy miért ne baszakodj egy több millió éves organizmussal, ami a békés élet mellett döntött.

7. rész: Mason kontra patkányok

Mindig is imádtam a futoro-westendet, meg az öntudattal rendelkező állatokat. Na ebben a kettő összetalálkozik és egy epikus csatában bontakozik ki, hogy a végén szívmelengetőbe forduljon. Vidám kellemes színek és olyan otthonos érzetet keltő zene kíséri a részt, ami nem illik ahhoz a méretű trancsírpartihoz ami itt történik. A patkányok saját és tárgyaik designja nagyon aranyos, kis finomítással lehetne akár gyerekkönyv is (mínusz a már említett gorefest). Na és mi hozza össze az ősellenségeket a végén? Naná hogy a whisky.

8. rész: Boltíves teremben eltemetve

Nagyon népszerű téma volt egy időben, hogy hőseink mindenféle rejtett dolgokra bukkannak egy barlangban. Én is raktam ki nem olyan régen kisfilmet, ami hasonlóan témáról szólt (oké, nem barlang, hanem tenger alja, de lényegtelen). A világon most is vannak feltérképezetlen barlangok és egyéb helyek, ki tudja, hogy mi várhat ott ránk? Osztagunk egy csapat terroristát üldöz, akiknek van egy túszuk, akit ki kell szabadítani. Node az már koránt sem vicces, hogy a barlangban a csontig lecsupaszított hullákat lelik már, holott alig 5 perccel előttük léptek be.

9. rész: Jibaro - nem minden arany ami fénylik

Először majdnem azt mondtam, hogy az Oats csinálta, mert valamiért Gdansk-ra emlékeztetett, de nem visszanéztem és ég és föld, úgyhogy nem tudom mit hallucináltam. Az animációs stílust leginkább stilizált ultrarealizmusnak mondanám, nem tudok jobbat rá. Amikor közelről vizsgálsz dolgokat, akkor sok apró részlet építi fel a képet és ez kihatással van a teljes egészre is. Felettébb érdekes koncepció, kicsit valahogy szürreális, valami nem stimmel vele. A trailer alapján én indiai tematikájú dologra tippeltem volna, ehhez képest itt, ha jól nézem valami spanyol konkvisztádor csoportot követünk, akik megpihennek egy tónál, majd mikor megjelenik egy arannyal burkolt nő, átmennek gyilokmódba. A címnek nem tudom mi köze lehet a kisfilmhez, ugyanis a Jibaro vagy Jivaro az puerto ricói földművelőt jelent nem pedig azt amit a részben is látunk, egyéb mitológiai vonatkozást nem találtam. Amúgy meg akarom még említeni a hangdizájnt. Az elején azt hittem, hogy szar a fülesem mert hol volt és hol nem volt hang. Nos nem, nem szar a fülesem, és az ötlet zseniális, meg az is hogy karakterünk miért ússza meg: mert süket. Ettől függetlenül ötletem sincs miből meríthet a kisfilm mint ihletforrás. Meg azt sem nagyon értem, hogy mi lenne a mondanivalója, és a végén miért hallja meg mégis a karakter a szirén énekét (képletesen szólva).

Összefoglaló vélemény

Hát, kerek egész egy résszel lett hosszabb, mint a második évad. Kilenc részt kaptunk és sajnos most még annyira sem akad jó, mint az előző körben, de azért akadt kedvenc, a Raj, az ökoszisztéma bemutatása miatt (habár rohadjak meg nem tudom mit akartak elérni a megtermékenyített tojással és a kufircolással). Aztán a Mason kontra patkányok, a maga kis boldog végével a trancsír ellenére, a Boltíves teremben eltemetve, ahol Cthulhu kisöccse nagyon ki akar szabadulni, aztán természetesen a Pöttöm hullák hajnala a stílusa miatt. Nekem van egy olyan sanda gyanúm, hogy az igazi második évad lett volna az előző és ennek az összesége, csak megfelezték valamilyen okból, az hogy mik lehettek ezek az indokok, jó kérdés, talán a kungflu miatt megcsúsztak, vagy közbe szólott a Netflix pénzügyi helyzete. Apropó pénzügyek, felmerül a kérdés, hogy akkor hogy lesz e 4. évad? Tekintve az utóbbi néhány hét fejleményeit (értsd vérzik a pénzt) ez egy jó kérdés. Mint mondtam az első évad nagyot ütött, és volt is mit fogyasztani rajta, viszont a 2. és 3. évad nem ugorja meg ugyan azt a lécet, és valahol hasra vágódik.  De lehet hogy a minőség csökkenést annak tudom be, hogy kevés rész van egy évadban? Ha megnézzük az első évadot, ott 18 részből kettőt kivéve mind tetszett. Ha úgy számolom a második évadot, hogy 8+9 rész (azaz a második és harmadik évad együttesen)  akkor 17 részből 12 rész tetszett, az akkor egy picit rosszabb arány mint az első évadé, de még mindig egész elfogadható. Remélem, hogy azért nem kaszálják el a sorozatot, úgyhogy figyelni fogom majd a híreket.

A bejegyzés trackback címe:

https://sotetjovo.blog.hu/api/trackback/id/tr8617827705

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása