Sötét jövő

Tech összegzés 1. rész - Csak semmi mellébeszélés

2023. február 21. - Wittigen

Néha az az érzésem, hogy nem tudom eltalálni mikor érdemes megosztanom a tech cikkeket, és sokszor azt tapasztalom, hogy nem kapják meg a nekik kijáró rivaldafényt. Úgyhogy úgy gondoltam összerittyentek egy ilyen kis gyors összegzőt, a Múltidéző széria mintájára, ezzel adva azoknak a cikkeknek még egy esélyt.

A tech cikkekkel kapcsolatban az a filozófiám, hogy lehetőleg minél messzebb kell elkerülni a mellébeszélést, azonban ez sok újságnak itthon és külföldön nem megy, és szeretnek kattintás csalogató címeket és túlzó cikkeket írni, pedig csak fél órát kellene egyes esetekben kutatni, és rájönnél, hogy a forrásként használt cikk is valótlanságokat állít, és nem kellene gondolkodás nélkül átvenni.

Növénytermesztési tesztek holdkőzetben

NöVéNyT tErMeSzTeTtEk A hOlDoN?!?!?!?! Nem, nem indult be a nagyüzemi holdsaláta termesztés, hanem csak egyetemi kutatók kísérleteztek regolittal és annak a földön gyártott helyettesítő anyaggal. Két dolog derült ki a kísérletből: a megtápoldatozott regolit egész tűrhetően (de koránt sem jól) teljesített, míg a kamu holdkőzet nem egészen ami azt indikálja, hogy mégsem olyan jó helyettesítő anyag. Részletekért lásd a cikket.

Algoritmus lásson a jövőbe

Nos igen, nem első körben alkalmaztak egy ilyet egy amerikai városban, de nem túl jól működött. Azóta állítólag kikupálták, és újra bevetették. Úgyhogy igen, a nagy testvér ebben az esetben tényleg figyel. Konkrét számokat azonban nem közöltek a működés sikerességéről.

Sivár jövőkép virtuális gyerekkel

Nem, a híresztelésekkel ellentétben nem lesz mindenkinek digitális gyereke, mert csak egy "futurista" rajongó ember eszmefuttatását közölték kész tényként. Sőt, még eszmefuttatásnak is alig nevezhető, mert konkrétumok egyáltalán nem szerepeltek. Arról már ne is beszéljünk, hogy a technológia és a jogi keretek még sehol, és nem, nem fogja megoldani a túlnépesedés problémáját. Valamiért ez egy láz és vágyálma egyeseknek, csak nem értem miért nem gondolnak ebbe bele az emberek.

Az archívrendszered egy üvegen

4 évvel ezelőtt már írtunk az "5D" üveglemezekről, amire kiírták a Bibliát vagy valamelyik könyvet, viszont valós területen elért eredmény nem volt. Eddig. Ezúttal már tényleg valamit kitettek üvegre, méghozzá a Superman egyik mozifilmjét. A Microsoft felkarolta az üveglemezes adattárolást, ami tényleg forradalmasíthatja a hosszútávú adattárolás iparágát.

A bejegyzés trackback címe:

https://sotetjovo.blog.hu/api/trackback/id/tr7617928921

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása