Sötét jövő

EM Drive, a nem működő csodahajtómű

2021. április 29. - Wittigen

EM Drive, a csodahajtómű, melynek feltalálását mindenki a NASA-hoz kötötte, és mindenféle csodálatos jóslatokat szánt neki, hogy millyen gyorsan fog minket milyen messze repíteni. Egyes publikációk egyenesen arról cikkeztek, hogy a NASA feltalálta a warp utazást. Nos, nem a NASA emberei találták fel az EM Driveot, és ráadásul nem is működik.

Az EM Drive-ról lőször 2015-ben írtunk, aztán 4 évvel később, 2019-ben egy Múltidéző keretében tértünk vissza, és őszintén, mivel azóta nem is igen volt róla hír, el is felejtkeztem róla. Azonban néhány napja a vakszerencse elém vetette a Rakéta.hu cikkét, és mit ad isten, bebizonyosult, hogy a csodahajtómű nem csoda, és legalább nem is működik.

Legutóbb ott hagytuk abba a történetet, hogy az eredmények valószínűleg mérési hiba vagy a föld saját magnetikus mezője zavart bele, és a drezdai egyetem kutatói nem igen hiszik el a számokat, és szerintük további mérésekre van szükség. És 2019 óta a Drézdai tudósok mértek, és gondolkoztak, és valszeg még többet mértek, majd a március 17 és 19 között megrendezésre kerülő Űrmeghajtás konferencián 3 tanulmányt is bemutattak, mely gyakorlatilag a fentebb látható képen is ábrázolt eredményt hozta. Az EM Drive nem működik, és amit a NASA valamint kínai tudósok érzékeltek, mint hajtóerő, az csupán mérési hiba. Noha még a drézdai tudósok sem tévedhetetlenek, ugyanis nem a föld mágneses mezeje kavart be (ahogy ez az eredeti tippjük volt még 2019-ben), hanem a használt mikrohullám genrátor hője deformálta egy hangyányit az érzékelőlket, és ezt érzékelhették tolóerőnek. De ehhez is egy komplett új mérőrendszert kellett tervezni és építeni a nulláról.  Akit érdekel itt a fő tanulmányt mely az EM Drive-val foglalkozik, (és itt és itt pedig a két ráépülő tanulmány is elérhető). És tényleg ajánlom elolvasásra, mert érthetően van fogalmazva, én sem vagyok tudós, mégis megértettem, valmint szépen részletesen bemutatja, hogy mit csináltak, milyen problémákat kellett előzetesen megvizsgálni, és hogyan ellensúlyozták ezeket a dolgokat. 

Annyi előnye azért mégis származik az EM Drivenak, hogy fejlesztette a méris technológiákat, úgyhogy ha valaki ismét ilyen mágikus hajtóművel rukkolna elő, akkor mostmár jobb metódusok állnak rendelkezésünkre az állítások ellenőrzésére. És egy utolsó aprócska hozzáfűzni valók: míg ugyan a német tudósok gyakorlatilag igazolták, hogy egyáltalán nem generál tolóerőt a hajtómű, folytatják a kísérleteket, mert nem lett minden lehetséges váltzó tesztelve, bár ehhez nem fűznek túl nagy reményt, hisz, alapvető koncepcióiban nem működik a hajtómű.

via.: Rakéta

A bejegyzés trackback címe:

https://sotetjovo.blog.hu/api/trackback/id/tr9916489888

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása